9 boeken over een wereld zonder volwassenen

Voor mijn verjaardag kreeg ik het boek Anna van Niccolò Ammaniti, over een post-apocalyptische wereld zonder volwassenen. Hoewel ik enorm van het boek heb genoten, is het achterliggende idee allesbehalve origineel. Vandaag daarom een overzichtje van boeken waarin volwassenen ontbreken; en de chaotische gevolgen die dit voor jongeren met zich meebrengt.

Gone-1
Hoewel deze opsomming in willekeurige volgorde is, kan ik niet anders dan beginnen met één van mijn favoriete reeksen: Gone. In deze serie van Michael Grant verdwijnen alle volwassenen van het ene op het andere moment uit Perdido Beach. In het begin lijkt dit de ideale wereld, maar algauw blijkt het moeilijker dan de jongeren op het eerste moment dachten. Hoe komen ze bijvoorbeeld aan eten? En wie is er de baas? Wanneer dan ook nog eens blijkt dat ze opgesloten zitten onder een koepel en dat sommige jongeren paranormale krachten ontwikkelen begint het avontuur pas echt.

Lord-Of-The-Flies

Als we het hebben over een wereld zonder volwassenen, dan mag ook klassieker Lord of the Flies van William Golding natuurlijk niet ontbreken. Dit boek vertelt het verhaal van een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland. Van de passagiers zijn enkel een groep schooljongens nog in leven. Zonder ouders of ander volwassen toezicht moeten ze met elkaar zien te overleven. Zonder regels krijgt het bestaan steeds meer barbaarse trekken.

https://www.youtube.com/watch?v=o5S_SRaePgM
In Anna van de Italiaan Niccolò Ammaniti is het een mysterieus virus dat de volwassenen heeft uitgeroeid. De dertienjarige Anna zorgt voor haar broertje Astor volgens een notitieboek dat haar moeder achterliet. Anna probeert het beste van de situatie te maken, maar als Astor ontvoerd wordt, moet ze wel heel snel volwassen worden. Is er nog hoop of is de mensheid echt tot uitsterven gedoemd?

The-Girl-Who-Owned-A-CityOok in The Girl Who Owned a City is een virus de boosdoener. Door deze ziekte is iedereen ouder dan twaalf overleden. Het gevolg: Heel Amerika is één grote chaos – overal vormen zich gangs van kinderen die het gewelddadig tegen elkaar opnemen. De tienjarige Lisa neemt de leiding in Grand Avenue en probeert juist te zorgen voor een veilige omgeving, waar de kinderen worden voorzien van eten en speelgoed. Hoe lang kan ze standhouden tegenover de gewelddadige gangs?

The-Young-World-1
In The Young World, in het Nederlands vertaald als Overlevers, hebben de jongeren – de overlevers van een mysterieuze ziekte – zichzelf verdeeld in stammen. Ze leven in een wereld zonder internet, elektriciteit of andere hulpmiddelen. Voedsel wordt steeds schaarser, het risico op conflicten groter. Maar dan ontdekken Jefferson en Donna een aanwijzing over een mogelijk geneesmiddel voor de ziekte. Wat volgt is een spannend reis met als doel de mensheid te redden.

VariantIn Variant van Robison Wells maken we kennis met Benson Fisher, die met een beurs toegang krijgt tot Maxfield Academy. Deze school is echter niet wat hij gehoopt had. Maxfield Academy wordt omringd door een muur van prikkeldraad, camera’s houden alles en iedereen in de gaten, maar het belangrijkste is: er zijn geen volwassenen. Wanneer Benson echter het geheim van de school ontdekt, weet hij dat er maar één manier is om te overleven: hij moet zien te ontsnappen.The-Maze-Runner-1
Ook de bekende The Maze Runner trilogie van James Dashner gaat over een wereld zonder volwassenen. Wanneer Thomas wakker wordt in de Glade, herinnert hij zich niets anders dan zijn naam. Hij ontdekt dat de grote groep jongens waarin hij terecht is gekomen, gevangen zit in een doolhof. Thomas zit niet bij de pakken neer, maar wil het labyrint ontrafelen.

The-EnemyIn The Enemy van Charlie Higson krijgen we opnieuw te maken met een virus dat iedereen ouder dan veertien weet te besmetten. Maar hier krijgt het verhaal een originele insteek: de lucky ones overlijden, de anderen veranderen in zombies.  Kinderen moeten vechten om te overleven, tegen zombies die in een vorig leven misschien wel hun ouders of leerkrachten waren..

 

The-100-1
In The 100 leeft de mensheid in een ruimteschip dat rond de aarde zweeft, omdat onze planeet door een nucleaire kernramp onleefbaar is geworden. Door de groeiende populatie en het opraken van de voorraden is het echter steeds moeilijker om iedereen op het ruimteschip in leven te houden. Daarom worden 100 jeugdgevangenen naar de aarde gestuurd; enerzijds om te onderzoeken of deze planeet ondertussen weer leefbaar is en anderzijds om voorraden te sparen. Samen moeten de jongeren proberen op aarde te overleven. Maar wie  kan je vertrouwen als je weet dat iedereen om je heen een crimineel verleden heeft?

BetweenBonus:
In de Netflix serie Between overlijden in Pretty Lake alle inwoners  ouder dan 22 jaar aan een mysterieus virus. Het stadje wordt door de overheid in quarantaine geplaatst en de jongeren moeten zelf maar zien te overleven. Een super toffe serie met veel diversiteit aan personages en veel verschillende verhaallijnen.

Hoe zie jij een wereld zonder volwassenen voor je?

Advertenties

8 gedachtes over “9 boeken over een wereld zonder volwassenen

  1. Annemieke zegt:

    Interessant lijstje. Doet me aan een serie denken. Meer dan 15 jaar geleden las ik dus zo’n soort serie (geen volwassenen en een virus, denk ik) dus van de bieb en ik kan dus niet meer herinneren hoe die serie of een van de boeken heette. En dat is erg frustrerend! Haha.

  2. Daenelia zegt:

    Ahhh, maar wat is een volwassene? Pubertijd duurt tot je 25ste (en toevallig was dat ook de leeftijd waarop mannen van een bepaalde sociale klasse mochten stemmen in het Democratische oude Griekenland). Maar hier in Nederland mag je al veel als je 17 of 18 bent. Iemand van 14 is, hoe slim ze ook zijn, echt nog wel kind. Hmmm.
    Bij dit thema denk ik altijd aan Miri, de aflevering van Star Trek, waar ze een planeet aantreffen waar inderdaad alle volwassenen op een of andere manier de pijp uit zijn gegaan. Het had een hoog Lord of the Flies gehalte, maar toch ook wel weer een twist. En er was in de jaren 80-90 een tv serie ‘The tribe’, die met hetzelfde thema speelde. Hoog soap gehalte.
    Ik zou zo’n wereld niet meer meemaken. Gelukkig maar, want eerlijk gezegd lijkt me een wereld die door hormonale pubers gerund moet worden catastrofaal :P Daarom maakt het natuurlijk ook leuk en spannend leeswerk. Maar hoop er maar op dat je nooit zonder ‘volwassenen’ hoeft te leven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s