Een pleidooi voor meer geïllustreerde boeken

Afgelopen week las ik Zetelkat, een jeugdboek waarin de combinatie van tekst en beeld centraal staat. En meteen vroeg ik me af: zijn er binnen het Young Adult genre ook geïllustreerde boeken? Ik neem je mee in mijn zoektocht naar een andere leesbeleving.

Een pagina uit Zetelkat van Josse De Pauw. Illustraties van Trui Chielens.

Voor De Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van Stad Gent, las ik onlangs Zetelkat en De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje – als nominatielezer mag ik meebepalen welke boeken er uiteindelijk op de short list zullen belanden. Ik genoot ontzettend de combinatie van tekst en beeld in beide boeken en vroeg me af waarom er niet meer geïllustreerde boeken voor volwassenen of Young Adults zijn. Of waarom ik deze boeken, als ze wel bestaan, simpelweg niet ken.

Mijn favoriete pagina uit De Jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje van Peter Verhelst. Illustraties door Carll Cneut.

Een tijdje geleden las ik Het Eiland van S.J. Paul, waarin ieder hoofdstuk begint met een kleine illustratie. Hoewel ik deze afbeelding heel tof vind, had ik in dit boek juist het gevoel dat de illustraties het boek een kinderachtig gevoel meegaven – omdat de stijl van het boek ook al behoorlijk jeugdig is. Bovendien is het ieder hoofdstuk dezelfde afbeelding, waardoor het nieuwe er snel vanaf is. Toch vind ik het tof dat hiermee geëxperimenteerd wordt, want ik denk dat over het algemeen mijn leesbeleving zou toenemen door kleine – maar relevante – illustraties.

Ook in het vervolg op Het EilandDe Geest, begint ieder hoofdstuk met een afbeelding.

Ooit kocht ik het ebook Why We Broke Up omdat het verhaal me aansprak en (vooral) omdat het in de aanbieding was. Wat ik op voorhand echter niet wist, is dat ook dit boek van illustraties is voorzien. Sowieso is het een heel tof contemporary verhaal, waarin een relatie van achter naar voor wordt verteld – dus vanaf het moment tot het uitgaat terug naar het begin. Dit gebeurt aan de hand van voorwerpen die allemaal een rol speelden in deze relatie. Why We Broke Up is in het Nederlands verschenen onder de titel Waarom het is uitgegaan bij uitgeverij moon.

Van ieder voorwerp in Why We Broke Up is door Maira Kalman een prachtige illustratie gemaakt.

Ook in Illuminae wordt geëxperimenteerd met de combinatie van beeld en tekst, al ligt de nadruk hier voornamelijk op typografie. Ik vond dit avontuur in outer space een feestje om te lezen, niet alleen door het toffe verhaal, maar ook door de fantastische vormgeving.

Een mooie spread uit Illuminae.

Verder heb ik gehoord dat A Monster Calls van Patrick Ness een zeer mooi geïllustreerd verhaal is en ook Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, met de combinatie van tekst en fotografie, staat op mijn lijstje om te lezen.

Wie heeft er nog meer tips voor mij?

Advertenties

18 gedachtes over “Een pleidooi voor meer geïllustreerde boeken

 1. Annemieke zegt:

  Monster Calls wil ik ook nog graag lezen. The Marvels heeft geloof ik een deel alleen illustraties waarin het verhaal word verteld en het andere deel alleen tekst. Dat lijkt me ook nog wel interessant om te lezen. Verder weet ik dat Fearie Tales, een anthologie ge-edit door Stephen Jones illustraties heeft. Ook de anthologie die ik nu lees heeft voor elk verhaal een illustratie.

 2. 0bliviontree zegt:

  Probeer eens een graphic novel? Ik vond zelf Persepolis van Marjane Satrapi echt heel goed, dat gaat over haar jeugd in Iran. Het is best heftig soms, maar ook heel grappig en het is heel schattig getekend! Niet helemaal wat je zoekt, maar wel een aanrader. :)

 3. RabbitBookz zegt:

  Haaarrryyy Pooootteeerrrr!!! Oké, technisch gezien is het geen YA, maar eigenlijk is Harry Potter voor iedereen. De illustraties in de geïllustreerde versie zijn prachtig. PRACHTIG.

 4. runawayisabella zegt:

  Bij volwassenen kom je denk ik al snel uit bij graphic novels, zoals Persepolis. Verder heb ik echt jaren gelezen het YA boek Fury gelezen, striptekeningen afgewisseld met tekst. Het is vrij lang geleden dat ik het heb gelezen, maar toen vond ik het een erg leuk boek!

 5. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Alle boeken van Brian Selznick hebben iluustraties, die naast de tekst ook een verhaal vertellen. Zijn boeken zijn misschien bedoeld voor Middle Graders (10-15 jaar?), maar ook perfect leesvoer voor een wat oudere lezer. Een echte aanrader dus.
  Daarnaast weet ik ook dat Everything Everything van Nicola Yoon tekeningen bevat, maar is het boek wel Contemporary, dus weet ik niet of het iets voor je is.

 6. Evelyne zegt:

  Mooi geïllustreerd werk voor volwassenen: “De zeer vermoeide man en de vrouw die hartstochtelijk van bonsai hield” van Peter Verhelst met tekeningen van Kaatje Vermeire. En Neil Gaiman herschreef het verhaal van Doornroosje: “The sleeper and the spindle” (YA), dat ook mooi geïllustreerd is door Chris Riddell.

 7. zwartraafje zegt:

  Er zijn al enkele vermeld waar ik aan dacht maar ook Between the Lines van Jodi Piccoult en haar dochter Samantha van Leer heeft leuke illustraties die op het verhaal zijn afgestemd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s