Dit of dat boekentag

Annabel Rianne heeft mij getagd voor de Dit of dat boekentag, een tag over leesgewoontes en leesvoorkeuren. Ik vul deze maar al te graag voor jullie in, zodat jullie mij nóg beter kunnen leren kennen ;)

Ik-3

Vandaag kom je alles te weten over mijn leesgewoonten.

Audio boek of echt boek?
Ik lees het liefste gewoon zelf een boek. Ik heb ooit eens een audioboek van Harry Potter beluisterd, maar ik vond het gewoon zo lang duren. Ik ben een snelle lezer en voorlezen gaat me vaak te traag.. Bovendien vind ik het heel moeilijk om tijdens het luisteren iets anders te doen, wat ik vaak wel probeer waardoor ik enorm snel afgeleid raak en de helft van het verhaal mis. Terwijl een ‘echt’ boek mij juist de rest van de wereld doet vergeten.

Zachte kaft of harde kaft?
Hoewel ik echt begrijp dat iedereen hardcovers zo mooi vindt, koop ik liever een paperback. Op deze manier heb ik meer boeken voor hetzelfde geld ;) Ik vind het dan wel weer leuk om via Awesomebooks een hardcover te scoren voor slechts drie of vier euro!

Fictie of non-fictie?
Als science fiction fan zijnde, verbaast het vast niemand dat ik hier kies voor fictie. Wat echter niet betekent dat ik niet af en toe een non-fictie boek oppak, bijvoorbeeld over fotografie, design of filmgeschiedenis. Maar ter ontspanning lees ik het liefst fictieverhalen.

Gemma-Malley-1

Ik houd van fictie boeken die zich afspelen in een compleet andere wereld dan de onze.

Harry Potter of Twilight?
Sowieso Harry Potter. Ik ben met deze tovenaar opgegroeid! Ik ging iedere keer wanneer er een nieuw boek uitkwam ’s nachts naar de boekhandel voor een exemplaar, speelde de games, las fanfiction, was actief op een online Harry Potter forum.. Ja, deze boekenreeks zit voor altijd in mijn hart!

Lenen of kopen?
Tot een paar maanden geleden zou ik enthousiast kopen geroepen hebben, maar ondertussen weet ik dat niet meer zo zeker. Ik heb de bibliotheek herontdekt en probeer minder geld uit te geven aan boeken – zeker zolang er nog zoveel ongelezen exemplaren in mijn kast staan. Misschien houd ik het voorlopig even bij boeken lenen van de bibliotheek.

Boekenwinkel of online?
Hoewel ik weet dat het belangrijk is om de lokale boekenwinkel te steunen, koop ik het liefste mijn boeken online. Allereerst omdat de boekhandels meestal de boeken die ik graag wil kopen niet in het assortiment hebben; ik lees nou eenmaal graag boeken voordat ze een hype worden (of die altijd onbekend blijven haha). Ten tweede vind ik het heerlijk om online tweedehands koopjes te score. En aangezien Engelstalige boeken in de winkels in Nederland en België ook nog eens veel duurder zijn dan online, koop ik trouwens ook mijn meeste nieuwe boeken online.

Breathe-4

Eén van mijn favoriete duologieën

Standalone of trilogie?
Het allerliefste lees ik een duologie :P Maar als ik deze keuze moet maken ga ik voor een trilogie, want ik vind het heerlijk om me voor langere tijd in een bepaalde wereld onder te dompelen. Het liefste lees ik dan wel een trilogie die al helemaal is verschenen, zodat ik die meteen van begin tot eind kan binge readen.

Zwaar & dik of lief & kort?
Het liefst lees ik middelmatige boeken; niet te dik en niet te dun en onderdeel van een serie. Maar ik lees liever een zwaar en dik boek dan een lief en kort boek, want ik baal echt wanneer een boek te snel uit is..

Lezen in een knusse omgeving of in de zon?
Voor mij hoeft de omgeving waarin ik lees niet knus te zijn, ik vergeet toch alles om me heen als ik eenmaal in een boek zit. De zon is dan ook weet niet ideaal omdat ik mega snel verbrand.. Doe dan maar een plekje in de schaduw of gewoon in onze eigen woonkamer, al lees ik misschien wel het liefste in de trein.

Warme chocolademelk of koffie?
Warme chocolademelk MET slagroom! Koffie lust ik niet..

5th wave

Vaak besluit ik of ik een boek wil lezen, door de eerste pagina te lezen.

Eerst de recensie lezen of zelf beslissen?
Zelf beslissen. Meestal lees ik geen recensies van boeken die ik nog wil lezen, uit angst voor spoilers of een bepaalde vooringenomenheid. Ik kies een boek voornamelijk op basis van de cover, de eerste regels van de flaptekst, de eerste pagina van het boek zelf en een enkele keer kijk ik naar het aantal sterren op Goodreads.

Ga jij graag af op de recensies van anderen of beslis je liever zelf welk boek je leest?

Advertenties

8 gedachtes over “Dit of dat boekentag

 1. runawayisabella zegt:

  Mwah, het ligt er een beetje aan. Meestal kijk ik wel op Goodreads naar het aantal sterren, om een beetje een idee te hebben van wat mensen over het boek vinden. Maar ik scroll niet naar de comments of recensies van het boek, dan ben ik teveel bang voor spoilers :P

 2. Nancy zegt:

  Ik ben het bijna met alles eens :-)
  Alleen zou ik onmiddellijk en altijd boeken lenen zeggen. Aangezien ik sinds mijn 12 jaar al in een bibliotheek help/werk, kan ik moeilijk anders ;-)
  Maar als ik boeken koop (als cadeautjes of uitzonderlijk voor mezelf) dan doe ik dat in de boekhandel om hen te steunen. En zij kunnen bijna aan alles geraken. Ik geef hun gewoon ISBN-nummers van Amerikaanse boeken en binnen de 10 dagen mag ik het gaan afhalen.

  Ik beslis zelf wat ik lees, maar aangezien ik ook boeken aankoop voor mijn bibliotheek (een droomjob!) moet ik soms wel kijken wat anderen van een boek vinden. De sterren op Goodreads worden dus wel veelvuldig geraadpleegd door mij, maar dan meer voor het werk. Als ik weet dat ik een boek binnen de maand zal lezen, zal ik geen recensies lezen, maar als het langer duurt vooraleer ik er aan begin, ben ik wel nieuwsgierig naar wat anderen denken over het boek. Misschien krijg ik zo wel meer goesting om het boek hoger op mijn tbr-stapel te leggen ;-)

 3. Annabel Rianne zegt:

  Superleuk ingevuld! En fijn dat jullie bibliotheek zo’n goed aanbod heeft voor de boeken die je graag wilt lezen :) scheelt weer wat centjes!
  Xxx

 4. zwartraafje zegt:

  Ah ja, ik was alweer even vergeten dat we allebei geen koffie drinken. Hoera voor chocomelk mét slagroom. En voor boeken met prachtige covers die jij dan weer kan vereeuwigen in mooie foto’s. ;) Ik herkende mezelf trouwens volledig bij je antwoord op de audio-boeken vraag. Ok en ook bij een heel deel andere vragen. Zowel bij audio-boeken ( én vaak ook vlogs) lijk ik al snel ongedurig te worden doordat ik het zelf sneller zou lezen. Tja, als een vlog 20 minuten duurt dan kan ik op diezelfde tijd heel wat blogposts lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s