9 boeken over de invloed van internet op ons dagelijks leven

Sinds het verschijnen van Unplugged bij Blossom Books gaan steeds meer bloggers een dagje offline. Een dag zonder internet blijkt hele positieve gevolgen te hebben en dat stemt tot nadenken. Wat is eigenlijk de rol van internet in ons dagelijks leven? Vandaag een lijstje van boeken die hierover filosoferen.

Unplugged-1Unplugged vertelt een zeer origineel verhaal, waarin de grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld duidelijker is dan ooit. In de Appwereld heb je geen lichaam nodig en staat je leven vol van de apps, maar in de realiteit zijn mensen nog altijd afhankelijk van hun armen, benen en andere ledematen. Wanneer de grenzen tussen beide werelden gesloten worden, zit Skye voorgoed gevangen in de Appwereld.  Een verhaal dat je aan het denken zet; brengen we met z’n allen al niet veel te veel tijd online door? Speelt social media een te grote rol in ons dagelijks leven? En zijn we niet allemaal stiekem een beetje voyeurs?

Feed

Feed van M.T. Anderson verscheen in het jaar 2002 en heeft enorm veel literaire prijzen in de wacht gesleept. Dit boek wordt ook wel de nieuwe Brave new World genoemd. In Feed hoeven jongeren niet langer zelf na te denken, ze hebben een zogenoemde feed – een implantaat verbonden aan de hersenen die voor hen denkt. Deze feed vertelt je waar je moet feesten of waar je moet shoppen en maakt het leven makkelijker dan ooit. Maar dan ontmoet Titus Violet, een meisje die de feed in vraag stelt en vecht voor haar eigen vrijheid.

De-Cirkel-thumb Dave Eggers brengt met De Cirkel een zeer realistische toekomstvisie, waarin het internet een wel heel machtige rol heeft. Je zou dit zeker kunnen zien als een waarschuwing naar de huidige maatschappij, waar spelers als Apple en Google steeds meer macht in handen krijgen en mensen verslaafd zijn aan sociale media. Hoe vaak per dag zit jij wel niet op Facebook, Twitter, Goodreads, … ? Helaas vond ik het hoofdpersonage in dit boek wel wat naïef en was het einde behoorlijk voorspelbaar. Een interessant statement, maar de uitwerking had beter gekund.

City-of-golden-shadowDaenelia tipte mij onlangs de Otherland serie van Tad Williams, waarvan City of Golden Shadow het eerste boek is. In dit boek ontdekt Renie Sulaweyo, een leerkracht in het Zuid-Afrika van de toekomst, dat er er iets mis is met het internet. Kinderen, waaronder haar broer Stephen, melden zich aan op het net en kunnen niet meer ontsnappen. Aanwijzingen wijzen naar een mysterieuze gouden stad met de naam Otherland, maar iedereen die op onderzoek uitgaat kan het niet navertellen..

The-System-3The Killables trilogie gaat over een samenleving waarin een computersysteem regeert en iedere inwoner een status toekent op basis van zijn/haar waarde voor de samenleving en de kans dat deze persoon beïnvloed wordt door het kwaad. Deze trilogie kan gezien worden als kritiek op onze huidige samenleving. Er wordt veel aandacht gegeven aan watchers en likes. In de wereld van Frankie tel je pas mee als je een groot aantal watchers hebt weten te verzamelen. Maar ben je wel echt zo gelukkig als je zegt te zijn op social media? En telt je leven alleen als je voortdurend (online) met anderen deelt wat je doet?

This-Perfect-DayOok in klassieker This Perfect Day is de macht in handen van een supercomputer. UniComp beslist over je baan en je partner. Iedereen ziet er hetzelfde uit – door genetische manipulatie via maandelijkse injecties – en er bestaan geen landen meer; iedereen is onderdeel van De Familie en houdt zich braaf aan alle regeltjes. Het verhaal zit goed in elkaar, ik vond de personages echt tof en de thematiek is zeer interessant. Wanneer overstijgt de kracht van de techniek die van de mens?

ZeroIn ZERO komt journaliste Cynthia Bonasant tijdens haar onderzoek naar de dood van een tiener terecht op Freemee, een online platform met miljoenen gebruikers. Freemee analyseert de data van gebruikers en geeft ze adviezen voor een beter en succesvoller leven. Er is maar één iemand die wijst op de gevaren van Freemee: ZERO, de meestgezochte online activist ter wereld. Cynthia kiest de kant van ZERO, maar wordt op deze manier doelwit van Freemee. En in een wereld waarin camera’s, databrillen en smartphones exact vastleggen waar je bent, is ontsnappen onmogelijk…

The-Future-Of-UsThe Future of Us vertelt het verhaal van Emma en Josh. Ze leven 1996 tijdens de beginperiode van het internet en waren ooit onafscheidelijke vrienden, uit elkaar gedreven door een ongemakkelijk voorval. Via Josh krijg Emma een floppydisk die haar toegang geeft tot Facebook, vijftien jaar later. Al snel realiseren ze zich dat ze écht de toekomst zien en ontdekken ze hoe hun beslissingen in het heden de toekomst zullen veranderen. Zelf moet ik dit boek nog lezen, maar de synopsis spreekt me zeker aan!

weer-opstaan-op-een-christelijk-tijdstipIn Weer opstaan op een christelijk tijdstip krijgt tandarts Paul O’Rourke te maken met een probleem. Iemand doet zich online voor als Paul, en hij moet toezien hoe een website, een Facebookpagina en een Twitteraccount aangemaakt worden op zijn naam. Wat begint als een schending van zijn privacy verandert al snel in iets angstaanjagends: de mogelijkheid dat de online versie van Paul beter is dan het origineel. Wie doet dit en hoe kan Paul dit stoppen zonder door te draaien?

Ken jij nog boeken die over de invloed van internet op ons dagelijks leven gaan?

Advertenties

15 gedachtes over “9 boeken over de invloed van internet op ons dagelijks leven

  1. joanydvv zegt:

    Aah, ik wil ze allemaal lezen! Of ja, The Future Of Us heb ik al gelezen, maar alle anderen gaan linea recta op mijn verlanglijstje. Ik vind het boek ‘Lef’ van Jeanne Ryan trouwens ook een aanrader in deze categorie ^^

  2. Annabel Rianne zegt:

    Leuke lijst met interessante boeken! Die zullen je zeker aan het denken zetten… Ze gaan op mijn leeslijstje!
    Een dag offline in de week lijkt me helemaal geen slecht idee… Maar dan ben ik bang dat ik belangeijke berichten mis! Heel stom eigenlijk. Binnenkort toch maar eens proberen!
    Liefs xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s