BZRK Apocalypse: niet geschikt voor lezers met een zwakke maag

Eind 2015 las ik de complete BZRK trilogie van Michael Grant in een paar weken tijd. Toch is de recensie van het laatste deel – BZRK Apocalypse – nog altijd niet online verschenen. En wel met een duidelijke reden: ik vond dit boek veel minder goed dan de eerdere twee. Maar lag dit aan het feit dat ik heel de serie aan één stuk door las? Of is het verhaal gewoon echt minder sterk? Vandaag probeer ik mijn gevoel nu eindelijk te doorgronden.

Let op: BZRK Apocalypse is het vervolg op BZRK en BZRK Reloaded. Als je deze boeken nog niet gelezen hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over BZRK Apocalypse spoiler ik natuurlijk niet!

BZRK-apocalypse-2Noah en Sadie zijn al zo vaak geconfronteerd met de dood, dat ze hiervoor niet langer bang zijn. Krankzinnigheid daarentegen is hun grootste angst. Evenals elkaar te verliezen. De wereld wordt van binnenuit aangevallen met behulp van nanotechnologie en Noah en Sadie doen er alles aan om de Armstrong twins te stoppen. Maar zijn zij wel de ultieme vijand? En wie is eigenlijk de mysterieuze Lear – in wiens naam ze vechten met de BZRK groepering? Noah en Sadie gaan op zoek naar antwoorden en komen er al snel achter dat Lear de touwtjes al lange tijd in handen heeft, maar dat hij niet altijd even eerlijk is geweest..

De BZRK trilogie vertelt een ontzettend origineel verhaal op het gebied van nanotechnologie. Door middel van nanobots kan het menselijk brein aangepast worden – negatieve gedachten kunnen aangepast worden of het geheugen kan gewist worden (denk aan Slated, maar dan in een veel stoerdere uitvoering). Na hun aansluiting bij de BZRK groepering zitten Noah en Sadie tot over hun oren in de machtsstrijd naar aanloop van de naderende apocalyps. Ze moeten wereldleiders beschermen en het opnemen tegen de Armstrong twins – de meest evil personen op aarde. Ondertussen beginnen ze zich ook vragen te stellen bij hun eigen leidinggevende. Wie is Lear en wat is zijn belang in de strijd?BZRK-apocalypse-3

Krankzinnigheid speelt een grote rol in dit boek. Als iemand zijn/haar nano-bots verliest, ligt krankzinnigheid op de loer. Hoewel ik dit een zeer interessante gedachtegang vind, werd het me af en toe een beetje te veel. De één na de ander wordt gek, waardoor er grote chaos ontstaat.

De BZRK boeken lezen alsof je een film aan het kijken bent; de schrijfstijl van Michael Grant is zoals altijd enorm beschrijvend en verslavend. Door het wisselende POV kun je een kijkje nemen aan beide kanten van de strijd en zie je dat ook de bad guys niet 100% evil zijn – tenminste niet allemaal.

De BZRK trilogie verkent de grenzen tussen wetenschap en ethiek. Hoe ver mag je gaan met medische en/of wetenschappelijke ontdekkingen? Toch focust het overgrote deel van dit verhaal op pure actie. De personages storten zich in gevecht tot gevecht en niet allemaal weten ze levend of in mentale gezondheid de eindstreep te behalen. Hoewel ik bij het lezen van BZRK Apocalypse het een beetje gehad had met de verhaallijn en de personages, herken ik zeker de sterke punten van dit boek. Grant weet je met zijn verslavende schrijfstijl het verhaal in te lokken en schotelt je een grote diversiteit aan personages voor. Een spannende serie geschikt voor jongens én meisjes die niet vies zijn van een beetje actie en geen last hebben van een zwakke maag. Mijn tip: lees niet heel de serie aan één stuk, want dan kan het soms iets te veel van het goede worden..

BZRK-apocalypse-1Titel: BZRK Apocalypse | Auteur: Michael Grant | Serie: BZRK #3 | Uitgeverij: Electric Monkey | Jaar van verschijnen: 2013 Beoordeling: ★★★☆☆

BZRK-NLBZRK-Reloaded-NL
Enkel de eerste twee boeken uit deze serie
werden naar het Nederlands vertaald. BZRK en 
BZRK II verschenen bij Unieboek | Het Spectrum.
Advertenties

2 gedachtes over “BZRK Apocalypse: niet geschikt voor lezers met een zwakke maag

 1. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Goede recensie! Met de tip ben ik het mee eens, maar dat is volgens mij bij alle series zo (behalve Harry Potter).
  Stiekem had ik tijdens het lezen al verwacht dat dé slechterik diegene zou zijn die het ook blijkt te zijn (je weet wel wie), want tja, wie anders?

  • Marcia zegt:

   Normaal gezien lees ik eigenlijk juist heel graag een hele serie van begin tot eind :P
   En het verhaal omtrent de slechterik is inderdaad behoorlijk voorspelbaar! Hierdoor had ik het tegelijkertijd juist ook weer niet verwacht, omdat Michael Grant meestal juist super verrassend uit de hoek komt..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s