Ascension: Moord en mysterie aan boord van een ruimteschip

Al een hele tijd geleden keek ik naar de Amerikaanse miniserie Ascension – een spannende serie die zich afspeelt aan boord van een ruimteschip. Het schrijven van een recensie schoof ik echter steeds voor me uit, omdat ik niet wist of ik in woorden zou kunnen overbrengen hoe geweldig deze miniserie is. Vandaag ga ik het toch gewoon proberen. Hopelijk kunnen mijn woorden je overtuigen en anders helpt de trailer misschien ook een beetje mee!

Ascension speelt zich af in een alternatieve realiteit, waarin de Verenigde Staten in 1963 ervoor koos om 600 vrijwilligers de ruimte in te sturen om een nieuwe wereld te koloniseren. Vrijwilligers van alle leeftijden gaan een honderd jaar durende reis maken naar de planeet Proxima Centauri om op deze manier het voorbestaan van de mensheid te garanderen. De miniserie start wanneer de Ascension al 51 jaar onderweg is. De passagiers beginnen wantrouwig te worden als er een vrouw op mysterieuze wijze vermoord wordt. De tijd dringt, want binnenkort zijn ze te ver verwijderd om nog terug te kunnen keren naar aarde.

Ascension - Season 1

Wat ik zo tof vind aan Ascension is dat het verhaal niet in één hokje te vangen is. Het is niet alleen een space opera, over het leven aan boord van een ruimteschip, maar ook een detective / politieserie. De bemanning van het schip doet er alles aan de moord op Lorelei Wright op te lossen – een moordenaar aan boord van het schip vormt immers een gevaar voor iedereen. Tegelijkertijd spelen ook machtsverhoudingen en intriges een grote rol in het verhaal.

Ook het inkijkje dat je krijgt in ‘het dagelijks leven aan boord van een ruimteschip’ vond ik erg tof. Ik was niet verbaasd dat de inwoners op basis van een matching systeem een levenspartner toegewezen kregen, dat gegeven ben ik al vaker tegengekomen in boeken over de ruimte (bijvoorbeeld in Eenzaam en extreem ver weg). Toch vond ik het wel interessant om te zien hoe mensen hier tegen vechten; er zijn genoeg geheime relaties aan boord van de Ascension. Ik moet echter wel zeggen dat het grote aantal verschillende personages soms wel lastig is om bij te houden – zeker als je wilt onthouden hoe iedereen met elkaar in verband staat maken alle (geheime) onderlinge relaties het soms wat ingewikkeld.

In het begin vond ik het ook niet altijd duidelijk welke scènes zich afspelen op aarde en welke in het ruimteschip, maar hoe langer ik keek hoe beter ik de locaties en de personages van elkaar kon  onderscheiden. Ik ben enorm fan van het personage Christa, al is ze soms wat creepy. Ascension heeft trouwens een groot aantal kickass vrouwelijke personages; ook Samantha, Nora en Viondra wisten mijn hart te stelen! Al is het wel een beetje jammer dat een lesbisch personage behoorlijk stereotiep geportretteerd wordt.

Ik moet je helaas wel waarschuwen, Ascension krijgt geen vervolg. Toch is het zeker de moeite waard om deze miniserie te kijken. Het verhaal is spannend en staat bol van de intriges en het leven aan boord van het ruimteschip is een feestje om naar te kijken. Soms was ik stiekem een beetje bang voor het personage Christa, maar buiten dat heb ik enorm genoten van deze mindfuck!

Heb jij Ascension al gezien?

Ascension-still-1Titel: Ascension | Seizoen: 1 | Acteurs: Tricia Helfer, Gil Bellows, Brian Van Holt, Andrea Roth, Brandon B Pell, Brad Carter, Lauren Lee Smith | Jaar: 2014 | Beoordeling: ★★★★

Advertenties

9 gedachtes over “Ascension: Moord en mysterie aan boord van een ruimteschip

  1. Nancy zegt:

    Ascension wordt in België nu op Fox uitgezonden, dus ik ben het aan het volgen.
    Ondertussen zijn er 2 afleveringen voorbij en kan ik niet wachten op de volgende!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s