8 Tips voor boekenfans met een budget

Momenteel heb ik als freelancer en werkzoekende maar weinig geld om te besteden aan boeken. De huur betalen en boodschappen doen gaan voor, dus net als de regering moet ik helaas bezuinigen op cultuur. Ik ga naar veel minder concerten en voorstellingen dan eerst en ook koop ik nauwelijks boeken. Hoe ik dat volhoud? Vandaag geef ik tips!

Muntpunt

Muntpunt, bibliotheek Brussel.

1. De bibliotheek. Hier in Gent is het gratis om lid te worden van de bibliotheek. Soms duurt het misschien even voor de nieuwste boeken in de rekken staan, maar dat geeft mij mooi de tijd om oudere pareltjes te ontdekken. Onlangs heb ik bijvoorbeeld de online catalogus ontdekt, waar ik met zoektermen als ruimtevaart of apocalyps een heleboel boeken aan mijn TBR wist toe te voegen. En heeft de bibliotheek het boek wat je zoekt niet? Bij de meeste bibliotheken kun je aankooptips geven voor de collectie!

2. Hebban.nl. Doe mee aan leesclubs en krijg in ruil voor actieve deelname een gratis leesexemplaar opgestuurd. Op deze ‘Nederlandse Goodreads’ staan altijd enorm veel giveaways, vaak gekoppeld aan een dergelijke leesclub maar dit is niet altijd het geval. Ik heb via Hebban al vele mooie boeken mogen ontvangen. Ook leuk is het om via deze site met andere leesliefhebbers in contact te komen.

3. Houd de kalender van het Boekenfestijn in de gaten. Op het boekenfestijn vind je vaak een heleboel toffe boeken aan lage prijzen. Het aanbod is niet altijd even goed, maar als je geluk hebt, kom je met tassen vol boeken thuis! Helaas moet ik nog tot december wachten tot het Boekenfestijn in Gent is, maar misschien ga ik in oktober wel in Brussel..

4. Koop tweedehands boeken. Voor Engelstalige boeken raad ik je mijn favoriete website Awesomebooks aan. Maar pas op, deze site heeft een verslavende werking! Verder kun je natuurlijk altijd de kringloop of De Slegte bezoeken of rondkijken op sites als Marktplaats en Boekenkraam.

Book-Haul-13-11-2015

5. Gratis ebooks. Er bestaan ontzettend vele websites die gratis legale ebooks aanbieden. Bijvoorbeeld op Kobobooks vind ik vaak toffe, minder bekende, boeken die je gratis kunt downloaden. Het nadeel is wel dat het vaak eerste delen in een serie zijn en dat je voor de rest van de serie wel moet betalen. Maar alsnog zijn ebooks vaak goedkoper dan fysieke exemplaren.

6. Bezoek een free little library, een ruilkast of ruil boeken met je vrienden. Als je een boek uit hebt gelezen en zeker weet dat je hem niet nog eens zult lezen, dan bestaat er de mogelijkheid deze te ruilen. Hiervoor kun je naar een ruilkast of een free little library gaan, maar ook in je eigen vriendenkring zijn er vast wel mensen die een boek willen ruilen.

7. Doe mee aan winacties. Veel blogs geven zo nu en dan een boek weg. Natuurlijk heb je hiervoor een dosis geluk nodig, maar af en toe lukt het mij om in de prijzen te vallen. Zo won ik onlangs De Jacht bij de dames van Booknuts. Zelf doe ik trouwens enkel aan winacties mee waarvan ik het boek echt graag wil lezen, want anders gun ik de prijs liever aan een ander.

8. Vraag altijd boekenbonnen of boeken cadeau. Of het nu je verjaardag is, kerstmis of Sinterklaas; feestdagen zijn de ideale momenten om je boekenbudget aan te vullen. Maak een verlanglijstje van de boeken die je graag wilt hebben of vraag boekenbonnen. Zelf kreeg ik voor mijn verjaardag afgelopen jaar bijvoorbeeld het boek Anna, die al sinds haar verschijning in januari op mijn verlanglijstje stond!

Anna-2

Op deze manieren lukt het mij enorm goed om minder boeken te kopen. In 2016 kocht ik er in totaal slechts 6, waarvan 5 tweedehands exemplaren via Awesomebooks en 1 pre-order. Daarnaast heb ik het geluk dat ik door deze blog behoorlijk wat recensie-exemplaren mag ontvangen. Zo krijg ik toch de kans om veel nieuwe science fiction boeken te lezen. Toch kan ik niet wachten op het moment dat ik weer een vast inkomen heb, zodat ik weer lekker veel geld aan boeken kan uitgeven ;)

Wat is jouw beste tip voor boekenfans met een klein budget?

Advertenties

23 gedachtes over “8 Tips voor boekenfans met een budget

 1. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Qua winacties is Hebban veel beter dan Goodreads omdat het deelnemersaantal al niet zo groot is en de kans op winnen dus ook groter. Ik heb ook veel boeken daar gewonnen. :)
  Je hebt tot nu toe maar 6 boeken gekocht?! Wow, ik heb respect. Ik heb mijn geld namelijk besteed aan meer dan dertig, veertig boeken…

  • Marcia zegt:

   Wow ik ben jaloers! Dertig of zelfs veertig nieuwe boeken klinkt fantastisch ;) Ik heb trouwens weleens een boek gewonnen op Goodreads, maar dat bleek tot 2x toe een echte tegenvaller..

 2. mziemerink zegt:

  Wauw, goede tips! Dankjewel haha!

  Ja Hebban is ook een favoriet van mij! Ik schrijf zelf ook voor Hebban en heb hierdoor ook aardig wat pareltjes mogen ontvangen! :)

 3. nerdygeekyfanboy zegt:

  Vroeger ging ik ook vaak naar het boekenfestijn waar ik gemiddeld voor 4 euro een boek kon kopen, dat is echt het paradijs voor mensen met een laag budget! :D

 4. thefabulouslifeofellen zegt:

  Mooie tips. Hier in ons dorp hebben we ook een ruilkast staan. Hier vind ik regelmatig mooie exemplaren. En sinds kort heb ik de Kringloopwinkel ontdekt. Hier heb ik ook een paar boeken voor bijna niks kunnen kopen.

 5. Denise Michelle Pol zegt:

  Goede tips! Helaas is hier in de buurt van Assen geen boekenfestijn (dichtstbijzijnde is Leeuwarden maar dan ben ik nog best wat geld kwijt aan openbaar vervoer) en de bibliotheek is hier niet gratis (ik betaal iets van vijftig à zestig euro per jaar). Ik ben trouwens wel benieuwd hoe mensen bij Hebban steeds worden uitgeloot om mee te mogen doen aan die leesclubs en dan de boeken (gratis) thuis gestuurd krijgen want ik schrijf me heel vaak in, maar win nooit wat haha. Op Amazon.nl kun je ook heel veel Engelse e-books gratis downloaden en ik heb al aardig wat mooie verhalen ontdekt op die manier :).

  • Marcia zegt:

   Zo jammer dat je op hebban nooit wat wint :( Misschien kijken ze naar je activiteit ofzo?
   Ik wist trouwens niet dat je op amazon gratis ebooks kon downloaden, zo heb ik toch weer iets geleerd! Dankjewel :)

   • Denise Michelle Pol zegt:

    Geen idee. Ik schreef op Hebban altijd tips voor fantasy en young adult liefhebbers en reageerde ook heel vaak op stukjes over boeken die ik gelezen had, maar elke keer als ik meedeed aan zo’n giveaway of leesclub voor ya boeken dan won ik nooit iets. Ik weet niet of het klopt maar ik kreeg een beetje het vermoeden dat het aan mijn leeftijd lag omdat ik met mijn 28 eigenlijk niet meer binnen de doelgroep val… Inmiddels zit ik nu vaker op Goodreads omdat je op Hebban geen Engelse boeken kunt opslaan en bijhouden en ik ben een paar maanden terug mijn eigen blog begonnen zodat ik al mijn reviews mooi op één plek bij kan houden.
    Ik ben trouwens erg benieuwd naar Awesomebooks want daar had ik echt nog nooit van gehoord!

   • Marcia zegt:

    Hmm ik ben 26, dus ik weet niet of de leeftijd heel vele uitmaakt XD misschien heb ik gewoon iets vaker geluk gehad! Maar zelf zit ik uiteindelijk ook liever op Goodreads; daar kun je tenminste bijna alle boeken vinden en zo niet: dan kun je een titel eenvoudig zelf toevoegen!

 6. Jantine zegt:

  Het boekenfestijn gaat dit jaar ook nog even niet lukken (en in Utrecht was het aanbod de laatste keren niet zo geweldig als ‘vroeger’), maar ik wil wel weer een keer gaan hoor! :-D

  Als je een boekenblog hebt, is Netgalley ook erg leuk. Daar kan je (Engelstalige) recensie-exemplaren aanvragen. Veel boeken zijn gericht op alleen USA, Canada of Australië, maar ik heb er alsnog gigantisch veel boeken door kunnen lezen. Ook in de richting van jouw blog ;-)

 7. Nienke zegt:

  Vorige maand heb ik voor het eerst een aantal boeken via Awesomebooks besteld (waaronder een paar Harry Potter delen) omdat ik jou erover las bloggen. Ik had ze allemaal al binnen een week in huis en ik was geloof ik 19 euro kwijt voor vijf boeken. Bovendien was de kwaliteit eigenlijk ook nog prima, heel fijn, dus ik wil je nog bedanken voor die aanrader :)

 8. nikitamaes zegt:

  Ik ben ook iemand die weinig boeken koopt maar ik ben gek op de bibliotheek. Eigenlijk ben ik er wel dankbaar voor dat ik weinig boeken heb en er weinig kan kopen. Ik zou de sfeer van de bibliotheek en nieuwe boeken uitzoeken gewoon echt missen. Mijn hart ligt in de bibliotheek xxx

 9. zwartraafje zegt:

  Mijn persoonlijke tips staan al op jouw lijstje. De bibliotheek is meteen ook mijn grootste favoriet. Momenteel kom ik er niet meer aan toe maar ik vind het heerlijk om tussen die rekken op verkenning te gaan met het besef dat je al die boeken mag ontlenen. Daarnaast ben ik ook een groot fan van Kringloopwinkels, rommelmarkten en ruilen. Winnen is natuurlijk ook leuk maar dat is toch iets dat je zelf niet meteen in de hand hebt.

 10. daenelia zegt:

  Ik moet bekennen datik meer boeken kocht toen ik minder budget had, gek genoeg. Ik heb dus ook geen tip anders dan bezuinigen op andere dingen. Tweedehands meubels, je moeder meenemen alsje voor kleding shopt (die van mij koopt dan altijd iets voor me, tenmibste toen ik student was). En op boodschappen kun je ook enorm besparen als je echt wilt.
  Nu hoef ik er veel minder op te letten, maar koop ik nauwelijks meer boeken. Geen tijd om alles te lezen…

 11. セレネ zegt:

  Naar de weggeefwinkel, naar rommelmarkten, recensent worden bij Librarything, en verder zoals genoemd inderdaad ruilen met vrienden en naar de kringloop :) Van Bookmooch heb ik ook veel boeken, maar daar betaal je wel verzendkosten voor de boeken die je zelf verstuurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s