Anno 2070: kolonist van de toekomst in een overstroomde wereld

Vroeger speelde ik met veel plezier Anno 1701, dus toen ik ontdekte dat er ook een game in de Anno franchise is die zich in de toekomst afspeelt, was ik meteen enthousiast. Door de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskappen staat een groot deel van de aarde onder water. Jouw doel: je staande houden in een wereld met steeds minder grondstoffen.

anno-2070-2

Anno 2070 speelt zich, zoals de titel al duidelijk laat doorschemeren, af in het jaar 2070. Door de opwarming van de aarde is de wereldwijze zeespiegel enorm gestegen. Als gevolg hiervan zijn veel oude steden onder water gelopen en zijn de vroegere highlands veranderd in diverse eilandengroepen.

Allereerst kijken we naar de backstory van deze game. De trailer van Anno 2070, die je hieronder kunt bekijken, neemt je meteen mee naar de toekomstige wereld. Een trailer als deze zorgt er voor dat het bij mij meteen begint te kriebelen; ik moest en zou deze game aanschaffen!

ECOS, TYCOONS & TECHS

In Anno 2070 wordt de politieke agenda niet langer gevuld met landen, grenzen, religies of rassen. Nee, in deze toekomstige wereld draait het erom hoe mensen ervoor kiezen om energie te produceren. De hele bevolking valt onder één wereldregering, die bestaat uit drie fracties.

Allereerst heb je de Eden Initiative, oftewel de Ecos. Deze fractie is erg milieubewust en bouwt duurzame steden, maar deze zijn inefficiënt en langzaam uit te breiden. De tweede groep wordt gevormd door Global Trust, aangeduid als Tycoons. Deze Tycoons zijn in tegenstelling tot de Ecos erg ijverig en werken zeer snel, maar ze hebben dan weer problemen met vervuiling en snel slinkende voorraden. Ten slotte heb je nog de S.A.A.T. (Scientific Academy for Advanced Technologies), die in de volksmond Techs worden genoemd. Deze onspeelbare fractie is zeer nuttig in het onderzoeken van technologieën. Zowel de Ecos als de Tycoons kunnen beroep op hen doen om nieuwe ontdekkingen te doen.

Voor mij is deze opdeling van de samenleving een zeer duidelijk kenmerk van een dystopische visie. Ik moest meteen denken aan de  Alphas, Betas en Gammas in Brave New Worldde Factions in Divergent en de Districten in The Hunger Games.

anno-2070-1

Strategie in een mooi jasje

Net als in de eerdere Anno-games is het doel om een nederzetting te stichten en deze te laten groeien. Wanneer je de wensen van je bevolking vervuld, groeien ze naar een hoger niveau, waardoor je nieuwe gebouwen kunt bouwen. Hierdoor ontwikkelt de bevolking nieuwe wensen en zo gaat het cirkeltje steeds rond, terwijl het verhaal steeds complexer wordt. Je bent echter niet de enige die een samenleving probeert op te bouwen. AI-spelers strijden mee in de race om eilanden en grondstoffen te bemachtigen. Je kunt met hen handelen, maar ook oorlog voeren!

Anno 2070 is een stragegische game, waarin het bouwen van steden en de opbouw van een goedlopende economie centraal staat. Hoewel ik nog maar net begonnen ben met spelen, ben ik nu al verslaafd. De mogelijkheden voelen eindeloos en de vormgeving neemt me helemaal mee in de sfeer van de toekomst. Tot nu toe heb ik enkel de single player modus getest, maar het lijkt me ook de ideale game om samen met mijn vriend te spelen.

Voor mij voelt Anno 2070 stiekem een beetje aan als een kruising tussen Sim City en Civilization in de toekomst – en aangezien die laatste mijn favoriete gaming franchise is.. Ondertussen is er ook al een opvolger verschenen, Anno 2205, maar voorlopig vermaak ik me eerst nog even met deze variant!

Heb jij al eens een game uit de Anno-serie gespeeld?

anno-2070-3Titel: Ann0 2070 | Uitgever: Ubisoft | Platform: PC | Genre: strategie, stedenbouw |  Jaar van verschijnen: 2011 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

2 gedachtes over “Anno 2070: kolonist van de toekomst in een overstroomde wereld

  1. Annabel Rianne zegt:

    Klinkt gaaf! Ik had nog niet eerder van deze spellen gehoord maar vooral deze klinkt wel als iets voor mij! Eens kijken of ik m kan gaan spelen zodra ik tijd heb gevonden :)
    Liefs xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s