Het monster dat Azerty heet

Sinds ik in België woon kijk ik verwonderd naar toetsenborden van laptops, pc’s en smartphones. In plaats van mijn vertrouwde QWERTY, blijkt men hier namelijk met AZERTY te werken. Dat heeft me de afgelopen drie jaar al verschillende keren voor problemen doen staan.

Dat de overgang niet vlekkeloos verliep ontdekte ik al snel op de universiteit in een werkcollege achter de computer. Het was één van mijn eerste weken op de Gentse universiteit en ik kende maar weinig mensen waarmee ik in dit werkcollege zat. Verwoed probeerde ik in te loggen op een computer met de inloggegevens die ik van de unief gekregen had. Het lukte maar niet! Ik bleef proberen terwijl ik ondertussen langzaamaan gefrustreerd raakte. Totdat het meisje naast me vroeg of er misschien een getal in mijn wachtwoord zat. Dat was inderdaad het geval en blijkbaar moest ik daarom op shift duwen.. Wist ik veel! Maar het ijs was gebroken en zo had ik er weer een nieuwe Vlaamse vriendin bij.

toetsenbord

Ook tijdens menig sollicitatie werd ik voor het blok gezet. Of ik ter plekke als proef eens een artikel wilde typen of herschrijven – natuurlijk! Maar iedere keer kwam ik toch een beetje in tijdsnood door een toetsenbord dat me niet vertrouwd was. Al maakte ik er meestal ook een grapje over tijdens het gesprek, waardoor ook hier het ijs snel was gebroken!

Nu ik inmiddels een job gevonden heb, heb ik opnieuw te maken met het monster dat Azerty heet. Van mijn werk kreeg ik een laptop, die naast behoorlijk wat technische problemen in de eerste weken, ook nog eens over een Azerty toetsenbord beschikt. Na een dagje typen went alles – al is het soms nog wel zoeken naar een apenstaartje, hekje of andere bijzondere toets. Verder lees ik al mijn mails een extra keer na, want al die typfouten komen misschien wat onprofessioneel over.

Het probleem zit hem nu echter in de afwisseling. Doordeweeks op mijn werk typ ik hele dagen op azerty. Maar als ik dan in het weekend eens achter mijn eigen laptop kruip om te bloggen, een mailtje te beantwoorden of weet ik veel wat te doen – dan ben ik opnieuw de weg kwijt. Ik maak typfouten in overvloed, druk op shift om een getal of een punt te krijgen terwijl dit helemaal niet nodig is en kan opeens mijn apenstaartje nergens meer vinden. Misschien moet ik mijn eigen laptop ook maar instellen op azerty? Al wil ik me eigenlijk niet gewonnen geven aan het monster..

Aan welk (alledaags) monster wil jij je niet gewonnen geven?

Advertenties

15 gedachtes over “Het monster dat Azerty heet

 1. readinge zegt:

  Oh wauw, ik wist niet dat België een ander toetsenbord heeft dan Nederland. Waarom eigenlijk? Ze hebben toch geen andere leestekens dan wij in Nederland hebben. In Duitsland heb je nog die kringel S, maar die heb je niet in België 😅. Bovendien dacht ik dat het toetsenbord uitgevonden was door meneer Qwerty, en dat dat toetsenbord dus universeel was. Zo leer ik elke dag iets nieuws hahaha

  • Marcia zegt:

   Haha ja die toetsenborden in Duitsland zijn ook onmogelijk om op te typen XD ik dacht ook dat Qwerty de universele standaard was, maar blijkbaar is dat toch niet het geval..

 2. Judith Witters zegt:

  Herkenbaar! Ik had net het omgekeerde probleem toen ik voor een Nederlands bedrijf werkte. Altijd gedacht dat Azerty in Europa de norm was, maar blijkbaar is Qwerty net universeel… Leuk om te lezen dat het ook in de omgekeerde richting voor verwarring en frustraties zorgt. ;)

 3. Céline zegt:

  Ik ben zelf afkomstig van NL dus ben qwerty gewoon. Tijdens dactylo in het middelbaar had ik ook telkens problemen. Ik ben express naar Nederland gereden om een laptop te kopen zodat ik mijn qwerty kon behouden!

 4. Kelly zegt:

  Ik geef les en heb regelmatig Belgische klanten in het klaslokaal – zij hebben precies dezelfde problemen als jij met wachtwoorden invoeren. QWERTY en AZERTY lijken net genoeg op elkaar om compleet verschrikkelijk te zijn in het gebruik!

 5. BySilke zegt:

  Vreemd hé! Ik vond het ook echt moeilijk toen ik overschakelde naar een qwertyversie, al heb ik nu weer een azerty. Gelukkig kom je het best snel gewend! Al blijven de w en de z altijd lastig voor mij, haha. Hoe is het nog op het werk? Liefs en hopelijk tot snel! xx

 6. Nancy zegt:

  Als ik heel af en toe de laptop van mijn Nederlandse vriendin moet gebruiken, zit ik uren aan een regel tekst omwille van die paar verwisselde letters.
  Ik snap ook niet waarom het zo verschillend is. Zullen we het maar op ons eigenwijze belgen steken? ;-)

 7. Anne zegt:

  Voor mij is Qwerty dan weer een monster :D En die Duitse toetsenborden zijn natuurlijk wel het übermonster :p Ja, Belgen en Franse gebruiken Azerty. Het is maar wat je gewoon bent hé ;-)

 8. zwartraafje zegt:

  Oh dat doet me terugdenken aan vroeger. Toen hadden mijn ouders van iemand een oude laptop overgekocht voor me en die had dus een Qwerty-klavier terwijl ik zelf Azerty gewoon was. Eigenlijk wende ik vrij snel aan de plaats van de letters maar waren het vooral de speciale leestekens die me gek maakten.

 9. jelsiverhalen zegt:

  Mag ik het nog een beetje moeilijker maken. In België hebn je twee verschillende azerty toetsenborden.. Azerty belgisch (Vlaams landsgedeelte- Backslash staat links naast de W) en azerty frans (Waals landsgedeelte- back slash staat al derde teken op de 8 toets) Beiden zijn bijna hetzelfde, maar enkele speciale tekens staan toch op een andere plaats.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s