Mijn ervaring als nominatielezer voor de Kleine Cervantes

Dit jaar las ik voor het eerst mee als nominatielezer voor de Gentse jeugdliteratuurprijs De Kleine Cervantes. Een groep van nominatielezers selecteert samen een shortlist van 5 of 6 boeken van eigen bodem die in het afgelopen jaar verschenen zijn. Vervolgens is het aan de jeugdjury (12-13 jarigen) om de uiteindelijke winnaar mag bepalen.

kleine-cervantes

Toen ik werd gevraagd om mee te lezen had ik geen idee wat ik kon verwachten, maar ik besloot gewoon in het diepe te springen. In de eerste ronde las ik acht boeken, waarvan er slechts twee doorgingen naar ronde twee. De mediumlijst in ronde twee bestond uit twaalf boeken, waarvan ik er dus nog 10 moest lezen.

Als nominatielezer heb ik pareltjes van boeken gelezen. Ik werd verliefd op De Zee Zien van Koos Meinderts en weende om de wondermooie boeken Zetelkat en Minne, het mozaïekmeisje. Deze drie titels hadden van mij zeker de shortlist hadden mogen halen! Wat mij betreft zou Minne, Het mozaïekmeisje bovendien verplichte kost moeten zijn op iedere middelbare school; ik denk dat het enorm veel mensen zou helpen. Niet iedereen staat immers altijd 100% positief in het leven en dit boek stelt je in staat om ook over de donkere kantjes na te denken. Andere boeken die ik erg mooi vond waren Grensgangers, Zij Zijn God Niet en Mijn Zusje.

Zetelkat

Een pagina uit Zetelkat van Josse De Pauw. Illustraties van Trui Chielens.

In de eerste ronde kwam ik ook eindelijk in aanraking met de hype Oog om Oog van Buddy Tegenbosch. Hoewel ik dit een vermakelijk boek vond, werd deze titel geen vervolg in de tweede ronde gegund: het boek over het studentenleven leek mij en de andere nominatielezers niet zo geschikt voor de doelgroep van 12 en 13-jarigen.

Natuurlijk zitten er ook altijd boeken bij die jou als persoon minder liggen. Zo vond ik avonturenverhaal Hertz erg moeilijk om door te komen en hetzelfde gold voor Toen de wereld nog werelt was – ondanks de ontzettend mooie flaptekst.

In totaal heb ik 17 boeken gelezen – eigenlijk hadden het er 18 moeten zijn, maar doordat ik opeens zo plotsklaps een nieuwe job vond heb ik er helaas een moeten overslaan. Als ik eerlijk ben voelde het tegen het einde af en toe een beetje als een verplichting om de boeken voor De Kleine Cervantes te lezen, zeker omdat ook de recensie-exemplaren voor mijn blog zich bleven opstapelen. Toch ben ik blij dat ik heb volgehouden: ik vond het heel leuk om met anderen te praten over deze bijzondere jeugdboeken van eigen bodem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik ben verliefd op dit boek! <3

Helaas kon ik door mijn nieuwe job niet bij de meeting aanwezig zijn waarin de shortlist werd bepaald en daar heb ik achteraf behoorlijk spijt van. De shortlist die uiteindelijk gekozen is, strookt namelijk totaal niet met mijn eigen leeservaring. Ik had graag de beweegredenen en de motivatie van de andere nominatielezers gehoord – want nu blijf ik toch een beetje teleurgesteld achter. Volgend jaar ben ik zeker van plan verlof te nemen voor deze meeting, want ik wil maar al te graag mijn favorieten verdedigen en op de shortlist doen belanden!

De shortlist ziet er trouwens als volgt uit:
1. Mijn vriend Hitler – Piet De Loof
2. Hertz: de zoektocht van Finn Revel – Marleen Nelen
3. Grensgangers – Aline Sax
4. Mijn zusje – Inez Van Loon 
5. De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje – Peter Verhelst / Carll Cneut

Heb jij weleens in de jury gezeten voor een boekgerelateerde prijs?

Advertenties

2 gedachtes over “Mijn ervaring als nominatielezer voor de Kleine Cervantes

 1. Nancy zegt:

  Ik ben al jaren geselecteerd als nominatielezer voor de KJV. Meestal voor groep 5 of 6 wat de groepen 12-14 jaar en 14-16 jaar zijn. En net als jij wordt het op het einde een beetje een corvee. Meestal moet ik rond de 30 boeken lezen tussen oktober en mei. Alle Vlaamse producties voor de juiste leeftijd en in april krijgen we nog een lijst met 8 tot 10 geselecteerde vertaalde of Nederlandse titels. Vooral die laatste maand is soms druk om alle ‘buitenlandse’ titels te lezen naast de binnenlandse waar ik nog niet aan toegekomen ben.
  Maar elk jaar opnieuw stel ik me toch weer kandidaat omdat ik het ook een verrijking van mijn eigen lezen vind :-) Ik lees voor de KJV boeken die ik uit mezelf nooit zou opnemen en soms zijn dat pareltjes, soms vallen die tegen.
  Zo heb ik Minne en Zetelkat toch niet graag gelezen, terwijl het 2 pareltjes voor jou zijn ;-)
  Maar ‘Toen de wereld nog de werelt was’ vond ik eveneens onleesbaar (daar heb ik me echt moeten doorworstelen) terwijl een andere nominatielezer dat het allermooiste boek vond dat ze dat jaar gelezen had.

  Daarom is de selectiedag heel belangrijk. Bij ons was er vorig jaar iemand ziek en ik denk dat we een andere mix boeken hadden gekozen als die persoon er toch bij was geweest. Iedereen heeft zijn eigen mening en het is juist leuk om andere aspecten aan boeken te ontdekken en voor je eigen boeken te vechten ;-)

  Alleen ‘Mijn zusje’ van Inez van Loon heb ik nog niet gelezen, maar op basis van de andere boeken gok ik op ‘Mijn vriend Hitler’ als winnaar. Ik ben benieuwd of ik het juist heb volgend jaar ;-)
  Voor de KJV maak ik ook elk jaar een gok voor alle groepen en het is altijd een verrassing wat de uiteindelijke winnaars zullen zijn.

  • Marcia zegt:

   Zo bijzonder dat je Minne en Zetelkat niet goed vond.. :O ik denk inderdaad ook dat Mijn Vriend Hitler gaat winnen of anders Grensgangers. Ik ben echt benieuwd wie de kinderen aanwijzen als winnaar :)
   Wow en 30 boeken voor de KJV, ik vond 18 eigenlijk al veel XD maar het is inderdaad een verrijking voor je eigen lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s