5 YA hypes die ik aan me voorbij laat gaan

Als je een veelvuldig bloglezer bent, dan zie je sommige titels overal voorbij komen. Aan een aantal van die hypes doe ik graag mee – zo heb ik bijvoorbeeld Red Queen enkel en alleen gekocht en gelezen omdat dat boek overal gehypet werd – maar er zijn ook hypes die ik liever oversla. Vandaag vijf Young Adult boeken of series die ik niet van plan ben te lezen.

city-of-bonesZowel The Mortal Instruments als The Infernal Devices serie van Cassandra Clare spreekt mij totaal niet aan. Overal lees ik lovende reviews en ik weet dat Clare één van de favoriete schrijfsters van Laure is, maar desondanks ben ik echt niet van plan om aan deze boeken te beginnen. Sowieso trekt het hele paranormale genre mij al jaren niet meer aan en ook de achterflap doet me niks. Nee, deze boeken laat ik links liggen in boekhandel of bibliotheek. En zodra er in Facebook groepen weer eens gefangirlt wordt over de knappe shadowhunters (?) in deze reeks scroll ik snel verder! Hetzelfde geldt  overigens voor de televisieserie.

simonBegrijp me niet verkeerd: ik vind diversiteit van hoofdpersonages in Young Adult boeken erg belangrijk, omdat het voor lezers belangrijk is om zich gerepresenteerd te voelen en zich te kunnen identificeren met personages. Maar ik vind persoonlijk niet dat dit een hoofdonderwerp van het boek hoeft te zijn. Ik lees bijvoorbeeld liever een Hunger Games waarin Katniss toevallig lesbisch is, dan een boek dat zich compleet focust op de seksualiteit van het hoofdpersonage. Sorry Simon! Daarnaast heb ik iedere keer als ik de achterflap lees het idee dat het verhaal heel voorspelbaar zal zijn, al weet ik dat natuurlijk niet zeker omdat ik het boek niet gelezen heb XD

schim-en-schaduwIk ga meteen nog een trilogie van dezelfde uitgeverij nomineren, wat natuurlijk niets met de dames van Blossom Books te maken heeft. Maar om de een of andere reden sta ik er niet om te springen de Grisha trilogie te lezen. Terwijl ook Schim en Schaduw door vele bloggers lovend ontvangen wordt. Ik vind de covers echt super mooi, maar ook deze keer spreekt de achterflap me niet aan. Plus: ik denk dat ik ‘vroeger’ gewoon teveel paranormale boeken heb gelezen over gevallen engelen, demonen, vampieren, weerwolven etc. Ik pak niet snel meer een boek of serie over paranormale wezens op: dit voelt gewoon niet meer als mijn genre..

appeltaart-van-hoopOndanks de enorm enthousiaste tweets van Joost staat ook De Appeltaart van Hoop niet op mijn wensenlijstje. Sowieso lees ik maar weinig contemporary Young Adult boeken – als ik een uitstapje maak uit de science fiction wereld grijp ik sneller naar literatuur. Bij Contemporary boeken voel ik me sneller ‘te oud’ dan bij science fiction haha. Ook het zoetsappige aspect is me vaak iets te veel van het goede. Waarom het boek zelf me niet aanspreekt kan ik maar moeilijk verwoorden, maar ik zag hem al een aantal keer in de bibliotheek staan en ik liep gewoon verder zonder zelfs maar de kaft aan te raken. Dat zegt genoeg denk ik ;)

paper-townsAls je me al een tijdje volgt, dan weet je waarschijnlijk wel dat ik geen fan ben van John Green. Een behoorlijk geval van een unpopulair opinion, heb ik zo het gevoel. Ik heb zowel The Fault in Ours Stars als An Abundance of Katherines gelezen en beide vond ik echt verschrikkelijk. De schrijfstijl ligt me totaal niet en de verhaallijnen vind ik te overdreven dramatisch. Nee, voor mij dus echt geen John Green boeken meer! Ooit zag ik trouwens het eerste kwartier van de verfilming van Paper Towns en die heb ik ook afgezet – geen idee waar mijn persoonlijke aversie tegen John Green vandaan komt, maar het is gewoon zo.

Welke Young Adult hype sla jij over en waarom?

Advertenties

26 gedachtes over “5 YA hypes die ik aan me voorbij laat gaan

 1. mariaharut zegt:

  Uit jouw hele lijstje heb ik alleen Schim & Schaduw gelezen (en het was gewoon geweldig en super awesome!!!) En papertowns (meh). De andere boeken die op jou lijst staan sla ik ook over. Voor de rest zijn er niet echt boeken die ik “ontloop” 😉

 2. runawayisabella zegt:

  Ik ben een enorme fan van John Green, maar niet zo zeer van hem als schrijver, meer als persoon. Als je twee van zijn boeken gelezen hebt, dan heb je ze allemaal wel gelezen, want het lijkt allemaal vrij veel op elkaar ;)

 3. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Urgh, Paper Towns is verschrikkelijk! (En John Greens slechtste boek, naar mijn mening.)
  En Schim en Schaduw is inderdaad (zoals Annemieke het zegt) geen paranormal. Het is meer ‘mensen met superkrachten’ en er komt veel godsdienst in voor (iemand wordt als heilige verklaard). En Six of Crows is een tweeluik over heel veel overvallen (voornamelijk in Ketterdam, die gebaseerd is op Nederland, wat voor ons extra leuk is natuurlijk ;) ).
  Met City of Bones ben ik het mee eens. De TV-serie is afschuwelijk (hoe ze acteren! Niet om aan te zien… Niet dat ik het beter doe of zo…) en de boeken… Ik heb ze wel allemaal gelezen en de enige die ik echt goed vind is Lady Midnight, die dit jaar is verschenen (en dat is het TIENDE boek in de Shadowhunters-serie (alle series samen)). Maar om die te begrijpen moet je de andere negen boeken hebben gelezen, dus nou ja, lees ze maar gewoon niet.

 4. RabbitBookz zegt:

  Paper Towns vond ik aan de ene kant verschrikkelijk saai, maar aan de andere kant weet John Greens schrijfstijl mij juist erg te boeien, dus tja… De boeken van Leigh Bardugo sla ik ook over. Ze lijken me nog best leuk, maar er is iets waardoor ik ze gewoon altijd vergeet :’D
  De Appeltaart van Hoop lijkt me erg leuk, die ga ik binnenkort zeker eens oppakken (ook een beetje vanwege de 7Days RC van Hebban, haha). Simon vs. vond ik maar mwah, dat boek zul je zeker niet missen, hoor. TMI vond ik zelf echt geweldig, ondertussen heb ik de gehele serie herlezen (en ja, nog steeds net zo geweldig). Rustig, ik word zeker niet boos omdat je ze niet gaat lezen, het zijn namelijk wel boeken die bij je in de smaak moeten vallen… Leuk artikeltje!

 5. Nancy zegt:

  Ikzelf doe niet graag mee aan hypes. Van zodra een boek of reeks gehypet wordt, heb ik al de neiging het opzij te laten liggen. Tenzij het me echt interesseert, maar meestal valt het dik tegen.

  The Mortal Instruments: de eerste 3 boeken vond ik wel goed. Maar erna begint het verhaal te langdradig te worden voor mij. Gelukkig is er de sidekick Simon die veel goed maakt voor mij. De hoofdpersonages liggen me totaal niet.
  Oh, en The Internal Devices vond ik echt verschrikkelijk. Ik heb het laatste deel nog niet gelezen, maar na het 2e boek dat voor mij alleen maar om een driehoeksverhouding draait in mijn ogen, hoeft het voor mij niet meer.
  Al ben ik wel benieuwd naar de kronieken van Bane, nog zo’n leuk nevenpersonage.

  De Grisha-trilogie deed me eerlijk gezegd niet veel. Ik heb alle delen gelezen, maar ik ben ze even snel vergeten.

  Simon heb ik nog niet gelezen, maar wil ik wel ooit eens lezen. Helaas liggen er zoveel boeken op mijn TBR-stapel dat ik hem nooit meeneem uit de bibliotheek. Daarvoor trekt hij me net te weinig aan.

  En de appeltaart van hoop heb ik gelezen. Helaas vond ik het wat tegenvallen, net doordat Joost het zo gehypet heeft. Ik had er hierdoor veel meer van verwacht.

  John Green is zeker niet mijn favoriete schrijver. Zijn boeken doen me ook niet veel. Ik heb Weeffout in onze sterren gelezen en daar blijft het momenteel bij. Het verhaal trok me niet echt aan, maar ik probeer toch eerst de boeken te lezen vooraleer ik de film zie.
  Will Grayson Will Grayson wil ik ooit nog eens lezen, maar die ligt ongeveer even hoog als Simon op mijn TBR-stapel ;-)

  Ik merk dat ik het liefste urban fantasy of high fantasy lees. Met af en toe een snuifje science fiction erdoor ;-) en voor de variatie nog heel wat andere genres…

 6. BySilke zegt:

  Die Grisha-serie lijkt mij wel nog tof, haha, maar ik kan dat thema dan ook wel bekoren. Ik ben het wel volleeeedig met je eens op John Green-vlak. Die boeken laat ik met veel plezier aan me voorbij gaan ;) Liefs! En ik mis je!! Hoe is het nog op’t werk? :)

 7. jacolinemaes zegt:

  Ik heb Simon gelezen en ik moet zeggen dat ik het mwah vond. Ik vind jouw idee van een lesbische Katniss wel leuk en ik zou zo graag meer fantasy/dystopians zien met niet hetero hoofdpersonages. Ik raad trouwens wel de Six of Crows duologie aan, diverse personages en zoveel intrigerender dan de Grisha boeken (naar mijn idee).

 8. zwartraafje zegt:

  De eerste drie boeken van The Immortal Instruments vond ik leuk maar nadien sprak het me steeds minder aan. Ik denk dat ik na deel ‘4 (of 5) gestopt ben en het is er vervolgens nooit meer van gekomen om verder te lezen vermits het me niet meer aansprak. De Grisha-trilogie heb ik wel graag gelezen maar de andere boeken die je vermeld spreken me ook niet aan.

  Gelukkig kunnen we uit een gigantisch aanbod aan kiezen waardoor een beetje selectief zijn net een voordeel is. Het is nu al moeilijk genoeg om zoveel mogelijk boeken te lezen van mijn Wil ik lezen-lijst. :)

 9. Annabel Rianne zegt:

  In principe n goede lijst, haha. Ik vond de TMI-boeken best wel prima, maar na 3 boeken had ik het wel gezien. Ik heb deel 4 gelezen, maar de laatste roepen op dit moment niet echt mijn naam vanuit de boekenkast. Ze zijn leuk als je veel tijd hebt om te lezen en een simpel verhaal wilt :p
  Paper towns, daar kan ik echt uren over praten. Ik vond het vréselijk en lees nooit meer iets van John Green!
  Shadow & bone heb ik ook in mijn kast staan, maar ook nog niet gelezen. Ik lees nu liever iets anders!
  xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s