Civilization VI: just one more turn!

Afgelopen weekend verscheen alweer de zesde game in de Civilization franchise, een game waar ik dankzij mijn broer al jaren verslaafd aan ben. Hoewel ik nog geen tijd heb gehad om naar de winkel te rennen en deze game te kopen, blik ik graag met jullie vooruit op alle nieuwe mogelijkheden die Civilization VI ons gaat brengen.

EEN INTRODUCTIE IN DE WERELD VAN CIVILIZATION

Voor de mensen die de Civilization games niet kennen, zal ik proberen een korte uitleg te geven. Civilization is een strategische, turn-based game, waarin het de bedoeling is een samenleving op te bouwen. Je begint in de steentijd en kunt door spelen tot het informatietijdperk (2050). De games zijn ontzettend verslavend en de veel verschillende mogelijkheden maken elk potje weer anders. Je kan bijvoorbeeld winnen door al je tegenstanders te overmeesteren, maar ook door juist veel wetenschappelijk onderzoek te doen. Daarnaast heb je nog veel scenario’s die je op verschillende punten uitdagen. Bovendien zijn de multiplayer opties erg tof; dit maakt Civilization tot een ideaal spel voor een LAN party, maar ook is er de mogelijk om met twee spelers op één computer te spelen (hot seat). Mijn all time favorite game uit de serie is Civilization IV: Warlords en ik raad je zeker aan om dit spel eens te proberen.

Toen Civilization V in de winkel verscheen in 2010 wist ik niet hoe snel ik naar de winkel moest rennen om het nieuwe spel aan te schaffen. Mijn stagevergoeding was die maand in ieder geval goed besteed ^^ Hele weekenden wijdde ik aan het ontdekken van de nieuwe mogelijkheden van mijn vertrouwde spel. Sommige dingen vond ik echt een uitkomst – bijvoorbeeld dat je geld kon investeren om gebouwen te bouwen – maar ander werkten me mateloos op mijn zenuwen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat je maar één militaire unit op een tegel kon neerzetten; dit maakte het oorlogvoeren opeens een stuk lastiger.

ci6-1

Wat verandert er in Civilization VI?

Gelukkig heb ik op het gebied van de militairen al goed nieuws mogen ontvangen: in Civilization VI is het opnieuw mogelijk om meerdere units op één tegel te plaatsen, maar alleen als het een zelfde soort poppetje is. Op deze manier is er hopelijk een goede middenweg gevonden tussen het oneindig units stapelen in CIV IV en het één unit per tegel van Civilization V.

Ook heb ik begrepen dat workers in Civilization VI vervangen worden door builders en dat er hierdoor een aantal zaken komen te vervallen: wegen bouwen kun je bijvoorbeeld enkel nog door een ruilhandel aan te gaan. Interessant! In onderstaande video worden de belangrijkste veranderingen in de gameplay van Civilization VI verder toegelicht.

Na het zien van deze video is mijn enthousiasme een mini beetje getemperd. Heel veel veranderingen in de game zullen ervoor zorgen dat je spellen gevarieerder worden – wat ik alleen maar toejuich. Maar ik heb wel het gevoel dat Civilization VI veel ingewikkelder gaat worden om te spelen en daar heb ik stiekem niet altijd zin in. Het is niet voor niets dat ik nog enorm vaak teruggrijp naar CIV IV in plaats van deel V; juist dat simplistische karakter vind ik soms ook wel fijn!

Als Civilization fan van het eerste uur (ik ben ooit begonnen met Civilization II) moet ik wel eerlijk zeggen dat ik 60 euro behoorlijk veel vind om uit te geven aan een game – zelfs nu ik door mijn nieuwe job een vast inkomen heb. Tegelijkertijd maakt die nieuwe job het ook niet gemakkelijk om tijd vrij te maken om te gamen, dus misschien wacht ik nog even met het aanschaffen van Civilization VI tot hij een wat gunstigere prijs heeft. Volgens mij heb ik namelijk ook nog altijd niet alle nieuwigheden in Civilization V ontdekt..

Ben jij ook zo’n Civilization fan?

one-more-turn

Advertenties

2 gedachtes over “Civilization VI: just one more turn!

 1. daenelia zegt:

  Wij staan ook in de startblokken om, zodra we meer tijd hebben, CIV6 te spelen. Ik schat nu in dat het zo;n beetje een kerstkadootje wordt, omdat we allebei vrij zijn rond kerst. Dus. Je weet wat we deze kerstvakantie gaan doen.
  Elke civ versie heeft zo zijn voor- en nadelen. Ergens was voor mij het perfecte punt bereikt met Alpha Centauri, wat niet écht civ was, maar door de sfeer en het scifi achtige, en de mooie backstories van de grootmachten, heel interessant was om te spelen. Maar krijg dat nog maar eens aan de praat op een moderne pc.
  Anyway. Ik speel nog steeds oude pc spellen, dus ook oude civ games. Het mooie is dat je dan dus kunt teruggrijpen op je oude favo’s als je de nieuwste versie even frustrerend vind. En ergens, eigenlijk, is het ook onderdeel van een nieuw spel leren kennen: frustratie. Hoort erbij. Tot op een bepaald niveau dan.

  • Marcia zegt:

   Mij lijkt CIV6 ook het ideale kerstcadeau! En dan heel de vakantie gamen <3 al ben ik bang dat dat er niet van gaat komen met alle familiebezoekjes – en dat is natuurlijk ook super leuk. Ik ben al maanden niet in Nederland geweest, dus ik denk dat mijn familie toch voorrang krijgt op CIV6 ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s