The Expanse Leviathan ontwaakt

Waarom ik nog altijd niet naar The Leftovers, The Expanse of Westworld heb gekeken

Overal om me heen hoor ik positieve geluiden over Westworld – de western sci-fi reeks die onlangs gestart is op HBO – en ook de fans van The Expanse zijn goed vertegenwoordigd in mijn omgeving. Beide series spreken me ontzettend aan, maar toch ben ik nog altijd niet beginnen kijken. Waarom? heel simpel: liefst lees ik eerst nog de boeken. En dat geldt overigens ook voor The Leftovers en The Man in the High Castle

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
The Expanse is een een televisieserie die vorig jaar december in première ging op de Amerikaanse zender SyFy. Deze thriller speelt zich tweehonderd jaar in de toekomst af en gaat over ‘het grootste complot in de geschiedenis van de mensheid’. Als dat niet veelbelovend klinkt.. Het eerste seizoen van deze serie is gebaseerd op het boek van James S.A. Corey. Stiekem spreekt de synopsis van dit boek me niet zo erg aan en de enorm dikke pil telt ook nog eens 557 pagina’s – dat is geen makkelijke om aan te beginnen. Ik haalde The Expanse al eens uit de bibliotheek, maar bracht deze uiteindelijk ongelezen terug.. Door de wondermooie trailer van de gelijknamige televisieserie ben ik echter nog steeds van plan ooit het boek te lezen en daarna direct de serie te bingewatchen.

Ook aan Westworld ben ik om soortgelijke redenen nog niet begonnen. Deze Amerikaanse televisieserie die sinds 2 oktober 2016 wordt uitgezonden op HBO is gebaseerd op de film Westworld (1973) van Michael Chrichton. Graag kijk ik eerst nog de originele film – waarin overigens voor het eerst gebruik gemaakt wordt van computer gegeneerde beelden in 2D. Bovendien is er een boek verschenen met het script van deze film en ook deze staat op mijn lijstje om te lezen voordat ik aan de serie begin!

The-Leftovers-1De hype omtrent The Leftovers lijkt al weer een beetje te zijn gaan liggen, maar ik ben ook zeker erg benieuwd naar deze serie – waarin 100 miljoen mensen opeens van de aardbol verdwijnen en de inwoners van Mapleton er alles aan doen om te overleven. Deze premisse spreekt me enorm aan en daarnaast heb ik veel positieve geluiden gehoord over de serie. Maar ook hier ben ik van plan om eerst het gelijknamige boek van Tom Perrotta te lezen, waar The Leftovers televisieserie van HBO op gebaseerd is.

Tot slot staat ook The Man in the High Castle  nog hoog op mijn lijstje van televisieseries die ik wil kijken. Ook deze serie is gebaseerd op een boek, geschreven door één van de bekendste science fiction auteurs aller tijden: Philip K. Dick. The Man in the High Castle speelt zich af in een alternatieve geschiedenis waarin Duitsland en Japan de Tweede Wereldoorlog hebben gewonnen. Dit lijkt me een heel interessant gedachte-experiment!

The-100-1

Dat ik nog altijd niet aan deze toffe series begonnen ben, is dus een typisch gevalletje van ‘So many books, so little time‘. Misschien moet ik echter eens van mijn principe ‘eerst het boek lezen, dan pas de film/serie kijken’ af stappen – het zou niet eens de eerste keer zijn. Van The 100 keek ik ook eerst de serie, alvorens aan de boeken te beginnen. En juist door deze serie te kijken kreeg ik extra motivatie om in de boekenreeks te starten.

En jij? Lees jij altijd eerst het boek voordat je de verfilming of de serie kijkt?

Advertenties

12 gedachtes over “Waarom ik nog altijd niet naar The Leftovers, The Expanse of Westworld heb gekeken

 1. Nancy zegt:

  Ik probeer altijd om het boek te lezen vooraleer ik naar een film ga, maar soms lukt het gewoon niet.
  Ik zou graag eerste de boeken van The Expanse lezen, maar als ik de kans krijg om de serie te zien, zal ik niet wachten ;-)

  The Leftovers-serie vond ik wat tegenvallen. Ik heb een paar afleveringen gezien, maar ben afgehaakt.

  De originele film Westworld vond ik briljant. Ik kijk dan ook uit om ooit eens naar de serie te kunnen kijken. Maar aangezien ik geen Netflix heb, zal ik moeten wachten tot het ooit op de gewone tv of op dvd verschijnt.

  • Marcia zegt:

   Oei, je bent de eerste waarvan ik een lichtelijk negatieve reactie hoor op The Leftovers.. Nu ben ik stiekem nog nieuwsgieriger geworden haha :p maar voorlopig zit ik nog niet eens halverwege De Oversteek, dus geen tijd voor andere boeken of series XD

 2. Kelly zegt:

  Laat alles vallen wat je nu wil lezen en LEES DE EXPANSE. Mijn favoriete sci-fi serie BY FAR. De TV serie is hartstikke leuk en super faithful aan de boeken, maar de boekenserie is fantastisch. Boek 1 was goed, boek 2 was fantastisch, boek 3 was iets minder, boek 4 was heel spannend, en boek 5 had me letterlijk hardop aan het schelden en tieren omdat ik niet kon geloven wat er gebeurde. (Nu ik het van de week herlezen heb is het zó overduidelijk natuurlijk, maar OMG…). Boek 6 komt over twee weken uit en ik kan niet wachten :D

  Ik vond The Leftovers heel indrukwekkend. Bij tijd en wijle is het echt super depressief en het bepaald geen snelle serie, maar de character building, cinematografie, de muziek en het acteerwerk zijn allemaal echt heel erg goed. Ik heb ervan genoten. Blijkbaar gaat de serie ook verder waar het boek stopt trouwens, seizoen 2 is compleet nieuw territorium maar ik merkte niet echt een verschil in toon en vertelstructuur, dus dat is goed gedaan. :)

  Allebei aanraders dus, maar vooral de Expanse. Samengevat is het eigenlijk gewoon ‘weird alien shit going on terwijl de mensheid het te druk heeft met shitty tegen elkaar te doen’ maar het heeft echt fantastische momenten <3

  • Marcia zegt:

   Wow wat een heerlijk enthousiaste reactie! Nu krijg ik zeker veel zin om The Expanse te gaan lezen; misschien ga ik het eerste boek net snel aan mijn verlanglijstje voor de Sint toevoegen :P

   • Kelly zegt:

    Haha, blij dat het ietwat overtuigend is. Woord van waarschuwing: lees hem wel in het oorspronkelijke Engels. Niet alleen zijn ze na boek 2 opgehouden met vertalen (??), de vertaling is ook niet al te best. En dat terwijl de boeken in het Engels heerlijk weglezen. :)

   • Marcia zegt:

    Ik heb ooit de Nederlandse vertaling uit de bibliotheek geleend, maar geen tijd gehad om het boek te lezen. Ik denk dat ik nu maar gewoon de Engelse variant ga aanschaffen :D

 3. daenelia zegt:

  The Expanse is slaapverwekkend, dus daar mis je voorlopig niks aan. Het is ook behoorlijk cliché en deed me vooral denken aan een soort van YA Blade Runner. Maar dan heel licht, als in: er zit geen diepte in.
  Westworld lijkt me wel geweldig, maar we hebben (nog) geen HBO. We zullen ongetwijfeld dit uiteindelijk wel aanschaffen, denk ik, gezien de recensies en de trailers en nou ja: we zijn gewoon al fan van Westworld. En dit is de tweede keer dat ze een TV serie van Westworld proberen op te zetten. Kan zeker niet erger zijn dan de eerste poging :D

 4. zwartraafje zegt:

  Ik probeer steeds eerst het boek te lezen maar er zijn af en toe wel enkele uitzonderingen. Soms weet ik gewoon niet dat het om een verfilming gaat of spreekt het boek me niet meteen aan terwijl iemand voorstelt om net die film te gaan zien. De laatste tijd zie ik eigenlijk amper films en series dus ik heb ondertussen een gigantische achterstand opgebouwd.

 5. verzinselinzee zegt:

  Ai, was er een originele film van Westworld? Als ik dat geweten had, had ik die zeker nog even gekeken voordat ik aan de serie begon haha. Verder is het zeker leuk om het boek The Man In The High Castle te lezen voor de serie, maar ik heb zo’n vermoeden dat je daar alleen iets aan hebt voor het eerste seizoen. Volgens mij gaat het tweede seizoen verder waar het boek stopt (op wat andere manieren).

 6. Annemieke zegt:

  Oh The Leftovers klinkt wel erg interessant ja. Al vind ik het heel leuk om eerst het boek en dan de serie te lezen, vaak kom ik daar ook niet aan toe. Er word momenteel ook zoveel verfilmd. En soms weet je niet eens dat het zo is. Dan hoor je dat pas achteraf. Dat had ik dus met de film Stand By Me. Kwam ik 15 jaar na de film te hebben gezien achter dat het gebaseerd is op een kort verhaal van Stephen King.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s