7 YA series die meer aandacht verdienen

Onlangs schreef Melissa een blog over haar favoriete onbekende YA boeken en series. Aan het einde van haar artikel vroeg ze een aantal bloggers om ook hun favoriete underrated books in het zonnetje te zetten. En aan zo’n oproep geef ik maar al te graag gehoor!

Fractured-1De wereld van de Slated trilogie is heel interessant. Criminelen onder de zestien jaar krijgen een wel heel bijzondere straf: hun geheugen wordt gewist en op deze manier krijgen de delinquenten een nieuwe kans in het leven. Om te controleren dat ze op het goede pad blijven dragen alle Slateds een Levo– een apparaatje dat hun emoties controleert. Maar wat blijkt: niet iedere Slated was in zijn/haar vorige leven een crimineel.. En is het eigenlijk wel zo ethisch verantwoord om mensen op deze manier van hun herinneringen te ontdoen?

Burn
Pure
 
onderscheidt zich van vele andere Young Adult dystopieën door middel van een heel rauwe en gedetailleerde world building. Personages zijn alles behalve perfect, de wretches – mensen die buiten de dome leven – hebben allemaal een misvorming. Er zijn mensen met afgehakte lichaamsdelen, mensen die aan elkaar vastgegroeid zitten en bij het hoofdpersonage Pressia zit bijvoorbeeld een poppenhoofdje aan haar hand vast. Een steengoede trilogie, waarvan alleen het laatste deel misschien een klein beetje tegenvalt..

Into the still blueUnder the never sky is een avontuurlijke trilogie die twee heel verschillende werelden samen weet te brengen. Een wildeling uit de woestijn en een meisje dat haar hele leven onder een koepel woonde moeten samenwerken om op deze manier allebei een dierbare te kunnen redden. Hiervoor moeten ze de vele vooroordelen die ze over elkaar en elkaars leven hebben aan de kant zetten. Lukt het ze de rest van de wereld te slim af te zijn?

The-System-3
The Killables
 trilogie gaat over een samenleving waarin een computersysteem regeert en iedere inwoner een status toekent op basis van zijn/haar waarde voor de samenleving en de kans dat deze persoon beïnvloed wordt door het kwaad. De status van A is behoorlijk uniek en betekent dat je een modelburger bent. De status van B is gemiddeld en C is onder het gemiddelde. Maar voor de status van D moet je zeker uitkijken, wat dan heeft het kwaad grote kans om jou te beïnvloeden tot slechte daden. En dan is er nog de mysterieuze status K.. The Killables is een spannende page turner over een samenleving geregeerd door een computersysteem. Buiten de stad heeft het kwaad vrij spel, daarom mag hoofdpersonage Evie zichzelf gelukkig prijzen in deze stad te wonen. Of toch niet?!

Partials-1
Partials is een post-apocalyptisch robotverhaal van Dan Wells. De serie heeft een interessante premisse: wat als er geen nieuwe kinderen meer geboren kunnen worden? Hoe moet de wereld verder als de mensheid aan het uitsterven is? Deze vraag houdt je drie boeken lang in de greep, terwijl Kira op zoek gaat naar antwoorden. Hoewel ik in het begin een beetje aan de schrijfstijl van deze boeken moest wennen, vond ik het verhaal zeer origineel en heb ik deze trilogie met veel plezier gelezen.

Numbers-2
Jem, het hoofdpersonage in Numbers, ziet wanneer ze iemand in de ogen kijkt de precieze datum waarop diegene zal sterven. Wanneer ze in de rij staat voor de London Eye heeft iedereen om haar heen dezelfde sterfdatum – de datum van die dag. Ze gaat op de vlucht, maar wordt algauw verdacht deel uit te maken van de terroristische aanslag op de London EyeNumbers is een avontuurlijk verhaal, met toffe personages en vele verrassende wendingen. Deze trilogie, in Nederland verschenen onder de titel Deadline, zou van mij veel bekender mogen zijn vanwege haar originele verhaallijn. Boek twee is trouwens mijn favoriet!

Jubilee ManorOnlangs las ik een duologie van Bethany Hagen, bestaande uit Landry Park en Jubilee Manor. Alleen al vanwege deze prachtige covers verdient deze serie meer aandacht! Landry Park presenteert een wereld zonder elektriciteit waarin de elite door haar bedienden in luxueuze baljurken wordt gehesen om van debutantenbal tot verjaardagsfeest te gaan. En dat terwijl de minderbedeelden in de samenleving gedoemd zijn jong te sterven, omdat zij werken met de kernenergie om het luxeleven van de gentry te veroorloven. Een absolute aanrader voor fans van The Selection die iets meer diepgang willen naast romantiek en baljurken.

Welke YA serie zou van jou veel bekender mogen zijn?

Advertenties

9 gedachtes over “7 YA series die meer aandacht verdienen

  1. melissasbookworld zegt:

    Ahhh zie je wel, ik wist wel dat ik de juiste persoon getagd had hahaha.
    Heb mijn verlanglijstje weer heerlijk kunnen aanvullen met je aanraders!
    Slater voegde ik een paar dagen terug al toe, die lijkt me geweldig! Maar ik ben eigenlijk super enthousiast geworden over alles wat je hierboven aanraadt! Ik heb alles wat ik nog niet gelezen heb dus op mijn to-read lijst gezet!! <3 Pure hoorde ik een vriendin van me ook al over en ik mag van haar de boekjes overkopen. Die boeken lijken me echt geweldig!

  2. zwartraafje zegt:

    Ik vind jouw suggestie-lijstjes altijd interessant. Misschien moet ik maar eens persoonlijk leesadvies komen vragen. Stylistes krijgen hun eigen tv-programma. Wel, van mij mag er ook zoiets voor lezers komen. Ik heb zo’n vermoeden dat jij op basis van mijn leesvoorkeuren wel kan inschatten welke scifi verhalen ik met plezier zal lezen. Nu nog een titel voor je programma bedenken. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s