Deze boeken doen mij uitkijken naar 2017!

Het leukste moment van de koude wintermaanden is natuurlijk dat moment dat de postbode de voorjaarsbrochures door de brievenbus gooit. Je hoort ze met een plof op de mat vallen en je weet: nu is het moment om een kopje thee te zetten en lekker te bladeren. Heerlijk die voorpret op komend boekenjaar! Vandaag maak ik een overzicht van de Nederlandstalige science fiction boeken die voor 2017 op mijn verlanglijstje staan.
2017-karakter

Karakter Uitgevers

In maart verschijnt Ik zie je in de kosmos, een verhaal over de 11-jarige Alex Petroski die niet liever wil dan zijn iPod de ruimte in sturen, net zoals astronoom Carl Sagan in de jaren zeventig deed met een gouden plaat. Alex spreekt al zijn belevenissen in op zijn iPod, in de hoop dat intelligente buitenaardse wezens ooit zijn verhalen zullen horen. Ik ben behoorlijk nieuwsgierig benieuwd naar dit boek van Jack Cheng, wat voor mijn gevoel een contemporary verhaal met outer space en ruimtevaart combineert.

Een seconde later van William R. Forstchen is het eerste deel in een trilogie. Door een electromagnetic pulse komt heel de wereld zonder elektriciteit te zitten. De televisieserie Revolution met een gelijkaardig thema vond ik heel interessant, dus ik kan niet wachten tot het april is en dit boek verschijnt!

Over Sleeping Giants van Sylvain Neuvel heb ik tot nu toe enkel zeer positieve recensies gelezen. In mei 2017 verschijnt de Nederlandse vertaling Slapende reuzen. Als kind valt Rose Franklin plotseling in een enorm gat in de aarde, een nagenoeg perfect vierkante kuil waarvan de muren vol staan met ingewikkelde graveringen die licht geven en lijken te pulseren. Maar de brandweermannen die haar komen redden, staren naar een nog vreemder schouwspel: een klein, geschrokken meisje in de palm van een reusachtige metalen hand. Zeventien jaar later is Rose Franklin een hoogopgeleide natuurkundige die het mysterie van dit bizarre artefact probeert te ontrafelen. Een premisse als deze maakt mij meteen nieuwsgierig..

2017-cargo

Cargo

In januari verschijnt bij Cargo De stad van spiegels van Justin Cronin, het derde deel in De Oversteek trilogie. Onlangs las ik met heel veel plezier het eerste deel van deze post-apocalyptische serie, waarin een wetenschappelijk experiment een soort kwade vampiers op de mensheid loslaat. Ik vond het een adembenemend mooi verhaal en ik kan dan ook niet wachten om deel twee én deel drie te lezen!

2017-uitgeverijq

Uitgeverij Q

In februari verschijnt De Tschai-cyclus van Jack Vance. Jack Vance was één van de twintigste-eeuwse grootmeesters van de science fiction en fantasy. Hij sleepte vele prijzen in de wacht, waaronder een Nebula award en drie Hugo Awards. Daarnaast noemen bekende schrijvers als Neil Gaiman en George R.R. Martin hem als inspiratiebron. De oorspronkelijke vier delen van De Tschai-cyclus worden komen voorjaar in twee omnibussen heruitgegeven bij uitgeverij Q. Aangezien ik nog geen enkel boek van deze grootmeester las, ben ik erg benieuwd.

En natuurlijk kijk ik ook enorm uit naar Phobos 2 van Victor Dixen. Het eerste boek las ik voor de Vlaamse blogtour en de cliff hanger op het einde maakt me gek! Ik kan dan ook niet wachten tot het maart is – al heeft Dixen in het skype interview op de boekenbeurs gezegd dat de nieuwe cliff hanger vele malen erger zal zijn..

staalhart-quote

Overigens: tijdens het doorbladeren van de brochure van uitgeverij Q kwam ik tot de ontdekking dat ze een quote van mij hebben geplaatst. Hoe cool is dat?!

2017-lebowski

Lebowski Publishers

In mei verschijnt de Nederlandse vertaling van The Humans bij Lebowski Publishers: De wezens. Dit boek gaat over een wiskundige professor, waarin een buitenaardse verstekeling zich schuilhoudt. Gaandeweg leert deze ‘alien’ steeds meer over het leven en de wezens op planeet Aarde.

Waterjager van Chris Polanen speelt zich af op Paramaribo, ergens in de nabije toekomst. Na een dijkdoorbraak is de stad onder water komen te staan. De bewoners zijn weggetrokken: alleen de goudzoekers, prostituees en criminelen zijn gebleven. De stad wordt geregeerd door eigen wetten, met in het middelpunt Jean Christoph, die met harde hand de orde probeert te handhaven. Ik ben ontzettend benieuwd naar dit boek, dat wordt omschreven als ‘een apocalyptische roman over de zoektocht naar een thuis‘.

In juni verschijnt er tot slot een nieuwe vertaling van High Rise van J.G. Ballard bij Lebowski. Onlangs zag ik de film in de cinema en dit maakte mij erg nieuwsgierig naar het gelijknamige boek waar het script op gebaseerd is. De versie in de bibliotheek zag er echter erg oud uit, dus ik denk dat ik wacht op de nieuwste vertaling!

2017-ls

LS Amsterdam

Hoewel ik geen groot fan was van Rood (Pierce Brown), ben ik toch erg benieuzd naar het vervolg Gouden Zoon. Ik kreeg op mijn blog namelijk veel reacties over het feit dat ik het boek niet sci-fi genoeg vond. Blijkbaar spelen de diverse planeten een veel grotere rol in boek twee. Ik zal Pierce Brown dan ook het voordeel van de twijfel geven en in maart 2017 naar de winkel rennen.

In mei verschijnt het derde deel uit de Wild Cards-serie, die werd bedacht door Game of Thrones-auteur George R.R. Martin en Melinda Snodgrass: Wild Cards Dodelijk Spel. Deze reeks gaat over een wereld waarin een buitenaards virus is losgelaten dat het DNA herschreef van iedereen die het infecteerde. Maar liefst negentig project van de bevolking was ten dode opgeschreven en 9% raakte ernstig misvormd. De overige één procent kreeg superkrachten en dat zijn de personages die we volgen in deze reeks. Na boek twee had ik helemaal de smaak te pakken, dus ik kijk zeker uit naar boek drie!

2017-harpercollins

HarperCollins Young Adult

14 maart verschijnt Op de rand van het niets van Corinne Duyvis. In dit boek snelt een vernietigende komeet recht op de aarde af. De gelukkigen zijn in ruimteschepen vertrokken naar een nieuwe bestemming, maar mensen zoals Denise hebben enkel recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder. Hoe spannend klinkt dat? En dan speelt het boek zich ook nog eens af in Amsterdam!

Een miljoen werelden met jou is alweer het derde en laatste deel van de Vuurvogel trilogie. Hoewel Duizend Stukjes van Jou me enorm wist weg te blazen, vond ik boek twee toch iets minder goed. De cliff hanger doet me desondanks smachten naar boek drie. Nog even volhouden tot mei..

Ik ben ontzettend aan het twijfelen of Eerste leven (Gena Showalter) een boek voor mij zal zijn. De mooie cover spreekt me heel erg aan, maar het verhaal is denk ik iets te fantasy-achtig. Maar ik denk dat ik dit boek zeker uit de bibliotheek zal lenen om te zien of Showalter me kan verrassen.

Op welk boek kan jij niet meer wachten?

Advertenties

17 gedachtes over “Deze boeken doen mij uitkijken naar 2017!

 1. ursulavisser zegt:

  pfft zoveel keuze laat je ons weer zien. Ik moet echt eerst nog even door mijn ongelezen voorraad heen …

  Mooie covers inderdaad (Eerste leven, Justin Cronin) kijken of ik de verhalen kan weerstaan… Ik MOET eerst door mijn voorraad heen.. haha

 2. Daenelia zegt:

  Wat fantastisch dat ze Vance weer in het Nederlands gaan uitgeven. Moeten ze meer doen, met kwaliteits-fantasy en sf uit de vorige eeuw. Ik kan er zo nog een paar opnoemen die dat verdienen. Asimov, Moorcock, Norton, TH White, Ursula Le Guin natuurlijk. Kom maar op!

 3. Annemieke zegt:

  Oh gaan ze Sleeping Giants vertalen, leuk. Die staat nog op mijn lijstje. Al hoor ik langzaamaan wat negatievere geluiden over dat boek. Ik vind het echt super dat ze On the Edge of Gone gaan uitbrengen in het nederlands. :D

 4. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Er zijn talloze boeken waar ik me op verheug, al zijn het vooral vervolgen van series waarvan ik deel één heb gelezen (Lord of Shadows van Cassandra Clare, The Ship of the Dead van Rick Riordan, Lockwood & Co #5 van Jonathan Stroud…). En het nieuwste boek van Jandy Nelson, namelijk Fall Boys & Dizzy in Paradise.
  Ik ben benieuwd naar Staalhart (Brandon Sanderson is een geliefde schrijver onder de Amerikaanse booktubers), dus het staat op mijn verlanglijst! :)

 5. Karlijn zegt:

  Ik zie je in de kosmos klinkt leuk! En ik ben heeeel benieuwd naar Sleeping Giants, ik heb hem al een paar keer in mijn handen gehad in de boekenwinkel, want de kaft van Engelse editie is echt heel gaaf.

 6. mariaharut zegt:

  Lijken me allemaal echt gave boeken! Ik verheug me vooral op “King’s Cage -Victoria Aveyard”, “Traitor to the Throne-Alwyn hamilton” en natuurlijk “always and forever Lara Jean -Jenny Han” 😊

 7. zwartraafje zegt:

  Naast Gouden Zoon staan ook de laatste drie boeken die je vernoemd op mijn ‘deze wil ik zeker lezen’-lijstje. Maar eigenlijk durf ik niet echt opzoeken welke boeken er allemaal nog gaan verschijnen vermits er hier nog een heel deel ongelezen boeken op me wachten. Ik ben benieuwd of het me in 2017 wel gaat lukken om dat aantal wat te laten zakken.

  • Marcia zegt:

   haha ja dat is altijd het probleem. Ik heb ook nog veel te veel ongelezen boeken.. Afgelopen jaar wilde ik dat aantal drastisch terugbrengen en bracht ik ook een stapel ongelezen boeken naar de kringloop, maar door mijn herontdekking van de bibliotheek en het herlezen van enorm veel boeken is mijn TBR maar veel te weinig gedaald…

 8. Nancy zegt:

  Er zitten wel enkele boeken tussen waar ik nieuwsgierig naar ben.
  Benieuwd wat 2017 allemaal zal brengen en wanneer.
  Ik kijk natuurlijk het meest uit naar Calamity van Brandon Sanderson. Ik wil echt weten hoe het eindigt, alhoewel ik ook met spijt afscheid zal nemen van die wereld…
  Een boek dat eind 2016 verschenen is, maar ook nog op mijn TBR-stapel komt, is ‘De verhalen van jouw leven en anderen’ van Ted Chiang. Een bundel science fiction kortverhalen van een grootmeester. Als ik de reviews mag geloven, focust hij vooral op het science-gedeelte en das ook wel leuk.

  • Marcia zegt:

   Illuminae is zoooo goed! Ik heb een uitgever horen zeggen dat het heel kostbaar is om zo’n boek vol tekeningen etc. te vertalen, dus hopelijk is er eentje die de kans wilt wagen.. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s