Car Wars: een interactief science fiction verhaal

Als digital storyteller juich ik het ontzettend toe als er geëxperimenteerd wordt met nieuwe vertelvormen. Ik was dan ook erg enthousiast toen ik onlangs op Car Wars stuitte – een online science fiction verhaal over zelfrijdende auto’s. Dat klinkt misschien als een saai of technisch onderwerp, maar juist het conflict met de mens staat centraal. Wat is de invloed op de mensheid als de auto ons de baas wordt? 

hero_car

© Deakin University.

In Car Wars beschrijft Cory Doctorow een toekomstige wereld waarin zelfrijdende auto’s de straten bevolken. Welke technische implicaties brengt dit met zich mee? En wat zijn de ethische elemnten waar de toekomst mee te maken zal krijgen? Dit kortverhaal van acht hoofdstukken onderzoekt het samen met haar lezers.

Ik ben dit verhaal vooral gaan lezen door de toffe online vertelwijze. Car Wars opent met een GIF en ook gedurende het verhaal worden ‘nieuwe vormen van storytelling’ niet geschuwd. Zo mag je na ieder hoofdstuk je mening geven in een poll (behalve na hoofdstuk vijf) en bestaat het tweede hoofdstuk compleet uit statusupdates die op tweets lijken. Deze inventieve vertelvorm plaatst het hele verhaal in een fijne sfeer en nodigt zeker uit om verder te lezen.

Inhoudelijk ben ik echter heel wat minder positief over Car Wars. Allereerst vind ik het erg jammer dat je de mening van de auteur enorm voelt doorschemeren. Je krijgt niet de kans om je eigen standpunt te formuleren en hierdoor voelt het verhaal zeer belerend aan. Bovendien geeft de professor bij iedere stelling ‘het goede antwoord’, waarom wordt er dan eigenlijk naar de mening van de lezers gevraagd? Zeker als het uiteindelijk gewoon de bedoeling is dat jij de mening van meneer de professor overneemt?

car-wars-1

© Deakin University.

Ook kreeg ik totaal geen band met de personages, vooral omdat niet elk hoofdstuk over dezelfde personages gaat. Wat voor een kortverhaal van acht hoofdstukken toch wat vreemd aanvoelt. In hoofdstuk drie had ik overigens ook pas halverwege het hoofdstuk door dat het ikpersonage een meisje was..

Hoofdstuk vijf van het verhaal gaat opeens over Syrië en eerlijk gezegd had ik toen stiekem meteen geen zin meer om verder te lezen. Nee, ik wil heus niet mijn ogen sluiten voor problemen in de wereld, maar ik hoef niet in elk fictieverhaal geconfronteerd te worden met Syrië. Zeker niet als het er totaal ‘bijgesleept’ voelt en het inhoudelijk niet echt aansluit bij de rest van het verhaal. In hoofdstuk zes wordt het bovendien opeens erg technisch en langdradig, maar uiteindelijk heb ik de eindstreep weten te behalen.

Desondanks kan ik een experiment als Car Wars niet anders dan toejuichen – voor mij is dit een duidelijk voorbeeld van hoe de boekensector mee kan gaan met de digitale maatschappij en ook hoe verhalen online op een inventieve manier verteld kunnen worden. Dat het verhaal inhoudelijk behoorlijk tegenvalt vind ik dan ook oprecht jammer. Het is een zeer inventieve vertelvorm – vooral die statusupdates vind ik tof, alsook de complete lay-out – maar toch zou ik het verhaal niet snel aanraden aan lezers. Wel aan andere content creators, want op het gebied van digital storytelling is dit toch zeker een must read.

car-wars-2

© Deakin University.

Titel: Car Wars | Auteur: Cory Doctorow | Uitgeverij: Deakin University | Jaar van verschijnen: 2016 | Beoordeling: ★★☆☆☆

Advertenties

4 gedachtes over “Car Wars: een interactief science fiction verhaal

  1. Inge | The Belgian Reviewer zegt:

    Het verhaal zegt me eigenlijk ook niks, noch auto’s noch de problematiek over Syrië in een boek, maar die digital storytelling is way cool :-). Ik hoop dat dit snel navolging krijgt. Het mag niet teveel worden natuurlijk want ik wil niet dat de leeservaring niet meer in balans is maar zo hier en daar mag het van mij zeker !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s