12x Kerst in Science Fiction

Goedemorgen, vrolijk kerstfeest! Voor mij persoonlijk is kerstmis de leukste feestdag van het jaar. Ik houd van de gezelligheid met vrienden en familie, de lampjes, de kerstmarkten, de zelfgebakken koekjes en de uren durende diners. Dit jaar is mijn kerstcadeau voor jullie, lieve lezers, een oplijsting van science fiction boeken waarin kerst een rol speelt. Maak er een fijne dag van en veel leesplezier!

Vuurvlieg

1. Vuurvlieg – Jen Minkman
Vuurvlieg
is een dystopisch kerstverhaal van Jen Minkman. Dit kortverhaal gaat over Zlata die in de Staat van Ebrus woont – het enige stukje menselijke beschaving dat nog over is na de Grote Overstroming. Ze werkt dag in dag uit op het Nationale Arbeidskantoor, net als alle andere inwoners van 16 jaar en ouder en houdt zich aan de strenge regels van de Staat.

Het kerstverhaal voelt wel een beetje als een inleiding op een groter geheel, hopelijk komt er ooit een compleet boek over de Staat van Ebrus! De titel Vuurvlieg past in ieder geval enorm goed bij de boodschap van het verhaal. Minkman heeft met dit kortverhaal opnieuw bewezen over een jaloersmakende dosis fantasie te beschikken en een sterke wereld neer te kunnen zetten. Een verhaal dat je doet verlangen naar een witte kerst!

scrooge-christmas2. I Am Scrooge: A Zombie Story for Christmas – Adam Roberts
Iedereen kent waarschijnlijk het kerstverhaal over de altijd mopperende Ebenezeer Scrooge, op veel verschillende manieren verfilmd. Mijn persoonlijke favoriet is de versie van The Muppets, maar dat terzijde. Adam Roberts maakte van dit bekende kerstverhaal een zombieversie. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar ik ben benieuwd..

the-claus-effect3. The Claus Effect – David Nickle
In dit verhaal is de kerstman allesbehalve de vriendelijke goedlachse man die we kennen uit de reclames van Coca Cola. Nee, de kerstman van David Nickle heeft kwaad in de zin en dat allemaal in een post-apocalyptische wereld. Grappig, absurd en een beetje depressief – zeker weten een kerstbeleving zoals je die nog nooit eerder hebt gehad.

krampus4. Krampus: The Yule Lord – Brom
Krampus is een duister sprookje over een mislukte singer-songwriter uit West Virginia die op kerstavond verstrikt raakt in de eeuwigdurende vete tussen Saint Nick en zijn donkere vijand Krampus. Maar ook de kerstman blijkt niet zo heilig te zijn als iedereen denkt.. Dit donkere en absurdistische kerstverhaal is prima geschikt voor de fans van Sweeney Todd.

Heksenhoeve5. Heksenhoeve – An Janssens
De spannende politie-thriller Heksenhoeve speelt zich af rond de kerstdagen. In dit boek gaat Sander Dats, het neurotische hulpje bij de federale politie, op zoek naar de moordenaar van een Leuvense studente. Wanneer zijn ex-vriendin Anouk bij de zaak betrokken raakt, komt het verhaal in een stroomversnelling terecht.

Ik heb van pagina een tot en met het einde genoten – en af en toe flink zitten gruwelen. Ik vind vooral de personages erg sterk uit de verf komen. De twee karakters zijn goed uitgewerkt en geven samen met de perspectiefwisseling een diepere laag aan het verhaal. Ik vind het bijzonder knap hoe je de kerstgedachte kunt terugvinden in een spannende thriller rond een moordzaak, maar An Janssens draait haar hand er niet voor om!

a-war-of-gifts6. A War of Gifts – Orson Scott Card
Dit is een extra novella bij de Ender’s Game reeks van Orson Scott Card. Het kortverhaal speelt zich af tijdens Ender’s eerste jaren aan de Battle School, waar het verboden is om religieuze feestdagen te vieren. Dink Meeker, één van de oudere studenten, vindt cadeautjes uitwisselen per definitie geen religieuze uiting en dus verstopt hij een kerstcadeautje in de schoen van een andere student, met alle gevolgen van dien.

nos4a27. NOS4A2 – Joe Hill
Charles Talent Manx is het type man waar ouders hun kinderen voor waarschuwen. Hij neemt graag kinderen mee voor een ritje in zijn auto (nummerplaat: NOS4A2). Met zijn auto kan hij de alledaagse wereld achter zich laten en terechtkomen in het verbazingwekkend – en angstaanjagende – Christmasland. Dit horrorboek heeft een allesbehalve zoetsappige kerstsfeer..

8. Strange Gifts- Carrie Patel
Een online kerstverhaal over robots dat zich ook nog eens afspeelt in de ruimte! Als dat niet het beste van drie werelden – kerstmis, robots en outer space – is, dan weet ik het ook niet meer.

The Demon Trappers9. All I Want for Christmas – Jana Oliver
Een kortverhaal bij de fantastische The Demon Trappers reeks, die mijns inziens veel meer aandacht verdient. Bij dit online verhaal kun je heerlijk wegzwijmelen met de personages die je gedurende de eerdere boeken al hebt leren kennen.

christmas-stars10. Christmas Stars – David G. Hartwell
‘Twas the night before tomorrow, and all through the galaxy, nothing burns as bright as… Christmas Stars.
Dit boek bevat meerdere korte kerstverhalen, die zich afspelen in het verleden, het heden en de toekomst. Hoe vieren aliens kerst? En hoe zien de decembermaanden eruit in de ruimte? In dit boek kom je erachter!

doomsday-book11. Doomsday Book – Connie Willis
Dit science fiction verhaal over tijdreizen speelt zich af met kerstmis in het jaar 2048 en het jaar 1348. Kirvin, student geschiedenis aan Oxford, maakt voor zijn onderzoek een tripje naar het Engeland van de Middeleeuwen. In plaats van 1320 komt ze terecht in 1348, het jaar waarin de Zwarte Dood door Engeland ging. Een mooi verhaal waarin de kerstgedachte heel duidelijk aanwezig is.

snowpocalypse12. Snowpocalypse: Tales of the End of the World – Clint Collins & Scott Woodward
Voor iedereen die droomt van een witte kerst: niet doen! Sneeuw kan namelijk de ondergang van de mensheid betekenen.. Deze zeventien kortverhalen staan allemaal in het teken van sneeuw én het einde van de wereld. Een post-apocalyptische setting waarvan de rillingen over je rug zullen lopen!

Welk boek lees jij deze kerst?

Advertenties

9 gedachtes over “12x Kerst in Science Fiction

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s