Ik heb mijn leesdoelen voor 2016 niet gehaald

Ieder jaar stel ik een lijstje op met leesdoelen. Niet alleen een aantal boeken wat ik wil gaan lezen, maar ook een aantal specifieke opdrachten voor mezelf. Dit jaar faalde ik hopeloos en haalde ik het overgrote deel van mijn leesdoelen niet. In deze wrap up vertel ik je hoe dat komt!

Wrap Up Oktober

Goodreads reading challenge

Dit jaar zette ik mijn Goodreads Reading Challenge op 80 boeken, omdat ik op voorhand al wist dat ik veel eigen boeken wilde herlezen. En rereads tellen immers niet mee op Goodreads. Deze uitdaging heb ik gehaald: de teller op Goodreads staat op 91 gelezen boeken. Daar komen dan nog 21 rereads bij – zie verderop – waarmee ik op een totaal kom van 112 boeken.

Ik las slechts 1 klassieker

Voor 2016 daagde ik mezelf uit om 10 klassieke (science fiction) boeken te lezen, maar de teller bleef helaas op één steken: This Perfect Day door Ira Levin. Een boek waar ik overigens enorm van genoten heb! En waarvan de toekomstvisie nog altijd zeer relevant is.

Dan deed ik het in 2015 toch een stuk beter, toen las ik negen van de tien voorgenomen klassiekers, waaronder A Clockwork Orange en Fahrenheit 451.

This-Perfect-Day-2

Er ging een wereld vol Vlaamse en Nederlandse auteurs voor me open

In 2015 las ik slechts zeven boeken van een Nederlandse of Vlaamse schrijver en ik nam me voor om dat in 2016 anders aan te pakken. En dat is me zeker weten gelukt! Ik las maar liefst 36 titels van eigen bodem.

De helft van deze titels (18) las ik dankzij mijn vrijwillige job als nominatielezer voor de Gentse literatuurprijs De Kleine Cervantes. Hierdoor werd ik verliefd op De Zee Zien en Zetelkat.

Ook las ik behoorlijk wat Science Fiction toppers van eigen bodem, zoals Ik, Alles wat er was, Het Boek van Voorheen, De Geest, Het Atria Project, Weerwater, Heksenhoeve en Raven.

Alles-Wat-Er-Was-4  Heksenhoeve

Mijn persoonlijke herleesuitdaging

2016 werd voor mij het jaar van de rereads. Ik had enorm veel zin om series uit eigen kast te herlezen om opnieuw te genieten van deze pareltjes en mijn blog te vervolledigen. Ik nam me voor om 10 series te herlezen, maar dat bleek toch iets te veel van het goede. Op een gegeven moment werd het herlezen toch een beetje een verplichting, zeker in combinatie met de verplichte boeken voor De Kleine Cervantes én de recensie-exemplaren die ik met veel liefde in ontvangst nam.

Across-The-Universe-3

Dit zijn de boeken die ik herlas:
Delirium, Pandemonium, Requiem & Delirium Stories – Lauren Oliver
Across the Universe, A Million Suns & Shades of Earth – Beth Revis
♥ Divergent, Insurgent & Allegiant– Veronica Roth
♥ Breathe & Resist – Sarah Crossan
The 5th Wave & The Infinite Sea – Ricky Yancey
Matched & Crossed – Ally Condie
Under the Never Sky, Through the Ever Night & Into the Still Blue – Veronica Rossi
The Knife of Never Letting Go & The Ask and the Answer – Patrick Ness

Zoals je ziet heb ik zowel de Matched serie als de Choas Walking serie niet volledig herlezen; ik kon er gewoon de moed niet meer voor opbrengen.

Divergent-1  Into the still blue

Project boekenkastopruiming

Misschien wel mijn belangrijkste leesdoel voor 2016 was het aantal ongelezen boeken in mijn kast terugbrengen naar 40 (1 januari stond de teller op 96 ongelezen boeken). Impliciet betekende dit ook: minder boeken kopen en meer focussen op de boeken in mijn kast. Enerzijds is dit goed gelukt: ik kocht gedurende 2016 in totaal slechts 10 boeken! Ook hield ik een grote opruiming waarbij ik een hoop ongelezen boeken weggaf aan het goede doel of ze via Facebook verkocht.

Toch staat de teller ongelezen boeken nog altijd ruim boven de 40, namelijk op 67 boeken. Hoe komt dit? Allereerst heb ik dit jaar de bibliotheek herontdekt, waardoor ik minder boeken uit eigen kast lag (en vergeet ook zeker niet de 18 boeken die ik voor De Kleine Cervantes uit de bibliotheek las). En ondanks het feit dat ik het afgelopen jaar veel minder boeken kocht, kwamen er wel behoorlijk veel recensie-exemplaren binnen. Deze boeken geef ik met alle liefde voorrang om te lezen, maar hierdoor is het aantal ongelezen boeken in mijn kast helaas niet super veel afgenomen. Volgend jaar beter hoop ik!

Heb jij jouw leesdoelen voor 2016 gehaald?

the-last-star-2

Advertenties

13 gedachtes over “Ik heb mijn leesdoelen voor 2016 niet gehaald

 1. Lalagè zegt:

  Gelukkig lijk je het niet zo erg te vinden dat je je doelen niet hebt gehaald. Het moet ook leuk blijven! Ik heb voor komend jaar geen specifieke doelen, behalve doorgaan met mijn leesreizen om de wereld en door de provincies. Dat komt doordat ik afgelopen jaar mijn doelen makkelijk kon halen. Zo had ik aantallen bedacht van dikke boeken, sf/fantasy, verhalen en gedichten, boeken van minstens 10 jaar oud, boeken in het Engels, boeken van schrijvers die ik al ken. Het enige wat niet is gelukt is tien boeken uit een land waar ik nog nooit eerder een boek uit had gelezen. Ik ben blijven steken bij zeven. Jammer, maar niet erg. Ik ga rustig door in 2017.

  Alvast een mooi nieuw jaar gewenst met veel mooie boeken!

 2. Nancy zegt:

  Ik heb het rustig aan gedaan in 2016 en heb enkel de Goodreads- en Hebban-Challenge van aantal gelezen boeken gedaan. Beide heb ik met gemak behaald aangezien ik 179 boeken heb gelezen.

  Ik denk dat ik het daar voor 2017 ook op hou. Ik ben wel nieuwsgierig naar de landen die ik ga bezoeken via de boeken, dus ik ga ze wel afvinken bij Hebban, maar puur uit interesse.
  De meeste fantasy of science fiction boeken kan ik daar niet bij gebruiken ;-)

  • Marcia zegt:

   Ik heb voor mezelf wel weer een lijstje leesdoelen opgesteld, maar als ik opnieuw faal vind ik dat helemaal niet erg. Het is voornamelijk een geheugensteuntje om eens buiten de gebaande paden te kijken!

 3. Laura zegt:

  Wauw seg wat een doelen! Hoe kun je zoveel boeken lezen :O ? Ik lees ontzettend graag, maar vind de tijd er niet altijd voor door school en al die dingen. Mijn Goodreads challenge had ik op 15 boeken gezet, en zit nu aan een 12 tal geloof ik. Ik denk niet dat ik de challenge nog ga halen, maar laat de teller voor volgend jaar toch op 15 staan :) .

  Liefs!

 4. mziemerink zegt:

  Het is echt een goed idee om boeken te herlezen en om dan recensies aan te vullen. Ik vind het aan de andere kant ook heel erg jammer om boeken te herlezen omdat er ook zoveel nieuwe boeken verschijnen!

  • Marcia zegt:

   Afgelopen jaar was het voor mij inderdaad iets te veel van het goede, dan wilde ik toch liever nieuwe boeken lezen :p dus ik denk dat ik het herlezen iets beter moet balanceren ^^

 5. Rowan zegt:

  Ik vind, ondanks je titel, dat je het hartstikke netjes hebt gedaan! En 112 boeken, wow, ik wou dat ik er zoveel had gelezen. :)
  Ik heb het meerderheid van mijn leesdoelen dit jaar gehaald, en ben nog bezig met doelen voor 2017 opstellen, want ik heb ontzettend veel zin in een nieuw ‘leesjaar’!

  Alvast een gelukkig 2017 gewenst. :)

 6. Annemieke zegt:

  Gelukkig nieuwjaar. Je titel klinkt alsof je weinig hebt gehaald maar ik vind dat je veel hebt gehaald er van in 2016. Klassiekers zijn altijd lastig om op te pakken, dat merk ik aan mijzelf wel. Lezen vaak toch net iets lastiger weg.

 7. zwartraafje zegt:

  Gelukkig Nieuwjaar Marcia! Net als vorig jaar ga ik het mezelf ook dit jaar vrij makkelijk maken. Ik doe immers enkel mee aan de Goodreads-challenge en de Reading Bingo die Madelon van The Book Diaries heeft samengesteld. Vorig jaar deed ik ook mee aan de Hebban-uitdaging maar ik denk dat ik daar dit jaar niet aan ga meedoen. Wel hoop ik dit jaar toch echt wat meer eigen boeken te kunnen lezen én misschien zelfs enkele te herlezen. Ik ben dan ook van plan om iets vaker ‘Nee, dankjewel!’ te antwoorden wanneer me gevraagd wordt of ik een boek wil recenseren. Uiteraard wil ik dat wel blijven doen maar in 2016 las ik meer recensiemateriaal als eigen leesvoer én dat verschil zou ik toch graag wat kleiner willen maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s