Een terugblik en een vooruitblik | De Boekblogger Enquête

Joany van Nerdymommy organiseert dit jaar, na een korte hiatus, opnieuw de Boekblogger Enquête: een vragenlijst om terug te blikken op het afgelopen jaar en vooruit te kijken naar 2017. Vroeger, als trouwe bloglezer, las ik deze lijstjes met veel plezier dus nu ik ook zelf een blogger ben doe ik graag mee! Het is immers een toffe manier om terug te kijken op het afgelopen lees- en blogjaar en te dromen over wat 2017 voor mij in petto heeft.

De oversteek

Terugblik

#1. Wat is het beste boek dat je in 2016 hebt gelezen?

Met stip op één staat De Oversteek. Dit 994 pagina’s tellende post-apocalyptische verhaal heeft een diepe indruk op me gemaakt met haar angstaanjagende toekomstvisie. Wetenschappelijk onderzoek heeft de wereld letterlijk ten val gebracht en de overgebleven mensen leven opeengepakt samen uit angst voor viralen (een soort van vampieren!). Maar dan is daar onverwacht Het Meisje Uit Het Niets. Kan zij de kolonie verlossen van de viralen? Of is ze juist de bron van al het kwaad?

#2. Welk boek heeft je het meest teleurgesteld het afgelopen jaar?

Er zijn eigenlijk drie boeken die me in 2016 ontzettend teleur wisten te stellen, namelijk De Fixer (Jennifer Lynn Barnes), Verdwenen (Tara Altebrando) en Rebel in de Woestijn (Alwyn Hamilton). Drie boeken die me ieder op hun eigen manier tegenvielen. De Fixer bleek een veel te politiek en op Amerika gericht verhaal, Verdwenen had een super spannende premisse, maar de uitwerking liet meer dan te wensen over en de wereld van Rebel in de Woestijn kon ik helaas echt niet voor me zien.

Rebel-in-de-woestijn-1

#3. Welk boek heeft je enorm weten te verrassen in 2016?

Om de één of andere onduidelijke reden liet ik mijn recensie-exemplaar van Staalhart (Brandon Sanderson) steeds op mijn TBR stapeltje liggen en gaf ik andere boeken voorrang. Toen ik echter eenmaal begon met lezen, kon ik echt niet meer stoppen. Wat een heerlijk verhaal – een wervelwind van actie!

#4. Als je van alle, door jouw gelezen boeken in 2016 slechts een boek aan mocht raden… welk boek zou je dan kiezen?

Ik ga een beetje vals spelen en gewoon nog eens voor Staalhart kiezen. In dit spannende boek zit je vanaf pagina één in de actie, maar tegelijkertijd is er aandacht voor humor en romantiek. En de world building van een toekomstige wereld waarin de gewone mens onderdrukt wordt door Epics -mensen die bijzondere superkrachten hebben ontwikkeld- is echt fenomenaal.

Staalhart-2

#5. Wat is de beste trilogie / reeks die je in 2016 hebt ontdekt?

Dan ga ik voor het tweeluik Landry Park en Jubilee Manor (Bethany Hagen). In de Verenigde Staten van de toekomst ligt de macht in handen van de weelderige adel (de gentry). De zeventienjarige Madeline Landry droomt ervan om naar de universiteit te gaan, maar helaas heeft haar dominante vader – tevens leider van de gentry – andere plannen. Madeline moet trouwen, het familielandgoed Landry Park runnen en zorgen voor een nieuwe erfgenaam. Wanneer Madeline echter ontdekt hoe haar luxe levensstijl van invloed is op de Rootless – de armste klasse in de samenleving – begint ze te twijfelen aan alles wat ze ooit geleerd heeft. Bovendien duiken er steeds meer geruchten over oorlog en opstand op.

#6. Welke nieuwe, veelbelovende auteur heb je leren kennen in 2016?

Ik ben ontzettend blij dat ik Victor Dixen heb leren kennen in 2016: ik heb genoten van het romantische Phobos over een datingshow in de ruimte en kan niet wachten op het vervolg!

#7. Heb je dit jaar boeken gelezen buiten je comfort zone?

Omdat ik Estelle Maskame mocht interviewen op de Boekenbeurs, deed ik een stapje uit mijn comfort zone en last ik Did I Mention I Love You?. Onverwacht heb ik enorm van dit romantische verhaal genoten!

#8. Wat is het meest meeslepende, niet-neer-te-leggen boek dat je hebt gelezen het afgelopen jaar?

Marionet (Aimée Carter) was zo’n boek dat ik in één dag uitgelezen heb. Gewoon omdat ik niet kon stoppen. Ik heb al enorm veel dystopische verhalen gelezen, maar toch voelde Marionet heel nieuw en verfrissend aan. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de verslavende schrijfstijl – het boek zit boordevol actie en verveelt geen moment. Hoewel ik al eerder boeken heb gelezen over een wereld met een rangensysteem, heb ik geen één keer een deja vu moment gehad. Daarvoor was het boek gewoon veel te spannend!

Unplugged-1

#9. Welk, van de door jou gelezen boeken in 2016, had de allermooiste cover?

Ik twijfel tussen Unplugged (Donna Freitas) en Het Boek van Voorheen (Jen Minkman). Beide covers verschillen enorm van elkaar, maar wisten allebei mijn aandacht te trekken.

#10. Wat is je favoriete personage uit de boeken die je las in 2016?

Ik ga eens gek doen en kiezen voor een personage die eigenlijk niet menselijk is: Breq uit Het Recht van de Radch en Het Zwaard van de RadchHet Recht van de Radch is ongetwijfeld het meest bijzondere boek dat ik ooit gelezen heb. Het is gewoon bijna niet onder woorden te brengen hoe geniaal dit verhaal eigenlijk is. Een ruimteschip als hoofdpersoon die ook nog eens gevoelens blijkt te hebben? En een toekomstvisie waarin heel de mensheid verspreid door de ruimte leeft? Mij wist Ann Leckie enorm te verrassen met dit spannende verhaal. Het koste wat moeite om in het boek te komen, maar dat was zeker en vast de moeite waard. Mijn advies: zorg dat je Het Recht van de Radch in huis haalt en beleef het zelf!

#11. Welk boek heeft de diepste indruk op je gemaakt dit jaar?

Dankzij De Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van Gent waarvoor ik nominatielezer was, werd ik verliefd op De Zee Zien van Koos Meinders, waarin hij met weinig woorden rake observaties wist te doen en mij tot tranen toe wist te roeren. Een ware woordkunstenaar.

#12. Welk  gelezen boek in 2016 had een scene die zoveel indruk op je maakte dat je er meteen met iemand over MOEST praten?

Alles wat er was van Hanna Bervoets vertelt een post-apocalyptisch verhaal van acht mensen in een schoolgebouw die, door de barre omstandigheden van de buitenwereld, gedoemd zijn hier met z’n allen te overleven. Een beangstigend, maar vooral ook wondermooi verhaal dat me naar de keel greep. Een boek dat ik meteen doorgaf aan mijn vriend om ook te lezen – ik MOEST deze ervaring gewoon met iemand delen en er over praten. Het gaat dan eigenlijk over het hele boek en niet een bepaalde scène, hoewel ik er wel eentje kan bedenken waarvan de rillingen nu alweer over mijn rug lopen..

Alles-Wat-Er-Was-1

#13. Wat is je favoriete relatie (romantisch, familie, vriendschappelijk, enz…) uit de boeken die je hebt gelezen in 2016?

Ik heb al lang geen YA boeken gelezen waarin ik oprecht van de romantiek genoot – tenminste niet dat ik me zo snel kan herinneren. Maar twee boeken sprongen er wel tussenuit afgelopen jaar: Sterrenstof van Krystal Sutherland vanwege de realistische en pure beschrijving van een eerste verliefdheid en Minne, het mozaïekmeisje (Ed Franck) vanwege het gecompliceerde meisje Minne.

#14. Wat is het beste boek dat je in 2016 hebt gelezen naar aanleiding van een recensie?

Vorig jaar won ik tijdens de Boekenadventskalender Ik van Margaretha van Andel. Door de recensie over het boek deed ik mee aan deze winactie en het bleek echt een super toffe, fantastische mindfuck. Een science fiction verhaal op Friese bodem, dat wat mij betreft veel meer aandacht verdient!

#15. Welk door jou gelezen boek in het afgelopen jaar zou je graag terug willen zien in de bios? En met welke acteurs in d hoofdrol?

Ik zou heel graag de Firebird serie van Claudia Gray in de bioscoop zien. Qua acteurs heb ik geen eisen – ik ken er bovendien veel te weinig bij naam – maar het kan niet anders dan dat Duizend Stukjes van Jou een fantastische film zou zijn!

Duizend Stukjes van Jou

Boeken en bloggen

#16. Wat is / zijn je favoriete boekenblog(s) van 2016?

Ik denk niet dat dit gebonden is aan het afgelopen jaar, maar ik lees ontzettend graag de blogs van Annemieke, Liesbet en Melissa. Ook ga ik graag op bezoek bij Verzinsel in Zee en The Spine Breakers. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik via Bloglovin’ bijna 200 blogs volg, dus het zijn er nog heel veel meer die ik met minstens een wekelijks bezoekje vereer.

#17. Welke review die je hebt geschreven in 2016 is je favoriet?

Dan kies ik voor Tinnen Soldaten, enerzijds omdat dit fantastische boek zo actueel en maatschappelijk relevant is en anderzijds omdat dit boek nog heel veel meer aandacht en liefde verdient. Tinnen Soldaten is een verhaal dat beangstigend dichtbij komt en de complexiteit van de war on terrorism benadrukt. Robotsoldaten worden ingezet om de vrede te bewaren, maar deze westerse bemoeienis wordt algauw afgestraft met een terroristische aanslag die grootse, wereldwijde gevolgen met zich meebrengt. Wat volgt is een verhaal vol actie en de harde realiteit van een oorlog, waarin we deze crisis op de voet volgen door het perspectief van verschillende personages die zich op verschillende locaties en aan verschillende kanten van de strijd bevinden. Een ontzettend interessant verhaal dat jou als lezer aan het denken zet over de westerse bemoeienis in de toekomst van de maatschappij. Actueel en spannend met hier en daar een vleugje romantiek; een absolute aanrader als je het mij vraagt!

tinnen_soldaten

#18. Wat is je favoriete boekgerelateerde ontdekking van 2016?

2016 was het jaar waarin ik dankzij Audrey’s organisatietalenten een heleboel lieve nieuwe boekenvriendinnen heb ontmoet. In januari startte Audrey namelijk de Dear Book Nerd Book Club op in Brugge. Ondertussen ben ik naar vier toffe evenementen in de Brugse Boekhandel geweest. De eerste keer bespraken we De Fixer, de tweede keer dat ik van de partij was logeerden we samen met schrijfster Sara Zonneveld in de boekhandel, in de zomer picknickten we in de tuin en spraken we over Rood en afgelopen november bespraken we het tegenvallende Verdwenen van Tara Altebrando.

#19. Wat is jouw mooiste boekenblogmoment van het afgelopen jaar?

De Boekenbeurs in Antwerpen, afgelopen november, was zeker één van de hoogtepunten van mijn boekenjaar. Op 1 november liep ik ’s ochtends rond op de boekenbeurs voor mijn werk, om vervolgens ’s middags An Janssens te interviewen op de boekpresentatie van Heksenhoeve. Op zaterdag 5 november was het dan tijd voor de Young Adult Convention op diezelfde boekenbeurs, waar ik Estelle Maskame mocht interviewen op het rode podium.

#20. Heb je meegedaan aan challenges in 2016? Zo ja, hoe is dat uitgepakt?

Ik heb mijn Goodreads Challenge gehaald en ook mijn uitdaging om minstens 10 boeken van een Nederlandse of Vlaamse schrijver te lezen. De rest van mijn uitdagingen waren helaas niet zo geslaagd, daarover lees je alles in deze blogpost.

Heksenhoeve

Vooruitblik

#21. Aan welke boeken ben je niet toegekomen in 2016, en staan nu dus bovenaan je nog-te-lezen-lijstje?

Later deze week zal ik dit uitgebreid in een blogpost beantwoorden, maar sowieso wil ik Dark Matter van Blake Crouch nog heel graag lezen en datzelfde geldt voor Broken Sky van L.A. Weatherly.

#22. Naar welke boeken die in 2017 worden verwacht kijk je het meest uit?

Als we kijken naar Nederlandstalige boeken, dan kijk ik ontzettend uit naar De Stad van Spiegels (Justin Cronin), Calamity (Brandon Sanderson), Phobos2 (Victor Dixen) en De Wezens (Matt Haig). Dit is echter nog maar een topje van de ijsberg, alle Nederlandstalige science fiction titels waar ik naar uitkijk vind je hier.

Ook maakte ik een lijstje van de Engelstalige science fiction boeken die in 2017 verschijnen, hiervan ben ik vooral benieuwd naar The Sudden Appearance of HopeAll Our Wrong Todays en The Wanderers.

2017-eng-3

#23. Wat hoop je in 2017 te bereiken met lezen / bloggen?

Ik stel ieder jaar leesdoelen op, voornamelijk om mezelf te herinneren af en toe eens buiten de gebaande paden te kijken en een stapje uit mijn comfortzone te doen. Mijn leesdoelen zijn echter totaal niet bindend en meer een leidraad.

Op het gebied van bloggen werk ik niet met doelen. Mijn enige doel is om er plezier in te hebben en andere mensen te voorzien van toffe boekentips. Of ik dat nu voor 1 enkele unieke bezoeker per maand doe of voor 1000, dat maakt me eigenlijk weinig uit. Mijn blog is puur een hobby en ik wil daar liever geen doelen aan koppelen.

#24. Naar welke boek-gerelateerde evenementen in 2017 kijk je het meest uit?

Ik hoop dat er komend jaar op de Boekenbeurs weer een gezellige Young Adult dag komt en verder hoop ik nog vele gezellige meetings van de Dear Book Nerd Book Club. Ik ga vooral naar evenementen voor de gezelligheid met andere boeklovers, want eerlijk gezegd hoef ik niet perse auteurs te ontmoeten.

#25. Doe je dit jaar mee aan een lees-challenge? Zo ja, welke?

Ik doe mee aan de Goodreads Challenge – mijn doel is 80 boeken. De rest van mijn leesdoelen voor 2017, bijvoorbeeld het lezen van 5 klassiekers en het herlezen van 5 series uit eigen kast, vind je in deze blogpost.

Doe jij ook mee aan de boekblogger enquête?

the-last-star-2

Advertenties

7 gedachtes over “Een terugblik en een vooruitblik | De Boekblogger Enquête

 1. Annemieke zegt:

  Aaaw dankjewel voor de mention. Ik bezoek ook heel graag jouw blog. :D

  Net zoals jou vind ik de romantiek in boeken lastig om echt van te genieten. Degene voor mij is momenteel echt Meg en Simon van The Others serie van Anne Bishop.

 2. zwartraafje zegt:

  Dankjewel voor de vermelding Marcia! Dat van dat graag langskomen is volledig wederzijds. Net als jij zou ik ook heel graag een verfilming van de boeken van Claudia Gray zien. Daar zouden ze echt iets knap van kunnen maken met al die visuele effect die ze momenteel uit hun mouw kunnen schudden. Ik ben het ook he-le-maal eens met jouw antwoord op vraag 23. De vorige jaren heb ik steeds meegedaan aan de Boekblogger Enquete maar dit jaar kwam het jammer genoeg wat te laat. Ik had immers al heel wat lijstjes op de planning staan en als ik daarnaast ook meedeed aan de BBE zou ik net iets te vaak in herhaling vallen.

 3. Rowan zegt:

  Jeetje wat een lijst haha, maar wel superleuk om te lezen! Ik vond Staalhart ook super. En ik ben helaas net te laat met het invullen van de enquête, maar wellicht dat ik volgend jaar meedoe. :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s