2x schrijven over hetzelfde boek? | Het updaten van recensies

Hoe langer je blogt, hoe vaker de artikelen op je blog waarschijnlijk via Google gevonden worden. Afgelopen oktober en november merkte ik dat dit bij één van mijn recensies wel heel vaak het geval was: mijn recensie van Uitbraak (Jesper Wung-Sung) stond twee maanden op rij in de top drie van bestgelezen artikelen. En dat terwijl het een recensie is waar ik eigenlijk niet zo trots op ben; je kan er duidelijk aan merken dat ik op het moment van schrijven nog niet zo lang blogde. Dus besloot ik in de kerstvakantie Uitbraak te herlezen en mijn recensie te updaten.Uitbraak

Ik herschreef mijn recensie van Uitbraak met veel plezier en maakte nieuwe foto’s, maar toen kwam algauw het volgende dilemma. Zou ik mijn recensie als een nieuwe blogpost online plaatsen? Maar zou Google mijn bezoekers dan niet nog altijd naar de oude blogpost verwijzen? Zou ik dan toch maar de oude blogpost updaten? Maar zou iemand dat dan wel door hebben of deed ik dan al dit werk voor niets?

Zoals je merkt heb ik hier lang over getwijfeld. Uiteindelijk heb ik gekozen om mijn oude recensie aan te passen, omdat Google hier duidelijk al de weg naar heeft gevonden. Mijn huidige volgers zouden er dan misschien niets van merken – al helpt deze blogpost natuurlijk wel een handje mee ;) – maar de mensen die via zoekmachines op Oog op de Toekomst terechtkomen zouden wel een kwalitatief betere recensie kunnen lezen. En wie weet willen ze hierdoor wel vaker terugkomen op mijn blog ;)

Uitbraak

Een tijdje geleden had ik eigenlijk hetzelfde voor. Ik schreef opnieuw over het eerste seizoen van Cordon, omdat ik deze serie opnieuw had gekeken en mijn eerdere recensie bij nader inzien minder goed vond. Nu achteraf vraag ik het me af of het eigenlijk wel de juiste beslissing was om hiervoor een nieuwe blogpost aan te maken. Ja, ik heb de afbeelding op mijn series pagina gelinkt naar de nieuwe recensie, maar weet Google nu wel wat in mijn ogen de beste recensie is? Had ik niet gewoon die oude blogpost moeten aanpassen? Of moet ik de oude post verwijderen als ik een nieuwe maak?

Ik blijf mezelf maar in vraag stellen en weet eigenlijk niet wat de beste keuze is. Voor nu heb ik dus één keer een oude recensie aangepast en één keer een nieuw artikel over hetzelfde onderwerp aangemaakt. Wat doe jij in dit geval?

Uitbraak

Advertenties

8 gedachtes over “2x schrijven over hetzelfde boek? | Het updaten van recensies

 1. Lalagè zegt:

  Laatst had ik een boek herlezen en ik heb toen een extra stukje aan de oorspronkelijke blogpost toegevoegd. Daarna las ik het vervolg en kon ik er nog eens naar linken :) Verder kan je natuurlijk op twitter een berichtje erover zetten. Niet iedereen zal het meekrijgen, maar dat is niet zo erg.

 2. readinge zegt:

  Ik zou zelf ook de oude recensie updaten om verwarring onder de recensielezers te voorkomen. Soms heb ik ook dat ik over straat loop en er spontaan een nieuw belangrijk punt uit een boek me te binnen schiet. Dan pak ik mijn wordpress app erbij en kijk ik of ik mijn recensie aan wil passen of niet. :-)

 3. zwartraafje zegt:

  Dat heb ik zelf eigenlijk nog niet eerder gedaan. Wel heb ik al eens typfouten gaan verbeteren die me plots opvielen wanneer ik een oudere blogpost of recensie tegenkwam. Ergens vind ik het ook wel leuk om te zien dat ik ondertussen al wat gegroeid ben in het schrijven van recensies. Ze zijn nu alleszins beter dan enkele jaren geleden toen ik vrijwel het hele verhaal ging navertellen. :)

 4. Odette zegt:

  Als je een nieuwe hebt geschreven zou ik je oude editen en onderaan een regel toevoegen dat je een nieuwe hebt. Als je een oude update, zou ik wel tweeten en op Facebook plaatsen dat je hem hebt aangepast zodat mensen hem toch nog gaan lezen :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s