Cordon 2 brengt je terug naar post-apocalyptisch Antwerpen

Een dodelijk virus doet de ronde in Antwerpen, waardoor de overheid genoodzaakt is de getroffen wijken binnen een cordon sanitaire te plaatsen. Het eerste seizoen van deze Vlaamse serie wist me al flink te doen gruwelen, dus ik keek enorm uit naar seizoen nummer twee. Hoewel deze tweede reeks wat tijd nodig had om op gang te komen, wist de beangstigende realiteit me opnieuw te raken.

Let op! Al je het eerste seizoen van Cordon niet gezien hebt, kan onderstaande recensie spoilers bevatten. Over seizoen 2 spoiler ik natuurlijk niet.

cordon-still

De cast van Cordon. © Eyeworks Film & TV Drama.

In Cordon breekt er een mysterieuze, maar dodelijke ziekte uit in Antwerpen. Het ministerie weet niet hoe snel ze moet ingrijpen en plaatst een gedeelte van de stad in quarantaine – het zogenoemde cordon. Terwijl de mensen in het cordon er alles aan doen om te overleven, is de regering vooral gefocust op het binnenhouden van de mensen en dus de ziekte. Dit virus mag niet in de buitenwereld terechtkomen! Maar ondertussen worden de omstandigheden binnen het cordon er alsmaar slechter op..

Cordon 2 start waar seizoen 1 eindigde: Jana is herenigd met haar vriend, politieman Lex, die nu ook in het cordon zit. Agent Jokke is besmet met het dodelijke virus en buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus. Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend,  ook die van de psychiatrische vleugel. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman.

Ondanks het feit dat ik eerst het complete eerste seizoen opnieuw keek met mijn vriend – die de serie nog nooit gezien had – was de overstap tussen seizoen één en twee voor mij behoorlijk groot. Het is namelijk heel raar om te zien dat personages als Quinten en Tyl opeens zoveel ouder zijn geworden. Seizoen twee gaat direct verder waar de eerste reeks stopt, dus de personages zouden er nog hetzelfde uit moeten zien. Het is natuurlijk logisch dat de acteurs ouder zijn geworden, omdat het een jaar of twee later is opgenomen, maar het verhaal is helaas wel opeenvolgend. Na een paar afleveringen wen je er gelukkig wel aan, maar het blijft gek. Al is het voor sommige, heftigere, onderdelen van het plot misschien maar goed dat ze wat volwassener zijn geworden.

Wat ik erg tof vind aan Cordon is dat er meerdere complotten zijn. Zelfs Lommers blijkt niet 100% slecht te zijn. Dit doet me denken aan Under the Dome waarin de personages je keer op keer blijven verrassen. Hierdoor blijft het verhaal onvoorspelbaar en spannend om naar te kijken. Dit in combinatie met de goede acteerprestaties van de complete cast van Cordon doet je algauw de werkelijkheid vergeten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik na en tijdens het kijken van de serie in het openbaar altijd goed oplette op verschijnselen van het virus. Hoestende mensen liep ik met een boog voorbij..

Aan het begin van seizoen 2 had ik echter wel voor het eerst een gevoel van traagheid en langdradigheid. Aflevering twee, drie en vier duurden voor mijn gevoel gewoon te lang en ik kon niet langer dagelijks naar de opgenomen serie kijken. Ik had het gevoel dat Cordon terug op tempo moest komen en keek tussendoor af en toe naar de klok – is de aflevering nu nog niet afgelopen? Het einde vond ik persoonlijk dan weer wat afgeraffeld en te snel gaan. De eerste afleveringen waren behoorlijk traag, dus ze hadden de afwikkeling wat mij betreft wat eerder in mogen zetten.

Ik heb genoten van de spannende en beangstigende toekomstvisie geschetst in Cordon. Het verhaal voelt ontzettend realistisch aan, zeker ook door de setting zo dichtbij huis. Hoewel het tweede seizoen even nodig had om op gang te komen, kwam het plot nog altijd goed binnen. Voor mij persoonlijk had de afronding iets meer aanloop en iets meer uitwerking mogen krijgen, maar desondanks was ik geraakt door het slot. Cordon toont aan dat we in de lage landen wel degelijk in staat zijn om science fiction te maken.

Titel: Cordon | Seizoen: 2 | Regisseur: Tim Mielants | Acteurs: Wouter Hendrickx, Liesa Van der Aa, Tom Dewispelaere, Mieke De Groote, Johan Van Assche, Koen De Sutter, Sven De Ridder, Veerle Baetens Jaar: 2014 – 2016 | Beoordeling: ★★★★

Advertenties

Een gedachte over “Cordon 2 brengt je terug naar post-apocalyptisch Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s