Bloggen naast een fulltime baan

Sinds september heb ik een super toffe en creatieve job als content creator voor 40u in de week. Tel daar iedere dag nog drie uur reistijd bij op en je zult wel snappen dat ik veel minder tijd heb om te bloggen. Toch blijft Oog op de Toekomst gewoon voortbestaan. Vandaag vertel ik je hoe ik bloggen combineer met mijn baan.

Mijn blog is een hobby

Vaak lees ik online bij andere bloggers dat ze een soort druk ervaren om regelmatig te posten. Natuurlijk vind ook ik het leuk om artikel met enige regelmaat online te zwieren, maar ik heb één belangrijke visie. Mijn blog is en blijft een hobby; een creatieve uitlaatklep en mijn persoonlijke plekje op het world wide web. Dat betekent dat ik mezelf niet dwing om dagelijks of wanneer dan ook een blog te posten. Heb ik een keertje geen zin? Dan blog ik simpelweg niet en hiervoor zal ik me ook nooit excuseren. Ik blog voor mijn plezier én alleen wanneer ik er zin in heb.

Zondag blogdag

Ik ben iemand die graag vooruit werkt en dingen plant, zowel op mijn werk als in mijn persoonlijke leven. Daarom komt het heel vaak voor dat ik in het weekend een middagje aan mijn blog besteedt. Foto’s trekken (tegen de tijd dat ik ’s avonds uit m’n werk kom is het hier immers veel te donker voor), blogjes schrijven en inplannen. Ieder weekend probeer ik toch een stuk of drie blogposts in te plannen, al verschilt dat van week tot week. Afgelopen weekend had ik bijvoorbeeld echt geen zin en zat mijn weekend volgepropt met sociale activiteiten, dus besloot ik het bloggen voor wat het was te houden. Er stonden toevallig al twee blogposts ingepland, maar ook als dat niet het geval was had ik lekker een weekendje vrijaf genomen.

Mijn slaap is heilig

Ik ben doordeweeks eigenlijk nooit voor 19u30 – 20u thuis van mijn werk. Dan moet er nog gegeten worden; gelukkig is mijn vriend zo lief om mij iedere avond van een verse maaltijd te voorzien. Meestal spendeer ik één doordeweekse avond aan mijn blog, de rest van de week ga ik vroeg naar bed, geniet ik van quality time met mijn vriend of spreek ik af met vrienden. Ik wil echt niet moeten stressen om nog snel een blogje te schrijven na een lange werkdag – soms heb ik hier juist zin in en schrijf ik er zelfs twee of drie op rij – maar meestal lig ik lui in de zetel naar slechte programma’s als Catfish te kijken.

Lezen in de trein

Mijn grootste angst aan het hebben van een fulltime baan was het idee dat ik geen tijd meer zou hebben om te lezen. ‘Gelukkig’ heb ik daarvoor dagelijks een drie uur durende pendeltocht, waarvan ik ongeveer anderhalf uur in de trein doorbreng. Het ideale moment om te lezen. Ik lees nog altijd tussen de acht a tien boeken per maand, dus eigenlijk is er op dat gebied niets verandert; ik lees alleen op andere momenten dan eerst.

Zoals je merkt leg ik mezelf geen verplichtingen op, op het gebied van bloggen. Dat is voor mij het beste recept om bloggen met een fulltime baan te combineren en er nog altijd van te genieten. Ik heb geen blogdoelen (een bepaald aantal volgers of unieke bezoekers bereiken is natuurlijk leuk, maar niet belangrijk), waardoor ik met mijn blog kan doen en laten wat ik wil. Op deze manier is mijn blog de perfecte hobby naast mijn werk, in plaats van een tweede fulltime job. En nee, dat betekent niet dat ik mijn blog niet serieus neem, maar dat is weer een ander verhaal..

Hoe integreer jij jouw blog in het dagelijks leven?

Advertenties

17 gedachtes over “Bloggen naast een fulltime baan

 1. Lalagè zegt:

  Hier hetzelfde: ik schrijf vrijwel alleen op vrije dagen, het liefst ’s ochtends na m’n ontbijt. Door vooruit te werken heb ik altijd nog wel wat voorraad staan, om de artikelen over de tijd te kunnen verspreiden. En in de trein lezen is fijn :) tenzij iemand teveel lawaai maakt of aandacht trekt met duim en/of telefoon :S

  • Marcia zegt:

   Meestal heb ik het helemaal niet door als mensen lawaai maken in de trein, zo erg ben ik gefocust op mijn boek. Het is me zelfs al vaak gebeurd dat ik vergeet uit of over te stappen :p

 2. mziemerink zegt:

  Wat leuk om te lezen. Nu heb ik geen fulltimebaan maar ga nog wel ongeveer fulltime naar school en heb daarnaast een bijbaan. Nu zie ik mijn blog ook als hobby, maar het is ook een soort persoonlijke test of ik zo zelfstandig aan iets kan werken. Ik maak er dus ook echt tijd voor en zie het ook wel een beetje als baan waar ik tijd in moet stoppen om te groeien.

 3. saraknockaert zegt:

  ik neem graag een dag in de maand waarop ik alle blogposts schrijf en inplan. zo heb ik meer vrije tijd en ook meer tijd om aan mijn boek te werken. En daarnaast heb ik ook nog een fulltime job.

 4. Sue zegt:

  Ik blog ook wanneer het mij uitkomt en wanneer ik er zin in heb. Mijn baan in combinatie met mijn gezin slurpen zoveel tijd op dat ik er soms gewoon niet aan te kom. Het liefst blog ik tussen de middag als de kinderen slapen, maar dan moet ik het zo weten te plannen dat ze allebei slapen 😂
  Knap hoe je het allemaal kunt combineren!

 5. Marloes zegt:

  Ook hier een fulltime baan naast mijn blog. En dat botst inderdaad wel eens. Ook ik blog vooral in het weekend, en probeer doordeweeks ook ’s avonds nog een uurtje te bloggen (of andere blogs bij te lezen). De ene week gaat dat beter dan de andere week. Oja, ik ben eens in de twee weken een dag vrij, dat is voor mij wel vaak echt een blogdag, heerlijk is dat!

 6. Annemieke zegt:

  Ik plan ook best wel wat vooruit. Ik maak ook wel een soort van planning met wat ik die maand wil posten. Dat helpt ook wel. Ik probeer elke maandag aan mijn blog te werken maar soms werkt het beter om in het weekend aan mijn blog te werken als mijn man thuis is en hij ook even op Merijn kan reageren in plaats van ik. Doordeweeks ben ik toch al snel druk met andere dingen die nog moeten gebeuren in het huis of hapjes voor Merijn maken of gewoon voor Merijn zorgen, en wil ik graag tijdens de slaapjes van Merijn lezen, haha.

  • Marcia zegt:

   Ik kan me echt niet voorstellen hoe het is om te bloggen als moeder. Als er hier in de toekomst misschien ooit kindjes komen, dan weet ik niet of er nog tijd / zin zou zijn om te bloggen..

 7. estherliefting zegt:

  Wij bij Just One More Page houden ons ook aan een planning (wat toch nog af en toe mis gaat, hahah). Maar wij zien het ook vooral als een hobby, leuke post!

 8. zwartraafje zegt:

  Echt leuk om te lezen Marcia. Het eerste dat ik dacht toen ik je intro las was ‘treintijd = leestijd’. :) Zelf ben ik net als jij een grote fan van het vooruitplannen. Meestal weet ik al enkele weken vooraf wat ik wil publiceren én doorgaans staan er al heel wat blogposts op de planning zodat ik in mijn eigen tempo kan aanvullen. Lukt dat een keertje niet dan is het ook maar zo. Momenteel ben ik nog steeds aan het proberen om af te bouwen in frequentie alleen lijkt dat tot nu toe niet al te best te lukken. Het helpt natuurlijk dat ik niet kan gaan werken en daardoor door de week vrijwel steeds alleen thuis ben. Zo’n dag is bij mij dan ook gevuld met huishoudelijke klusjes, rusten én bloggen. Mijn blogfeed blijft de laatste weken echter vaak wachten tot in het weekend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s