Robots & geknoei met het menselijk lichaam | Mijn Boekenkast #3

Vandaag is het alweer tijd voor de derde aflevering van de rondleiding door mijn boekenkast, waarin ik je mijn opgeruimde en gereorganiseerde kast plank voor plank toon. Vandaag staan mijn boeken over robots in de spotlights. Kijk je mee?

Robots & geknoei met het menselijk lichaam

Ik vind het persoonlijk erg leuk om te lezen over robots, omdat ik mezelf altijd weer de vraag stel: kan een robot gevoelens hebben? Wat gebeurt er als robots steeds menselijker worden en komt er een moment dat robots de menselijke intelligentie overstijgen. Daarnaast heb ik ook een aantal boeken waarin er wordt geknutseld met het menselijk lichaam en er een kruising tussen mens en machine ontstaat.

Mijn Boekenkast

Revolution 19 (Gregg Rosenblum) vertelt het verhaal van robots die door de mensheid ontwikkeld zijn als leger en zich vervolgens tegen diezelfde mensen keren. Ik heb dit boek nog niet gelezen, maar het lijkt me een spannende strijd tussen mens en machine.

In Glitch en Override van Heather Anastasiu wordt de grens tussen mens en machine verder verkend wanneer alle inwoners een geïmplanteerde chip krijgen. Mensen denken niet meer voor zichzelf en emoties worden uitgeschakeld. Op deze manier lijkt de mens een perfecte robot geworden. Al zijn er een aantal die haperen, dan is er sprake van een zogenoemde Glitch.

Override-1

Frozen en Shattered kocht ik ooit eens op het boekenfestijn. Het eerste boek van Robin Wasserman begint meteen al heel sterk: “Lia Kahn is dead. I am Lia Kahn. Therefore – because this is a logic problem even a dim-wittend child could solve – I am dead. Except here’s the thing: I’m not.” In deze trilogie staat The Download centraal, de geboorte van een nieuw soort mensheid waarin mens en machine samenkomen. Toch lijkt deze overgang niet gemakkelijk te zijn.

In PartialsFragments en Ruins schetst Dan Wells een uitzichtloze toekomstvisie. De mensheid is niet langer vruchtbaar – er is al jaren geen baby meer geboren. Bovendien is er ook nog de uit de handgelopen situatie met de robots. Ooit werden ze ontwikkeld om te vechten, maar nu hebben ze zich tegen de mensheid gekeerd.

Scott Westerfeld geeft ons in UgliesPrettiesSpecials en Extras een mooi voorbeeld van wat ik geknoei met mensen noem. In deze dystopische serie wordt iedereen lelijk geboren, maar op je zestiende verjaardag krijg je een operatie die je mooi maakt en mag je verhuizen naar Prettytown. Het stopt echter niet bij het uiterlijk en mensen stoppen steeds meer technologie in hun eigen lichaam. Een serie waar ik in 2013 ontzettend van genoten heb en die graag nog eens wil herlezen.

Ruins-1  Uglies-1

Fearless (Francine Pascal) is een boekenfestijnkoopje die al lange tijd ongelezen in mijn kast ligt. Ze heeft de opruiming overleefd, dus hopelijk ga ik dit boek ooit nog lezen. Hoofdpersonage Gaia Moore is geboren zonder het angst gen, waardoor ze het doelwit van vele terroristische organisaties is. Ondertussen probeert ze ook gewoon het doodnormale leven van een tiener te leven.

Starters van Lissa Price is het eerste deel van het tweeluik Starters & Enders. Deze duologie gaat over een wereld waarin alle mensen tussen de 20 en 60 jaar overleden zijn. Wat rest is de jongste generatie – de zogenoemde Starters – en de oudste generatie – de Enders. Callie besluit, omdat het echt niet anders kan, zichzelf aan te sluiten bij de Bodybank en haar lichaam te verhuren aan een Ender. Dit is het begin van vele problemen.

In Wither en Fever (Lauren DeStefano) is er duidelijk geknoeid met de mensheid. The Chemical Garden trilogie schetst een wereld waarin meisjes niet ouder worden dan 20 en jongens op hun 25ste sterven. Wat is de oorzaak van dit virus? En belangrijker nog: hoe kan het virus overwonnen worden? De wereld zit goed in elkaar en als lezer wil je, net als iedereen in het boek, ontdekken waarom jongeren niet overleven en hoe dit op te lossen is.

Lees jij graag boeken over robots?

Wither-1

Advertenties

3 gedachtes over “Robots & geknoei met het menselijk lichaam | Mijn Boekenkast #3

  1. zwartraafje zegt:

    Ik denk dat ik tot nu toe nog geen enkel boek met robots gelezen heb. Momenteel kan ik er alleszins geen enkel bedenken. Daarom heb ik dit lijstje alvast opgeslagen tegen dat ik ooit die tbr wat weggelezen heb en nieuwe boeken kan gaan ontdekken. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s