Onder een koepel | Mijn Boekenkast #4

Ook deze maandag neem ik je mee op sleeptouw door mijn boekenkast. Tijdens de nieuwste reorganisatie besloot ik al mijn Engelstalige boeken op thema te sorteren en vandaag zijn we aanbeland bij het vierde vakje. Hier staan de boeken waarin de personages onder een koepel leven.

Onder een koepel

Ik lees graag verhalen waarin een groep mensen totaal is afgezonderd van de rest van de wereld en alles op alles moeten zetten om met elkaar te kunnen overleven. Een koepel is hiervoor natuurlijk ideaal. Ik heb ontzettend genoten van de tv-serie Under the Dome, maar nog liever lees ik een boek over een dergelijke situatie!

Mijn Boekenkast

Mijn eerste aanraking met het leven onder een koepel was de duologie Breathe en Resist van Sarah Crossan. Sinds the Switch – het moment waarop het zuurstofgehalte op aarde kelderde en het overgrote deel van de mensheid stierf – wonen de overlevenden onder een glazen koepel, de zogenoemde Pod. De rijke Premiums hebben genoeg zuurstof om te doen en laten wat ze willen, terwijl de arme Auxiliaries zeer spaarzaam moeten omgaan met hun zuurstof. Dit tweeluik heeft een zeer toffe world building en een grote diversiteit aan personages. Een aanrader!

Under the Never Sky en Through the Ever Night zijn de eerste twee delen van de Under the Never Sky serie van Veronica Rossi. Under the never sky is een avontuurlijk verhaal dat twee heel verschillende werelden samen weet te brengen. Een wildeling uit de woestijn en een meisje dat haar hele leven onder een koepel woonde moeten samenwerken om op deze manier allebei een dierbare te kunnen redden. Hiervoor moeten ze de vele vooroordelen die ze over elkaar en elkaars leven hebben aan de kant zetten. Lukt het ze de rest van de wereld te slim af te zijn? Een trilogie die in Into the Still Blue een zeer bevredigend einde krijgt.

Breathe-2  Through the ever night

Van onder naar boven zie je op de stapel de Gone serie van Michael Grant: GoneHungerLiesPlague, Fear en Light. Ik heb deze serie helemaal gekocht via Awesomebooks en heb hier in totaal slechts €20,64 voor betaald! Helaas ontbrak bij het eerste boek de dustcover, dus heb ik besloten om ze van alle boeken af te halen. En eigenlijk vind ik het wel erg tof staan zo met enkel die poppetjes erop ;) De Gone reeks vertelt over een wereld waarin alle volwassenen van de ene op de andere dag verdwijnen en dan ontdekken de kinderen ook nog eens dat ze vastzitten onder een koepel. Wanneer een aantal van hen paranormale krachten ontwikkelen is het hek helemaal van de dam. Eén van mijn favoriete science fiction series!

Met The Wall van William Sutcliffe speel ik stiekem een beetje vals: de dertienjarige Joshua woont in een stad omringt door een grote muur. Aangezien hij opgesloten zit in deze situatie heb ik besloten dit boek bij de categorie Onder een koepel te plaatsen. Volgens Goodreads heeft dit boek een grote gelijkenis met de situatie in Israel, wat mij persoonlijk erg aanspreekt. Het is het enige ongelezen boek in dit vakje van mijn boekenkast, maar daar zal ik ongetwijfeld snel verandering in brengen.

Tot slot maken Pure en Fuse (Julianna Baggott) deze categorie compleet. Wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt aan de Pure trilogie is de fantastische post-apocalyptische world building, die niet alleen erg origineel maar ook heel rauw is. Als gevolg van atoombonnen passeren er namelijk behoorlijk veel gehavende personages de revue. Mensen met afgehakte lichaamsdelen, met dieren aan zich vastgegroeid of zelfs groepen mensen die aan elkaar vast zitten – je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat in deze wereld. Ik moet helaas wel zeggen dat Burn voor mij een teleurstellend einde van een fantastische trilogie was, waardoor ik deze trilogie waarschijnlijk nooit compleet zal maken in fysieke boeken.

Heb jij wel eens een boek gelezen dat zich afspeelt onder een koepel?

Burn

Advertenties

5 gedachtes over “Onder een koepel | Mijn Boekenkast #4

 1. Roos zegt:

  Dankzij jou heb ik vorig jaar Breathe mee genomen van het boekenfestijn en dat was zo’n goede keuze. Ik vond het echt een fantastisch boek, moet alleen wel deel twee nog lezen

 2. readinge zegt:

  Ik heb het boek Under The Dome van Stephen King, omdat ik de serie zo leuk vond. Ben alleen nooit verder gekomen dan de helft van het boek, en toen verloor ik een tijdje interesse in het lezen ervan. Nu zou ik het niet meer zo snel op kunnen pakken, omdat het veel personages bevat, en ik in de war zou raken. De serie en het boek verschillen overigens een hoop, dus je zou het boek spoilervrij kunnen lezen :D

  • Marcia zegt:

   Ik heb van meerdere mensen gehoord dat het boek van Under the Dome behoorlijk tegenviel, dus tot nu toe heb ik me er nog niet aan gewaagd. Heb er al duizend keer mee in mijn handen gestaan, maar hem iedere keer achtergelaten in de boekhandel :p

 3. Annemieke zegt:

  Under the Never Sky heb ik nu compleet dus hopelijk lees ik die van het jaar eens. Ook ik heb Under the Dome in de boekenkast staan maar ik weet al dat het boek anders is dan de serie. En het enige King boek dat ik tot nu toe heb gelezen heb ik niet uitgelezen, haha. Dus we zullen zien wanneer ik mij er aan waag. Het is ook ongelofelijk dik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s