Maison d’Ailleurs: Science fiction in een museum

Voor mijn werk deed ik onderzoek naar de mafste musea wereldwijd en onderwijl kwam ik tot de ontdekking dat er in Zwitserland een heus Science Fiction Museum bestaat. Voor mij klinkt dat zeker niet als een maf museum, maar wel als eentje die ik maar al te graag eens zou bezoeken!

Maison d’Ailleurs, zoals het museum heet, is een museum over science fiction, utopias en ‘extraordinary journeys of the mind’. Alleen al deze eerste zin is voor mij genoeg om te beginnen stuiteren van enthousiasme. The House of Elsewhere (een vrije vertaling) is niet alleen een museum, maar functioneert ook als een gespecialiseerd onderzoekscentrum. Ik weet dat ik de universiteitswereld al lang vaarwel heb gezegd, maar als ik een onderzoek in de richting van Science Fiction mag doen wil ik er graag nog een nachtje over slapen ;)

Het museum is  in 1976 ontstaan uit de privé collectie van Pierre Versins een fervente science fiction fan én verzamelaar. Bij de opening van Maison d’Ailleurs bestond de collectie al uit meer dan 50.000 boeken – die Versins in 25 jaar bij elkaar gespaard had. Zo erg is mjn boekenverslaving dan blijkbaar ook weer niet! Versins is overigens ook bekend van zijn sci-fi tijdschrift Ailleurs en hij schreef L’Encyclopédie de l’utopiedes voyages extraordinaires et de la science-fiction, gepubliceerd in 1972.  

Barabot-2

Onlangs scoorde ik De reis om de wereld in tachtig dagen van Jules Verne bij een weggeefwinkel

In het museum vind je ondertussen meer dan 70.000 stukken, van boeken tot schilderijen en van posters tot speelgoed, met allemaal een link naar mijn favoriete genre. The Jules Verne Space neemt je mee in de vroege Science Fiction, naar de wereld van Jules Verne – zijn visie op de wereld en zijn literaire werken. Op deze manier krijg je een uniek kijkje in de geest van de reislustige auteur, die nog altijd geldt als één van de meest vertaalde auteurs wereldwijd.

The Memories From Future Space biedt de bezoekers enerzijds een chronologisch overzicht van science fiction in de 19e en de 20ste eeuw. Anderzijds wordt het genre Science Fiction onderzocht aan de hand van de vier grote media gebruikt voor de verspreiding ervan: literatuur, stripboeken, films en muziek. Over science fiction in muziek weet ik zelf nog nauwelijks iets, terwijl ik over literatuur en films altijd meer wil weten. Het lijkt me dan ook museum waar je mij uren kunt achterlaten!

Mij lijkt het fantastisch om dit museum te bezoeken. Dus als er iemand zin heeft om mee te gaan?

Advertenties

7 gedachtes over “Maison d’Ailleurs: Science fiction in een museum

  1. jelsiverhalen zegt:

    Hihi, foutje gevonden. of zou dat landje (Zwisterland) in de harry potter reeks thuishoren..
    Maar dat museum is wel een beetje ver om naar toe te gaan met mijn fiets.
    In Amsterdam ben ik al wel geraakt..

  2. daenelia zegt:

    Wij hebben in Berlijn ook een fantastische tentoonstelling bezocht over science fiction, met start trek als hoofdmoot. Science fiction is echt meer mainstream dan je denkt hoor. Een 20 jaar geleden was er bijvoorbeeld een mooie tentoonstelling in Hoorn, in het museum van de 20ste eeuw? Ik ben dan ook niet echt verbaasd dat in Zwitserland (land van mooie musea en tentoonstellingen) er een scifi museum is. :) Leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s