Post-apocalyptische verhalen | Mijn boekenkast #5

Ook deze maandag gun ik jou een kijkje in mijn boekenkast, als onderdeel van mijn Book Shelf Tour. Recentelijk heb ik mijn complete kast gereorganiseerd en nu staan al mijn boeken op thema ingedeeld. Vandaag is het tijd voor het vakje met post-apocalyptische verhalen.

Post-apocalyptische verhalen

Zelf ben ik groot fan van post-apocalyptische verhalen, waarin de mensheid zich na een catastrofale ramp opnieuw moeten weten te redden in een compleet veranderde wereld. Of het nu gaat om een nucleaire ramp of de uitbraak van een dodelijk virus – ik verslind deze boeken met enorm veel plezier.

Mijn Boekenkast

In Wool van Hugh Howey is de aarde onbewoonbaar geworden, mensen leven in een silo onder de grond. Sheriff Holston besluit na de mysterieuze dood van zijn vrouw de silo te verlaten. Hiermee neemt hij een groot risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat hij het waarschijnlijk niet zal overleven. Dit boek staat al een enorme tijd ongelezen in mijn kast en daar moet nu echt eens verandering in komen!

Vervolgens komen er nog twee ongelezen boeken aan bod: Juggernaut en Outpost (Adam Baker). Op de cover van Outpost prijkt de tekst “When the end of the world comes do you want to be the first to go? Or the last to survive?” en dit is voor mij al genoeg om nieuwsgierig te worden naar deze serie. Voor de mensen die meer uitleg willen: Outpost (en prequel Juggernaut) gaan over de uitbraak van een wereldwijde epidemie en een groep mensen die nietsvermoedend op een boorplatform zitten. Dit is geen Young Adult serie, maar een post-apocalyptische reeks voor volwassenen. Ik ben benieuwd!

Standalone Acid geschreven door Emma Pass zou wat mij betreft veel meer aandacht moeten krijgen in Nederland en Vlaanderen. Zowel de world building als de personages en het verhaal – over een meisje dat uit een gevangenis wordt gehaald door een groep rebellen – voelen zeer origineel aan. Bovendien zit het boek vol actie en was het geen moment saai.

Juggernaut-1  Acid-1

Blood Red Road, Rebel Heart en Raging Star vormen gezamenlijk de Dust Lands trilogie van Moira Young. Saba heeft haar hele leven in Silverlake gewoond, een door zandstormen getergde zandvlakte in de woestijn, vernoemd naar een uitgedroogd meer. Wanneer vier ruiters tijdens een zandstorm haar tweelingbroer Lugh kidnappen, zet Saba de achtervolging in. Plotseling komt ze terecht in een compleet andere wereld: een wetteloze beschaving waarin het ieder voor zich is en Saba letterlijk moet vechten om te overleven. Ik las deze trilogie met veel plezier, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het slotstuk toch een beetje vond tegenvallen.

Birthmarked en Prized (Caragh O’Brien) waren één van de eerste titels die ik op Oog op de Toekomst recenseerde. Ondanks het litteken dat de grootste helft van haar gezicht bedekt is het hoofdpersonage Gaia een sterke jonge vrouw, die zich moet redden buiten de muren van de Enclave. Het derde boek van de trilogie, Promisedheb ik als ebook gelezen. Omdat het derde deel niet in dezelfde editie bestaat als de editie waarin ik de eerdere delen heb, zal ik het derde deel waarschijnlijk nooit als fysiek boek aankopen. Jammer maar helaas!

The Choas Walking trilogie van Patrick Ness bestaat uit drie boeken: The Knife of Never Letting GoThe Ask and the Answer en Monsters of Men. In deze serie leer je een wereld kennen waarin iedereen elkaars gedachten kan horen. Het is gedaan met de privacy. Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown – over een maand is het zijn dertiende verjaardag, de dag die van hem een man zal maken. In Prentisstown hoor je voortdurend Noise, de gedachtes van alle mannen die er wonen maar ook van alle dieren klinken namelijk luidop. Maar dan ontmoet Todd een meisje die een oase van rust uitstraalt – haar gedachten zijn onhoorbaar. Todd dacht dat dat onmogelijk was. Wie is zij? En hoe kan het dat de Noise haar niet fataal geworden is, zoals het bij alle andere vrouwen in de New World wel het geval was? De mannen van Prentisstown hebben gelogen. Met die wetenschap slaat Todd op de vlucht.

Birthmarked  The Knife of Never Letting Go

The Country of Ice Cream Star (Sandra Newman) gaat over een wereld zonder volwassenen, waar iedereen voor zijn twintigste sterft aan een vreemde ziekte die de kinderen Posies noemen.

Virginia Bergin schetst in The Rain, het eerste deel van een tweeluik, een post-apocalyptische wereld waarin één regendruppel dodelijk kan zijn. Twee boeken die ik nog moet lezen, maar die me ontzettend spannend lijken.

In The Age of Miracles van Karen Thompson Walker gaat de aarde steeds een beetje langzamer draaien. De mensen hebben dit eerst helemaal niet door, maar ze krijgen natuurlijk te maken met de consequenties: dagen en nachten duren steeds langer en ook de zwaartekracht raakt verstoord.

Houd jij ook zo van post-apocalyptische verhalen?

Blood Red Road

Advertenties

Een gedachte over “Post-apocalyptische verhalen | Mijn boekenkast #5

  1. melissasbookworld zegt:

    Ik vind post-apocalyptische verhalen ook ge-wel-dig en hoop er dit jaar meer van te gaan lezen. Ik heb ook dankzij deze post weer nieuwe boeken om mijn wishlist mee aan te vullen (alsof die nog niet lang genoeg was, bedankt hahahaha) zoals o.a. de Dust Lands trilogie van Moira Young en de boeken van Adam Baker. Deze lijken me echt heel erg gaaf!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s