3 podcasts met een vleugje Science Fiction

Lange tijd dacht ik dat podcasts niets voor mij waren. Ik kon me nooit de volledige tijd op het vertelde verhaal concentreren – vaak dwaalden mijn gedachten af. Totdat ik ontdekte dat er ook podcasts zijn die gaan over boeken en/of films. Toen was mijn interesse gewekt. Vandaag deel ik drie podcasts met je, die ik met veel plezier geluisterd heb.

The-Book-Of-Strange-New-Things-1

Michel Faber and ‘The Book of Strange New Things’

Misschien heb je deze titel op mijn blog al vaker voorbij zien komen, want ik ben groot fan van The book of strange new things. Dit boek gaat over dominee Peter Leigh die wordt uitgezonden naar de nieuw ontdekte en gekoloniseerde planeet Oasis. Het is zijn taak om het christendom te brengen aan de lokale bevolking – de aliens die door de andere mensen op Oasis Freaks genoemd worden. Om op deze missie te gaan en het woord van God te verkondigen moet Peter echter een hoge prijs betalen; zijn vrouw Bea blijft achter op aarde. Hoewel ze via een soort van e-mails met elkaar communiceren, is het niet gemakkelijk voor hen. Pieter vindt het moeilijk te verwoorden wat hij allemaal meemaakt op deze ‘wereldvreemde’ planeet en Bea krijgt op aarde te maken met enorme rampen en tragedies. Is hun liefde sterk genoeg om dit te doorstaan?

In deze podcast van de Burgess Foundation leest Michel Faber voor uit eigen werk, vertelt hij over het schrijfproces en over de relatie met zijn vrouw – die helaas is overleden voordat dit boek in de winkels lag. Gelukkig heeft ze het boek nog kunnen lezen. Het verhaal over haar slepende ziekte maakte het een emotionele podcast om naar te luisteren, al is het tegelijkertijd heel interessant hoe Faber dit in zijn boek heeft verwerkt. Een mooie podcast voor ontspannen zondagmiddag.

unwind-dystology

Once & Future Podcast met Neil Shusterman

Ondanks het feit dat ik de Unwind serie nog altijd niet gelezen heb (shame on me!), heb ik met veel plezier geluisterd naar deze podcast. Het is altijd leuk om een kijkje te krijgen in het brein van een auteur, zeker als je weet dat deze al behoorlijk wat prijzen in de wacht heeft gesleept. Het luisteren naar deze podcast heeft me ook echt enorm veel zin gegeven om eindelijk aan Unwind te beginnen!

The-Martian

Science goes to the Movies: The Martian

Ik heb verschillende podcasts beluisterd rond de verfilming van The Martian, maar deze vond ik verreweg het leukst. Presentator Ira spreekt met NASA’s Mohawk man, JPL engineer Bobak Ferdowsi en astronaut Don Petit over de film. Niet alleen vertellen ze hun persoonlijke mening, ook vergelijken ze de film met hoe het er in werkelijkheid aan toe gaat in de ruimte. Heel interessant! En als je na deze podcast nog niet genoeg hebt, kun je ook luisteren naar een aflevering waarin Andy Weir geïnterviewd wordt, auteur van The Martian.

Zouden jullie het leuk vinden om vaker podcast tips te krijgen op mijn blog?

Advertenties

2 gedachtes over “3 podcasts met een vleugje Science Fiction

  1. Karlijn zegt:

    Ja, podcasttips zijn altijd welkom, kom maar door! Een van mijn favopodcasts op het moment is iets wat niet echt met sciencefiction te maken heeft, maar ik raad het toch aan. Het heet Witch Please en het is een podcast van twee feministische literatuurwetenschappers uit Canada die de hele Harry Potter serie herlezen / herkijken vanuit een literair en feministisch standpunt. Het is heel interessant, want er zijn zoveel dingen die je als “gewoon” lezer nooit echt opvallen in de boeken :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s