3x Anthony Burgess: klassiekers met actualiteitswaarde

Vandaag is het honderd jaar geleden dat Anthony Burgess werd geboren, de schrijver die voornamelijk bekend werd met A Clockwork Orange. Burgess heeft echter nog veel meer boeken op zijn naam staan. Vandaag tip ik je drie van zijn beste boeken!

anrhony-burgess

In The Wanting Seed (1962) maken we kennis met Tristram Foxe en zijn vrouw Beatrice-Joanna, die onlangs hun zoontje hebben verloren. Ze wonen in een wereld vol wolkenkrabbers waarin overbevolking een belangrijk maatschappelijk knelpunt is. Mede hierom wordt homoseksualiteit verheerlijkt. Sterilisatie wordt aangemoedigd en er is sprake van discriminatie tegen heteroseksuele mensen. Naast overbevolking heeft Burgess in The Wanting Seed ook aandacht voor andere maatschappelijke kwesties als religie, de macht van de regering en de invloed van de Tweede Wereldoorlog. Het boek voelt somber en duister aan, maar is tegelijkertijd ook heel erg grappig en absurd.

1985 is een ode aan 1984 van George Orwell. Het boek bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte legt Burgess de morele, politieke en artistieke betekenis van 1984 vast, in de vorm van conversatie, een interview met zichzelf, literaire kritiek en stilistische doorlichting. Het tweede deel is Burgess’ eigen dystopische visie, geschreven in 1978. In zijn combinatie van heden en verleden beschrijft hij een staat waarin arbeidsconflicten en sociale onrust dagelijkse kost zijn. Ook is er een grote rol weggelegd voor surveillance en de dominantie van technologie. Volgens Burgess zijn de Engelsen slachtoffer geworden van de vakbonden. Deze vakbonden vormen in 1985 dan ook een overheersende pressure group die steeds hogere looneisen stelt en de regering tot inflatie dwingt. De economie draait op Arabisch geld. Overal staan moskeeën. Jongeren-gangs oefenen, hongerend naar Latijnse en Griekse les, een ware terreur uit. Een verhaal dat net als haar inspirator 1984 nog altijd actueel lijkt te zijn.

A Clockwork Orange speelt zich af in een nabije toekomst, waarin jongeren de straten onveilig maken. Alex, één van de bendeleiders wordt opgepakt, maar blijft lastig doen. De overheid besluit over te gaan tot een wetenschappelijk experiment, om te zorgen dat deze jongeman zal gruwelen van geweld. Dit boek roept verschillende vragen op bij de lezer: Is een mens van nature goed of slecht? Kan het kwade genezen worden? Hoe ver mag je gaan bij het straffen van criminelen? Bestaat de vrije wil? A Clockwork Orange is met recht een klassieker die je aan het denken zet over de vrije wil, misdaad en geweld. En vergeet vooral ook niet de geweldige verfilming van Stanley Kubrick te kijken!

Heb jij al eens een boek van Anthony Burgess gelezen?

Advertenties

3 gedachtes over “3x Anthony Burgess: klassiekers met actualiteitswaarde

  1. Karlijn zegt:

    Ai, ik moet opbiechten nog nooit een roman van hem gelezen te hebben. A Clockword Orange en The Wanting Seed staan wel al een tijd op mijn leeslijstje, maar ik ben er gewoon nog niet aan toegekomen :’)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s