Science fiction fantasy | Mijn Boekenkast #7

Deze maandag is het tijd voor science ficion boeken met een vleugje fantasy. Vaak noem ik deze categorie Paranormal Science Fiction, maar dat is ook maar iets wat ik zelf heb bedacht. Je bent in ieder geval van harte welkom bij alweer deel zeven van de rondleiding door mijn boekenkast!

Science Fiction Fantasy / Paranormal Science Fiction

Voordat ik begon met het genre science fiction was ik groot fan van paranormale Young Adult verhalen. Personages met bijzondere krachten, engelen, vampiers, demonen – allerlei verschillende wezens kwamen voorbij in deze leesfase. Ondertussen lees ik dergelijke boeken helemaal niet meer zo graag, maar een combinatie van science fiction met fantasy kan soms heel geslaagd uitpakken.

Mijn boekenkast

Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar de televisieserie die op The Leftovers van Tom Perrota gebaseerd is, maar wil toch graag eerst het boek lezen. In dit volwassen science fiction verhaal verdwijnt opeens een groot deel van de bevolking in het niets. Hoe moeten de achterblijvers functioneren zonder hun familie, vrienden en vijanden?

Ook The Darkest Minds (Alexandra Bracken) staat nog ongelezen in mijn kast. Dit is het eerste deel van een trilogie waarin dystopia met het paranormale wordt gemixt. Ik heb alleen maar positieve verhalen gehoord over deze serie, dus ik hoop dat ook ik er van zal genieten.

Tot mijn spijt moet ik bekennen dat ik Messenger of Fear van Michael Grant ook nog niet gelezen heb. In dit paranormale science fiction verhaal kan het hoofdpersonage Mara enkel nog haar naam herinneren, verder weet ze niets meer. “And then the games began. The Messenger sees the darkness in young hearts, and the damage it inflicts upon the world. If they go unpunished, he offers the wicked a game. Win, and they can go free. Lose, and they will live out their greatest fear.” Als dat niet super spannend klinkt, dan weet ik het ook niet meer!

Messenger-Of-Fear-3The Young World van Chris Weitz gaat over een wereld waarin New York geregeerd wordt door tieners. Alle volwassenen zijn overleden aan een mysterieuze ziekte, dus het voortbestaan van de wereld ligt in handen van de jeugd.

Arclight (Josin L’McQuein) schetst een wereld die zichzelf met behulp van licht beschermt tegenover haar vijanden uit het duister: de Fade. Hoofdpersonage Marina is anders dan haar leeftijdsgenootjes. Ze woont nog maar kort in de Arc, maar heeft geen herinneringen van haar leven hiervoor. Sinds zij in de Arc woont, is het aantal invallen van de Fade enorm toegenomen. Een origineel verhaal dat me eerlijk gezegd toch een beetje tegenviel. Ook van Icons van Margaret Stohl ben ik persoonlijk geen fan. Ik zag de paranormale toekomstvisie totaal niet voor me en ik hadook geen klik met de personages.

The-Young-World-1  Arclight-1

In The PledgeThe Essence en The Offering onderscheiden de verschillende lagen van de bevolking zich door middel van de taal die ze spreken. De zeventienjarige Charlaina draagt een groot geheim met zich mee: zij kan de talen van alle verschillende klassen verstaan. Een originele dystopische trilogie van de hand van Kimberly Derting.

Het verhaal van What’s Left of Me (Kat Zhang) is ontzettend bijzonder en origineel. Eva en Addie zijn twee zielen die het lichaam van één persoon delen. In hun wereld is dat niet zo raar; zij het niet dat gedurende de kindertijd één ziel dominant wordt en de andere hoort te verdwijnen. Addie houdt de schijn op naar de buitenwereld dat zij de gesettelde ziel is, maar stiekem is Eva nog altijd bij haar. Het toffe is dat je het hele boek leest uit het perspectief van Eva, de recessieve ziel.

In Linked van Imogen Howson maken we kennis met Elissa en Lin die aan elkaar ‘gelinkt’ zijn, zonder dat ze elkaar kennen. Beide meisjes gaan niet alleen op zoek naar hun eigen ik, maar ook naar de andere persoon in hun leven. Het verhaal rond deze telepathische tweeling speelt zich ook nog eens af in een nabije toekomst wanneer de mensheid vele planeten heeft gekoloniseerd. Een super origineel boek met een interessante en originele world building, toffe personages, opbloeiende romantiek en een heleboel actie.

Red Queen (Vicoria Aveyard) schetst een de wereld verdeeld in twee groepen: Reds (normale mensen zoals jij en ik) en Silvers (mensen met zilver bloed en speciale krachten). Het hoofdpersonage Mare blijkt echter een categorie op zich te zijn. Haar bloed is rood, maar ze heeft ook een heel speciale kracht. Met behulp van het koningshuis gaat Mare undercover als long lost princess en leert ze haar krachten en zichzelf steeds beter kennen.

Linked-2  Red-Queen-1

The Originals, Revived en Forgotten zijn drie standalone verhalen van Cat Patrick. The Originals gaat over drie gekloonde meisjes die gedrieën één gezamenlijk leven leiden. Revived heb ik nog niet gelezen, maar gaat over een meisje dat keer op keer dood gaat en opnieuw tot leven wordt gewekt. Forgotten is een fantastisch paranormaal verhaal over een meisje wiens geheugen iedere dag opnieuw gereset wordt en die geen enkele herinnering heeft aan het verleden, maar wel weet wat er in de toekomst staat te gebeuren.. Een aanrader!

Rachel Ward schreef met NumbersNumbers 2 The Chaos en Numbesr 3 Infinity een zeer bijzondere trilogie. Jem, het hoofdpersonage in Numbers, ziet wanneer ze iemand in de ogen kijkt de precieze datum waarop diegene zal sterven. Wanneer ze in de rij staat voor de London Eye heeft iedereen om haar heen dezelfde sterfdatum – de datum van die dag. Ze gaat op de vlucht, maar wordt algauw verdacht deel uit te maken van de terroristische aanslag op de London EyeNumbers is een avontuurlijk verhaal, met toffe personages en vele verrassende wendingen. Deze trilogie, in Nederland verschenen onder de titel Deadline, zou van mij veel bekender mogen zijn vanwege haar originele verhaallijn. Boek twee is trouwens mijn favoriet!

Ken jij nog boeken waarin science fiction met fantasy gecombineerd wordt?

The-Pledge-3

Advertenties

9 gedachtes over “Science fiction fantasy | Mijn Boekenkast #7

 1. johannaowlette zegt:

  Dune van Frank Herbert bevat toch ook wel fantasy-elementen, met de heksen van de Bene Gesserit. De originele serie vind ik eerder taai (sorry Frank) maar de prequels door zijn zoon Brian Herbert en Kevin J. Anderson vind ik super! Vooral dan de House-boeken en de deep time prequels Butlerian Jihad, Machine Crusade en Battle of Corrin.
  Messenger of Fear had ik als leesexemplaar gekregen en vond ik echt niet goed…

 2. daenelia zegt:

  Steampunk is toch wel de utlieme fantasy/scifi combinatie. Daar zijn verschillende voorbeelden van, maar ik heb nog nooit echt een super-goed steampunk boek gelezen, dat ook echt steampunk genoeg was.
  Dune moet je trouwens nu echt eens lezen (tsk tsk). Ik ben natuurlijk weer eigenwijs en zeg: NIET de prequels. De originelen zijn veel beter. De Bene Gesserit heten dan wel ‘heksen’, maar doen niets hekserigs. Het is dus in mijn ogen echt een science fiction boek. Er komt geen magie in voor.

 3. zwartraafje zegt:

  Alle boeken waar ik nu aan denk vallen in het vakje Dystopian/Fantasy. Ze spelen zich dus wel in de toekomst af maar SciFi komt er niet aan te pas. Bijvoorbeeld de Blood of Eden reeks van Julie Kagawa of de Angelfall-trilogie van Susan Ee, …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s