Essentials | Mijn boekenkast #8

Het is alweer tijd voor aflevering acht van mijn boekenkast tour. Sinds het herorganiseren van mijn kast, staan mijn Engelstalige boeken gesorteerd op thema. Vandaag zijn de klassiekers aan de beurt, alsook de bekendste titels binnen het dystopische genre.

Essentials

Bij gebrek aan een betere naam koos ik voor deze plank de titel Essentials. Stiekem zijn dit gewoon de boeken die ik overhield bij mijn herindeling, maar toch vind ik ze goed samen passen. Enerzijds gaat het om klassiekers en anderzijds om titels binnen het genre die bijna iedereen gelezen heeft. Oftewel: de essentials om het dystopische genre te begrijpen.

Mijn boekenkast

Links beginnen we met een werk van Kurt Vonnegut: The Sirens of Titan. Ik heb dit boek ooit eens meegenomen van een boekenfestijn, maar nog altijd niet gelezen. Ook Metamorphosis en The Castle van Franz Kafka nam ik mee van datzelfde boekenfestijn. Hiervan heb ik enkel de laatstgenoemde gelezen en eerlijk gezegd vond ik dit boek een beetje tegenvallen.

Hiernaast staat de klassieker Animal Farm, een vlot geschreven dierenverhaal met een diepere laag. Boerderijdieren nemen het heft in eigen hand (of poot) en komen in opstand tegen de mens. In slechts honderd pagina’s passeert een veelvoud aan dieren de revue en weet George Orwell je mee te slepen in een spannend verhaal rond macht en machtsmisbruik. Varkens blijken talentvol in manipulatie en algauw heeft niet elk dier gelijke rechten, vanwaar de bekende quote: “All animals are equal, but some animals are more equal than others” afstamt. Orwell stelt in dit dierenverhaal oa. het Communisme in vraag.

Animal-Farm-1

The Illustrated Man van Ray Bradbury komt ook weer van het boekenfestijn. Ik kocht dit boek omdat ik erg genoten had van Fahrenheit 451, maar heb ook deze nog altijd niet gelezen. The Road is een poëtisch geschreven post-apocaylptisch verhaal over een vader en zoon die proberen te overleven. In eerste instantie viel dit boek me een beetje tegen, maar achteraf begon ik steeds meer de waarde van het verhaal te beseffen.

Brave New World is denk ik mijn favoriete klassieker! Hoewel The Handmaid’s Tale en This Perfect Day ook aardig in de buurt komen.. In Brave New World schetst Aldous Huxley een bijzondere toekomst: kinderen komen ter wereld door middel van genetische manipulatie en woorden als ‘vader’ en ‘moeder’ zijn verboden. Het dagelijks leven staat in het teken van entertainment, voornamelijk geboden door drugs en seks. Een intrigerende  en realistische toekomstvisie, die meer dan 80 jaar na publicatie nog altijd actueel is.

In Ender’s Game denkt het hoofdpersonage Ender dat hij een gesimuleerde oorlogsgame speelt, terwijl hij eigenlijk een echte oorlog aan het uitvechten is met de Buggers – een alienras dat al twee bloedige invasies op aarde op zijn naam heeft staan.

Ook Divergent, Insurgent en Allegiant mogen niet ontbreken bij de dystopische essentials. Deze trilogie heeft in het Young Adult genre veel mensen doen kennismaken met dystopia en was een enorme hype. Zelf vond ik vooral het eerste deel goed.

Over hypes gesproken, ik denk dat er maar weinig lezende jongeren zijn die niet van The Hunger Games, Mockingjay en Catching Fire hebben gehoord. Zelf ben ik eerlijk gezegd geen groot fan van deze trilogie, maar desondanks mogen de boeken niet ontbreken in mijn kast.

Divergent-1  The-Hunger-Games-1

The Maze Runner trilogie, inclusief prequel, vond ik daarentegen wel erg geslaagd. Ik heb alle vier de boeken in mijn kast staan – The Kill Order, The Maze Runner, The Scorch Trials en The Death Cure – en ik ben van plan ze binnenkort eens te herlezen!

Endgame: The Calling kocht ik een tijdje geleden voor minder dan twee euro via Amazon.de. Voor zo’n prijs kon ik het boek niet laten liggen, al moet ik eerlijk zeggen dat ik er nog altijd niet aan begonnen ben. Ik weet ook niet of dit echt een essential is, maar stiekem hield ik dit boek over omdat het in geen van de thematische vakjes van mijn boekenkast paste.

Welk boek is volgens jou essentieel om het dystopische genre leren kennen?

The-Maze-Runner-1

 

Advertenties

7 gedachtes over “Essentials | Mijn boekenkast #8

 1. Annemieke zegt:

  Ender’s Game wil ik nog steeds eens lezen na het zien van de film. Ik ben ook geen fan van The Hunger Games zoals je weet en bij Divergent vond ik ook alleen het eerste boek een beetje geslaagd.

 2. zwartraafje zegt:

  Van Ender’s Game heb ik tot nu toe enkel de film gezien. Het Boekenfestijn is hier ook goed vertegenwoordigd om de bibliotheek. Voor de prijzen (zeker die van enkele jaren geleden) nam ik al sneller iets op goed geluk mee naar huis. Dat viel me onlangs nog meer op vermits ik nu zoveel mogelijk van die eigen boeken probeer te lezen.

 3. Judith zegt:

  Leuke site.
  Ik kom hier terecht omdat ik meer info zocht over de film children of men, wat een van mijn favoriete films is. Ik ben groot fan van het distopian genre. Dus ik hou deze site even een tijdje als leidraad.
  Ook inspirerend vind ik je 2017 voornemens.
  Maar goed:
  Favoriete boek. Ik heb het boek children of men nog niet gelezen. Dus ik ga voor de the dark tower reeks van stephen king.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s