Waarom ik meestal nee zeg tegen partnerships

Iedere week vindt er minstens één aanvraag tot samenwerking de weg naar mijn mailbox. Van dekbedovertrekken tot foto-albums, je kunt zo gek niet bedenken of mensen vragen mij dit te promoten op mijn blog. Ook partnerships gerelateerd aan boeken, boekenwinkels, online boekenplatforms etc. komen bij mij terecht. Meestal luidt mijn antwoord steevast nee en vandaag vertel ik je waarom.

The Boy on the Bridge

Ik wil geen geld verdienen aan mijn blog

Oog op de Toekomst is een hobby, een creatieve uitlaatklep, ooit begonnen tijdens het schrijven van mijn scriptie. Het is nooit mijn doel geweest om geld te verdienen aan mijn blog – ik ben bijvoorbeeld ook geen lid van het bol.com partnerprogramma. Ik blog voor mijn plezier en vind het heerlijk om mijn eigen leeservaringen op deze manier te bewaren en met de wereld te delen. Ik wil onafhankelijk blijven en gewoon kunnen genieten van deze hobby, zonder te maken te krijgen met de administratieve rompslomp die hoogstwaarschijnlijk bij het financiële aspect van bloggen komt kijken.

Daarnaast krijg ik ook vaak genoeg de vraag om een bedrijf of product te promoten zonder dat er sprake is van een vergoeding en dat is voor mij eerlijk gezegd ook geen optie. Door een periode als freelancer te werken weet ik hoe waardevol tijd en werk is – en ik weiger nog langer om altijd alles gratis te doen. Ik doe overigens veel vrijwilligerswerk, dus ik ben geen gierige boer ofzo XD

The Resistance

Mijn blog is geen advertentieruimte

Ik probeer mijn blog niet als promotiekanaal in te zetten. Als ik onder een inhoudelijk artikel (bv. een recensie, een verslag, een thematisch artikel …) kan linken naar een relevant evenement, actie of bedrijf doe ik dat graag, maar om een compleet artikel aan een bedrijf te wijden als een advertorial zie ik eerlijk gezegd niet zitten. Ik wil mijn lezers inhoudelijk interessante content aanbieden en niet gewoon een linkje naar een andere website of een promotiepraatje. Ik krijg enorm veel aanvragen om mijn blog in te zetten als een soort advertentieruimte en dat ligt simpelweg niet in de lijn van mijn visie voor Oog op de Toekomst.

Er staat overigens wel reclame op mijn blog, maar dat komt omdat ik nog altijd te lui ben om mijn blog te verhuizen van wordpress.com naar .org. Deze advertenties komen vanuit WordPress zelf, maar storen mij persoonlijk weinig en leveren mij ook niets op.

Ik wil uniek blijven

Vaak als ik ergens voor benaderd word, zie ik datzelfde bedrijf of product opeens op heel veel blogs opduiken. Natuurlijk begrijp ik dat je als bedrijf zo wijd mogelijk inzet, maar als ik als bloglezer op vijf blogs hetzelfde soort artikel lees is de lol er voor mij snel af. Dus ook met het oog op de lezer zeg ik vaak nee.

Eenzaam en extreem ver weg

Wat ik dan wel doe?

In overleg accepteer ik recensie-exemplaren. Maar ik houd altijd in het achterhoofd ‘zou ik dit boek in de boekwinkel ook uitgekozen hebben?’ En ‘past dit boek binnen mijn smaak?’ Natuurlijk doe ik weleens een stapje uit mijn comfortzone, maar ik wil wel dat mijn blog authentiek blijft en mijn persoonlijke smaak weerspiegelt. Het ontvangen van zoveel mogelijk gratis boeken is nooit mijn doel geweest en zal dat ook nooit worden – want ik wil enkel boeken recenseren die binnen mijn Science Fiction blog passen en die mij persoonlijk aanspreken.

Verder werk ik graag mee aan blogtours, het interviewen van auteurs en organiseer ik ook graag winacties. Maar ook bij deze zaken blijft het voor mij belangrijk dat de blogtour, het interview of de winactie aansluit bij mijn blog. Ook offline ben ik beschikbaar voor interviews, boekpresentaties en workshops.

Meer info over Oog op de Toekomst en de achterliggende visie vind je in mijn mediakit. Voorstellen blijven natuurlijk altijd welkom, maar besef alsjeblieft ook dat mijn blog geen etalage is om uw koopwaar uit te stallen.

Advertenties

10 gedachtes over “Waarom ik meestal nee zeg tegen partnerships

 1. daenelia zegt:

  Daarom waardeer ik je blog ook zo. Geen stukjes die geschreven zijn om een product in te passen, maar gewoon lekker je eigen ding en je eigen stem. Ze noemen dat dan wel ‘authentiek zijn’, maar ook dát is weer een marketing term.
  Volg je hart :)

 2. Esther zegt:

  Wij krijgen ook wel eens mailtjes van bedrijven of schrijvers, maar wij doen ook alleen waar we zelf achter staan. Bij sommige blogs ligt de reclame er wel erg dik boven op, en dat is best wel jammer voor de lezer. Jouw blog lees ik altijd met veel plezier! Je bent altijd lekker jezelf en eerlijk :)

 3. zwartraafje zegt:

  Ik vind sommige van de mailtjes die ik binnenkrijg gewoon nogal bizar. Ok, ik heb er nog geen gekregen voor beddengoed – zo erg is het nu ook weer niet. Maar wel zaken die niet bij een boekenblog thuishoren. Als ik me niet vergis heb ik tot nu toe twee samenwerkingen aangegaan op de iets meer dan 10 jaar dat ik aan het bloggen ben. Recensieboeken tel ik nu even niet mee vermits ik die wel aanvaard wanneer ze bij me passen. Maar ik ga dus geen reclame maken voor een webshop die leuke cadeautjes verkoopt. Ook niet wanneer ik daar dan zelf ook iets mag uit kiezen. Ik zeg dus niet altijd nee, maar het product moet wel aansluiten bij mijn interesses of blog.

 4. Annemieke zegt:

  Vreselijk die mailtjes of je ergens een blog post over wilt schrijven voor reclame. Helemaal als het niks te maken heeft met boeken. Waarom kom je in hemelsnaam naar een boekenblog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s