De menselijke psyche, dystopia en demonen | Mijn Boekenkast #10

Vandaag neem ik je mee naar de laatste boekenplank in mijn boekenkast met Engelstalige boeken. Sinds de herinrichting van deze kast, staan mijn boeken gesorteerd op thema. Dit laatste vakje bevat boeken over de menselijke pscyhe, een aantal typisch dystopische werken en vier boeken over demonen.

De menselijke psyche, dystopia en demonen

Het laatste vakje van mijn boekenkast bevat een mengelmoes van dystopische boeken, boeken waarin de menselijke psyche een rol speelt en een toffe serie over demonen. Want demonen kunnen immers ook de menselijke psyche beïnvloeden – tot zo ver de logica van deze plank haha! Al zijn het vooral ook de boeken die nergens anders bij pasten..

Mijn boekenkast

The Word Exchange (Alena Graedon) gaat over een wereld zonder boeken, kranten en tijdschriften. Qua wereldbeeld een beetje gelijkaardig aan Fahrenheit 451 denk ik, maar het verhaal lijkt veel meer een aanklacht tegen ons digitale tijdperk te zijn.

In The Line van Teri Hall is de wereld door een grens in tweeën verdeeld. Dan ontvangt het hoofdpersonage Rachel een boodschap van de andere kant van de grens en is haar nieuwsgierigheid gewekt.. Ik heb dit boek pas onlangs gekocht via Awesomebooks en heb nog geen tijd gehad het te lezen, maar het lijkt me een fijn Young Adult boek!

Hiernaast staat de omnibus van de Inside duologie van Maria V. Snyder. Persoonlijk vond ik deze boeken heel erg tegenvallen, maar op internet lees ik vele lovende reviews, dus misschien is het enkel een kwestie van smaak. Ik denk dat het hoog tijd is om dit tweeluik te herlezen, want ik kan me eerlijk gezegd niet eens herinneren waar het boek over gaat.

The Program gaat over een zelfmoord-epidemie onder jongeren. Het verhaal is vlot geschreven en de wereld waarin ons hoofdpersonage Sloane leeft wordt goed geschetst. Zowel de schrijfstijl als de herkenbare personages zorgen ervoor dat je gemakkelijk in het verhaal komt. Het enige wat ik me blijf afvragen is waar die depressies onder jongeren vandaan komen en hoe dit heeft kunnen leiden tot een zelfmoord-epidemie..

The-Program-2

Na het zien van de film K-Pax kocht ik jaren geleden meteen het boek K-Pax van Gene Brouwer. In dit boek maken we kennis met Prot, een patiënt in een psychiatrisch ziekenhuis die beweert van een andere planeet te komen. Ik ben verliefd op dit verhaal! Deze film hoort tot mijn absolute favorieten en ook het boek is zeer aangenaam; al moet ik toegeven dat het eerste deel van de trilogie toch echt het sterkste is.

The Glimpse en The Fall gaan over een wereld waarin mensen in twee gescheiden groepen leven – Pures (mensen die volgens een DNA-test geen kans hebben op een mentale ziekte) en Crazies (mensen die wel kans hebben om een psychische stoornis te ontwikkelen).Een interessante duologie die je aan het denken zet, maar waarvan de ontknoping toch een beetje tegenvalt.

Ook de wereld van de Slated en Fractured is heel interessant. Criminelen onder de zestien jaar krijgen een wel heel bijzondere straf: hun geheugen wordt gewist en op deze manier krijgen de delinquenten een nieuwe kans in het leven. Om te controleren dat ze op het goede pad blijven dragen alle Slateds een Levo– een apparaatje dat hun emoties controleert. Maar wat blijkt: niet iedere Slated was in zijn/haar vorige leven een crimineel.. En is het eigenlijk wel zo ethisch verantwoord om mensen op deze manier van hun herinneringen te ontdoen?

The-Glimpse-1  Fractured-1

Noughts & Crosses kocht ik bij de uitverkoop van de Gentse bibliotheek, maar staat ondertussen al twee jaar ongelezen in mijn kast. Oeps.

Forsaken, Forbidden, Forgiven en Foretold vormen samen The Demon Trappers serie van Jana Oliver. Officieel zijn dit misschien geen science fiction boeken, maar ik vind het verhaal qua genre vergelijkbaar met Staalhart. En het zijn gewoon super toffe boeken die ik graag tentoonstel in mijn kast.

The Demon Trappers

Met deze boekenplank is de rondleiding door mijn Engelstalige boekenkast compleet. Op deze pagina kun je alle planken nog eens bekijken. Binnenkort volgt – wanneer ik mijn kast eindelijk eens hen opgeruimd – een rondleiding langs mijn Nederlandstalige boeken.

Advertenties

4 gedachtes over “De menselijke psyche, dystopia en demonen | Mijn Boekenkast #10

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s