7 science fiction films voor mensen die niet van science fiction houden

Wanneer het moment is gekomen om mensen in te lichten over mijn geeky hobby – het bijhouden van een science fiction boekenblog – is de reactie steevast een van de volgende: ‘ik houd niet van science fiction’, ‘Ik heb niets met aliens of ruimteschepen’ of ‘Ik heb Star Wars / Avatar niet gezien’. Al eerder beschreef ik mijn frustraties over het feit dat Sciene Fiction enkel geassocieerd wordt met aliens en ruimteschepen, maar vandaag kies ik een andere invalshoek. Ik tip vijf films voor mensen die zeggen dat ze helemaal niet van sci-fi houden.

Her (Spike Jonze, 2013)

Topacteur Joaquin Phoenix speelt de sterren van de hemel in deze realistische toekomstfilm. Zijn personage wordt verliefd op de stem van een operating system -een robot eigenlijk maar zonder lichaam. Her is een heel herkenbaar liefdesverhaal over je opnieuw open durven stellen na het beëindigen van een eerdere relatie. Houd zakdoekjes bij de hand, want het kan zielig worden op sommige punten.

Children of Men (Alfonso Cuarón, 2006)

Een zeer spannende actiefilm waarin de mensheid onvruchtbaar is geworden. Al jaren worden er geen nieuwe kinderen meer geboren en dan stevent de wereld ook nog eens af op een oorlog. Ik heb dit niet hardop gezegd, maar misschien is deze film zelfs beter dan het gelijknamige boek.

Wall-E (Andrew Stanton, 2008)

Wie kan dit schattige robotje weerstaan? De liefde tussen twee robots was voldoende om mijn hart te stelen en ik weet dat deze animatiefilm een schare volwassen fans heeft – en dat zijn heus niet allemaal Science Fiction nerds zoals ik. Deze Walt Disney animatiefilm bewijst dat robots niet enkel voor nerds zijn. En hoe interessant is overigens de toekomstvisie van een aarde vol vuilnis?

The Road (John Hillcoat, 2009)

Niet geschikt voor depressieve zielen, maar wel een wondermooie film. Een man en zijn zoontje wandelen door post-apocapyptisch Amerika op weg naar de kust. Algauw wordt duidelijk dat er weinig van onze planeet gespaard is gebleven. Geniet van de prachtige weidse shots van het verlaten landschap en laat je betoveren door de mooie filosofische voice overs die rechtstreeks uit het boek van Cormac McCarthy komen.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind  (Michel Gondry, 2004)

Opnieuw een film over de liefde. In deze klassieker betaalt Clementine (gespeeld door Kate Winslet) grof geld om haar herinneringen aan haar relatie met Joel (Jim Carrey) te laten verwijderen. Maar wie is ze zonder deze romantische ervaring? En kan Joel haar zomaar loslaten? Ook hier geldt: zorg dat je zakdoekjes bij de hand hebt.

K-Pax (Iain Softley, 2001)

Deze film speelt zich af in een psychiatrische kliniek. Patiënt Prot beweert afkomstig te zijn van een andere planeet. Spreekt hij de waarheid of is hij geestesziek? Een mooie verfilming van het gelijknamige boek van Gene Brouwer en een duidelijk voorbeeld dat aliens niet altijd groen en glibberig hoeven te zijn.

The Lobster (Yorgos Lanthimos, 2015)

Het lijkt een thema te worden in dit lijstje – science fiction films over de liefde. In het bizarre The Lobster van regisseur Yorgos Lanthimos is het verboden om single te zijn. Als laatste oplossing biedt een hotel hoop, hier heb je 45 dagen om een levenspartner te vinden. Lukt dit niet? Dan verander je in een dier naar keuze. Een bijzonder verhaal met een even bijzondere uitwerking. Een beetje arty farty maar wel gigantisch mooi.

Wat is jouw favoriete non-stereotiepe Science Fiction film?

Advertenties

7 gedachtes over “7 science fiction films voor mensen die niet van science fiction houden

 1. Kiki (De Bookgeek) zegt:

  Ik wist niet dat Her een sciencefictionfilm was… Nou ja, ga ik die dan maar ook kijken. Heb ik een favoriete nonstereotiepe sciencefictionfilm? Nee, volgens mij niet. Ik kan alleen op Star Wars komen, maar dat is hét stereotiepe sciencefictionfilm/space opera…

  • Marcia zegt:

   Voor mij persoonlijk is Her zeker een science fiction film. De film gaat over de grens tussen mens en machine. Niet alleen speelt technologie een belangrijke rol, maar er is ook duidelijk sprake van een ‘wat als?-experiment’, een scenario dat vaak ten grondslag ligt aan het science fiction genre :)

 2. Annemieke zegt:

  Wall-E is zo schattig. Ik had niet verwacht dat ik die film leuk zou vinden. Verder kijk ik verder weinig sci-fi films. Ik kan eigenlijk alleen denken aan Serenity als het gaat om een film die ik graag heb gekeken en dat is toch echt een met schepen, haha. Ik ben toch meer van de series.

 3. zwartraafje zegt:

  Oh K-pax is echt zolang geleden dat ik die voor het laatst zag. Wel weer een super leuke blogpost om aan te tonen hoe wijd het genre reikt. Ben je trouwens van plan om naar Ghost in the shell te gaan kijken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s