Katalysator: een fijn kortverhaal bij de Observant duologie

Onlangs las ik Observant en Manipulator, een tof dystopisch tweeluik van eigen bodem. Ole Nyland weet in deze boeken een originele wereld te creëren met levensechte personages. Ik was dan ook erg benieuwd naar het – overigens gratis te downloaden – kortverhaal Katalysator, waarin we Ilya beter leren kennen.

Let op! Als je Observant nog niet gelezen hebt, kan het zijn dat onderstaande recensie spoilers bevat. Over Katalysator zelf spoiler ik natuurlijk niet.

Katalysator - Ole NylandIn de wereld van Observant woont de rijke opperklasse in Kernen, terwijl het minderbedeelde Uitschot in Nederzettingen ver buiten deze Kernen leeft. Vita behoort tot het Uitschot en werkt als huisbediende van de familie Rae in Kern 1. Een verkeerde beslissing zorgt er echter voor dat er haar een doodsvonnis boven het hoofd hangt. Gelukkig is er Kalle, de Observant van de zoon des huizes (lees: bodyguard met een speciale gave die hem alert maakt). Samen vluchtten ze naar het eiland Arran, maar niet zonder de hulp van een meisje uit de Opperklasse – Ilya.

In Katalysator ontdekken we het verhaal achter deze redster in nood uit de Opperklasse. Niemand weet dat de biologische moeder van Ilya bij het Uitschot hoort. Het is dan ook een goed bewaard geheim dat Ilya aanleg heeft voor de gave van het zien en wekelijks een paar uur in de Observantenschool te vinden is. Ilya brengt zichzelf in een lastig parket wanneer zij besluit een bediende van meester Rae en de Observant van zijn zoon voor de dood te behoeden. Haar daad, uit liefde voor deze Observant, komt haar duur te staan, want de enige denkbare uitweg is die van een verloving met de zoon van meester Rae. Hakar is een egoïstische en verwende jongen, maar hij voelt zich aangetrokken tot Ilya. Lukt het hem om te veranderen en haar hart te veroveren?

Ik vond het erg tof dat je in dit kortverhaal Ilya beter leert kennen, zeker omdat ik al in Observant nieuwsgierig naar haar was geworden. Ook Hakar zien we in deze novella van een heel andere kant. Enerzijds vind ik dit heel intrigerend, maar anderzijds vraag ik me af of dit personage nog voldoende te rijmen is met de Hakar die we uit Observant en Manipulator kennen.

Katalysator situeert zich tijdens het verhaal van Observant, maar bevat voldoende nieuwe informatie voor opnieuw een verfrissende leeservaring. De wereld die Old Nyland gecreëerd heeft blijft tof en origineel.

Heb jij deze serie van eigen bodem al ontdekt?

Katalysator - Ole NylandTitel: Katalysator | Auteur: Ole Nyland | Serie: Observant #1.5 | Uitgeverij: VRG Publishing | Jaar van verschijnen: 2016 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s