Wat als ik science fiction plots niet meer leuk vind?

Op 2 april bestond mijn blog precies twee jaar. Twee jaar: 608 blogposts over science fiction boeken, films en series. Een enkele keer aangevuld met een persoonlijk verhaal. Plots vroeg ik me af: hoe lang kan ik nog blijven bloggen? Niet alleen is de combinatie met een fulltime job niet altijd gemakkelijk, ik stelde mezelf vooral de vraag: wat gebeurt er als ik science fiction opeens niet meer leuk vind?

the-last-star-2

Ik lees in fases

Ik ben iemand die brede interesses heeft en graag veel verschillende boeken leest, maar in de praktijk blijf ik toch vaak bij één of twee genres hangen. Ik lees lange tijd een bepaald (sub)genre en als ik het beu ben, verzin ik plotsklaps een nieuwe favoriet. Zo las ik voordat ik met deze blog begon vooral paranormal romance YA. Ik kon geen genoeg krijgen van vampierverhalen, zoals de boeken van L.J. Smith. Ook smulde ik van romantische verhalen over (gevallen) engelen, zoals de boeken van Elizabeth Chandler en bekende series zoals Halo en Hush, Hush. Nadat ik deze boeken zat was, begon mijn liefde voor het dystopische genre en daarna ook voor science fiction in het algemeen.

Halo

Hoe ik science fiction lezen leuk houd

Gelukkig is science fiction een heel breed genre, dus ik heb keuze te over.  Van post-apocalyptische verhalen tot zombie-uitbraken en van outer space tot dystopia, nog wekelijks ontdek ik nieuwe toffe titels via sites als Goodreads en Hebban. Sowieso staan er ook nog vele klassiekers op mijn lijstje om te lezen en dit in combinatie met de diverse science fiction titels die zowel in het Nederlands als het Engels verschijnen maakt dat mijn honger nog lang niet gestild is.

Bovendien lees ik niet enkel science fiction. Ik wissel af met (vertaalde) literatuur, romans en een enkele keer een contemporary ya. Op deze manier denk ik dat ik science fiction minder snel zat ga zijn, tenminste dat hoop ik toch.

Plan B

Mocht ik science fiction ooit helemaal zat zijn, dan denk ik dat dit stukje internet gewoon laat bestaan – als herinnering aan hopelijk jarenlang bloggen. Natuurlijk heb ik dan nog Boekvinder.be om mijn energie in te storten (Plan Boekvinder), tenzij ik opeens helemaal niet meer van lezen houd of het bloggen zelf zat ben. Je weet maar nooit.

[Sluikreclame: ik heb Boekvinder overigens opnieuw een make-over gegeven en er ligt een aantal gelezen boeken klaar om over geschreven te worden, maar een recensie in gif, infographic of video vorm kost nu eenmaal veel meer tijd. Dus voorlopig blijft boekvinder een site waar het draait om kwaliteit ipv kwantiteit – blogposts verschijnen slechts occasioneel. Maar wie weet of de site ooit opbloeit als mijn liefde voor science fiction in rook is opgegaan.]

Calamity

Voorlopig blijf ik science fiction fan

Gelukkig is dit slechts een hypothetische post, want in het echte leven ben ik science fiction nog niet beu. Ik geniet van de diversiteit van het genre, zowel van de klassiekers als de nieuwste titels, van de young adult boeken en de volwassen verhalen. Voorlopig denk ik dan ook dat er nog wel toekomst in deze blog zit.

Denk jij wel eens na over de eindigheid van je blog? Heeft jouw blog een einddatum?

Advertenties

12 gedachtes over “Wat als ik science fiction plots niet meer leuk vind?

 1. Lalagè zegt:

  Het zou toch geen ramp zijn als je wat meer van andere genres zou lezen, al vind ik de focus op sf juist wel een sterke kan van deze blog. Maar ik zou je gewoon blijven lezen hoor :)

  Zelf ben ik nu 3,5 jaar aan het bloggen en ik ben er een beetje verslaafd aan geworden… soms kost het wel even moeite om ervoor te gaan zitten, maar over het algemeen is het zo leuk om over boeken te schrijven en om lekker te lezen. Dus ik denk dat ik het nog wel een tijdje volhoud. Het enige dat ik me kan voorstellen is dat er dingen gebeuren in mijn leven waardoor ik me minder goed kan concentreren. Dan zal het lezen en bloggen op een lager pitje komen te staan. Ook geen ramp.

 2. Evelyne zegt:

  Aangezien ik over verschillende dingen blog, denk ik niet dat er snel een einddatum in het verschiet ligt. Als ik het ene – tijdelijk – wat meer beu zou zijn dan het andere, blijven er nog genoeg dingen om over te schrijven.
  Ik ben al sinds 2009 aan het bloggen (de laatste twee jaren wat intensiever) en kan nog wel een tijdje voort ;)

  • Marcia zegt:

   Dat is misschien het voordeel aan bloggen over verschillende dingen, dat je niet echt een einddatum hebt :D voor mezelf ga ik wel gewoon zien hoe het loopt..

 3. Annemieke zegt:

  Ja dat is wel interessant. Dat is een van de redenen waarom ik er voor heb gekozen om mijn boeken blog niet alleen fantasy te maken. Ook een breed genre dat ik graag lees. Maar je weet maar nooit inderdaad. Maar ik hoop nog lang van je blog te mogen genieten hoor, haha.

 4. zwartraafje zegt:

  Het gekke is dat me blijkbaar steeds meer blogonderwerpen te binnen schieten naarmate ik langer aan het bloggen ben. Helemaal in het begin blogde ik niet uitsluitend over boeken al is dit wel steeds het hoofdonderwerp geweest. Zodra ik besloten had om me enkel nog op boekgerelateerde zaken te focussen vreesde ik dat ik na een tijdje wel uitgeblogd zou geraken maar zo’n 8 à 9 jaar later heb ik dus ontdekt dat dat helemaal niet zo blijkt te zijn. Nieuwe boeken, nieuwe invalshoeken, terugkerende rubrieken, het feit dat je vrijwel inspiratie kan opdoen, … Ik hoop dat we allebei nog vele jaren met plezier kunnen blijven bloggen over onze favoriete onderwerpen. ;)

 5. readinge zegt:

  Door jouw enthousiasme over Sci-Fi boeken ben ik zelf ook gaan houden van het lezen van Sci-Fi en nu is het eigenlijk een van mijn favoriete genres! Ik hoop daarom nog lang van jouw Sci-Fi gerelateerde blogposts te kunnen genieten. Maar als je uiteindelijk beseft dat het genre misschien gaat vervelen, dan is dat ook niet erg :-). Oog op de toekomst is jouw plekje op het internet, en daar zou je dingen op moeten kunnen plaatsen die jij leuk vind en waar je 100% achter staat. Je doet het ook voor jouw eigen plezier ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s