Films over robots

Mijn vijf favoriete robots

Vandaag is het vijfentwintig jaar geleden dat Isaac Asimov overleed, de bekende science fiction auteur die voor altijd de geschiedenis in zal gaan als de bedenker van de Law of Robotics. Om zijn herinnering te eren, maak ik vandaag een lijstje van mijn favoriete robots.

5. Marvin

The Hitchhikers Guide to the Galaxy, Douglas Adams

Robot Marvin, van de hand van de geniale science fiction auteur Douglas Adams, is een zeer bijzondere robot. Marvin heeft hersens ter grootte van een planeet, maar is hopeloos depressief omdat hij zich altijd maar verveeld. Zowel in de boekenreeks als in de verfilming zien we een schattige en hilarisch grappige robot die overstroomt van gevoelens – eentje die je het liefste zou knuffelen terwijl je “het komt wel goed schatje” in z’n oor fluistert. In de film is het overigens de zoetgevooisde stem van wijlen Alan Rickman die Marvin zijn onweerstaanbare karakter geeft.

Het Zwaard van de Radch

4. Breq

Het Recht van de Radch, Ann Leckie

Het recht van de Radch is ongetwijfeld het meest bijzondere boek dat ik ooit gelezen heb. Een ruimteschip, a.k.a. Breq, als hoofdpersoon die ook nog eens gevoelens blijkt te hebben? En een toekomstvisie waarin heel de mensheid verspreid door de ruimte leeft?AI Breq heeft een menselijke gedaante – heel letterlijk zelfs, want haar lichaam is een ingelijfde, het lichaam van een overmeesterde vijand. Breq is geprogrammeerd om de Heer van de Radch, Anaander Mianaai, te gehoorzamen. Toch zint Breq op wraak met een zichzelf opgelegde missie: deze Heer van de Radch doden. Maar is dit een foutje in haar programmatie of heeft Breq daadwerkelijk wraakgevoelens? Gedurende het boek heb ik in ieder geval kunnen vaststellen dat ze favoriete mensen heeft (luitenant Awn) en mensen die ze totaal niet kan uitstaan (Seivarden). Een toffe robot met een geschiedenis van duizenden jaren – want ooit was Breq een compleet ruimteschip.

3. Samantha

Her, Spike Jonze

In Her krijgen we te maken met een interessante en tegelijkertijd realistische toekomstvisie. Hoofdpersonage Theodore wordt langzaamaan verliefd op zijn operating system, een soort robot à la Siri. Enkel de stem van Scarlett Johansson is voldoende om hem in de wolken te brengen – en hij is niet de enige, ook ik ben gek op deze grappige en vriendelijke robot.

2. Ava

Ex Machina, Alex Garland

De film Ex Machina liet mij kennismaken met het concept van de Turingtest. In deze test stel je vragen aan een AI en wanneer je de AI niet van een mens kan onderscheiden slaagt de test. Hoofdpersonage Caleb is uitgekozen voor een bijzonder experiment, hij mag de test afleggen bij robot Ava. Zal Caleb Ava als menselijk of als een robot identificeren? Deze film is echt fantastisch. Het verhaal is spannend en onverwacht en Alicia Vikander schittert in haar rol als robot. Absoluut de moeite waard, zeker ook om jezelf aan het denken te zetten over de grens tussen mens en machine.

Boekenbeurs An Janssens

1. Zwartraafje!

Wisten jullie al dat Liesbet mijn favoriete robot aller tijden is? Vorig jaar november ontmoetten we elkaar maar liefst drie keer in één week – lang leve de boekenbeurs in Antwerpen! – en tijdens het diner met Krystal Sutherland kwam het hoge woord er dan eindelijk uit: Liesbet is eigenlijk een droid. Hoe heb ik dat al die tijd over het hoofd kunnen zien? Dat ik een zombie ben, wisten jullie trouwens wel, toch?

Wie is jouw favoriete robot?

Advertenties

9 gedachtes over “Mijn vijf favoriete robots

 1. Mijn Brein is een Boekenkast zegt:

  Mijn favoriete robot is Bicentennial Man! Wat een huilfilm! En anders het Sixth Sense-jongetje uit A.I. want Jezus Christus daar heb ik me ook wat mee afgeweend :-) Qua boeken kies ik voor Iko uit The Lunar Chronicles ^^ En dan zijn er ook nog R2D2 en BB8 … Shit, ik heb te veel favoriete robots :D

 2. Evelyne zegt:

  Goh ja, BB8 was er eentje die meteen mijn hart gestolen had, maar veel doet die niet echt buiten schattig zijn ;)

  Data uit Star Trek (en zijn “broer” Lore) waren ook jarenlang favoriet. En nu we toch in serieland zitten: Number 6 uit Battlestar Galactica (de reboot).

 3. zwartraafje zegt:

  Hahaha, ik was echt aan het denken … ‘Sebiet moet ik reageren met “Hoe ik dacht dat ik jouw favoriete droid was?” ‘ en toen las ik jouw nummer één en moest ik meteen lachen. :) Nu zit iedereen zich hier ongetwijfeld af te vragen waarom ik een droid ben. Hihi

  Je weet al wie mijn favoriete zombie is. Enkele van mijn favoriete robots zijn Marvin, Wall-E, BB8, R2D2, Chappie, … Oh en dingske … ik denk dat hij Johnny 5 noemt uit Short Circuit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s