Wat het betekent om een Belgische boekblogger te zijn

Ik kan me voorstellen dat je je wenkbrauwen fronst bij deze titel, want ik ben nu eenmaal gewoon afkomstig uit Nederland. Ik woon echter al 3,5 jaar in België en heb als blogger dus te maken met de Belgische uitgevers. Bovendien wordt het gebabbel op mijn YouTube kanaal door Nederlanders ook altijd voor Vlaams aan gezien en identificeer ik me in het dagelijks leven ook met België – tenzij het om het koningshuis gaat haha. Reden te meer dat ik me dan ook een Vlaamse boekblogger voel.

Duizend Stukjes van Jou

Veel minder bloggers

In België zijn er heel wat minder bloggers dan in Nederland. Je zou dus kunnen stellen dat er ‘minder concurrentie’ is, maar dat is voor mij totaal niet de juiste omschrijving. Er is – voor mijn gevoel – namelijk 0% concurrentie. Veel van de Belgische bloggers kennen elkaar in het echte leven. We helpen elkaar met (technische) problemen, kletsen wat af over boeken en als we een recensie-exemplaar aangeboden krijgen wat ons niet aanspreekt verwijzen we de uitgeverij door naar anderen. Eén en al gezelligheid dus!

Dat het aantal bloggers lager ligt dan in Nederland heeft echter wel zijn voordelen. Zo val je eerder op bij uitgeverijen – ze hebben immers veel minder bloggers om uit te kiezen. Ook zijn er overigens veel minder uitgeverijen om contact mee te onderhouden: de bekendste Nederlandse uitgeverijen zitten verdeeld over een aantal Belgische distributeurs. Zelf heb ik bijvoorbeeld veel contact met VBK België, Agora Books en L&M books.

Staalhart-2

De meeste YA evenementen zijn in Nederland

Een groot nadeel als Belgische blogger is dat je vaak ver moet reizen om naar boekgerelateerde YA-evenementen te gaan, tenzij onze eigen Audrey ze organiseert. Gelukkig is ze een bezige bij die iedere keer opnieuw met toffe ideeën komt! Zo is er 6 mei bijvoorbeeld opnieuw een sleepover in de gezelligste boekhandel van België. De kaartjes zijn al bijna uitverkocht, dus als je er nog bij wilt zijn moet je snel zijn.

Evenementen in Nederland zijn mij persoonlijk vaak te ver reizen én de reiskosten vind ik het eerlijk gezegd meestal ook niet waard. Ik zou het mega leuk vinden om meer toffe boekenfans te ontmoeten, maar aangezien de auteurs vaak de hoofdact vormen – en ik persoonlijk niet per se mn boeken wil laten signeren of auteurs wil ontmoeten – is dat toch een beetje veel geld om met random mensen te kletsen XD Boekenfans heb je gelukkig ook in België!

Ik kijk in ieder geval alvast uit naar november, want de Boekenbeurs is toch wel hét boekenevenement in Vlaanderen. Er zijn overigens wel een heleboel toffe niet-YA literaire evenementen waar ik de laatste tijd graag naartoe ga, maar voor de échte Young Adult sfeer moet je toch eerder in Nederland zijn.

Awesomebooks Januari 2017

Bloggers only

Ik vind het overigens wel behoorlijk opvallend dat er nauwelijks Belgische bloggers worden uitgenodigd op bloggers only-evenementen – denk bijvoorbeeld aan de persconferentie van YALfest. Waarom worden daar enkel Nederlandse bloggers uitgenodigd? Ondanks dat ik geweldige vlogs maak van evenementen – al zeg ik het zelf haha – bedoel ik hier totaal niet mee te zeggen dat ik zelf een uitnodiging verwacht. Ik ben niet de grootste, bekendste of meest succesvolle blogger van Vlaanderen, ik zie bloggen 100% als een hobby en dergelijke evenementen zijn misschien wel helemaal niets voor mij. Mijn collegabloggers gun ik echter van harte een uitnodiging.

Waarom ontvangt Audrey, die YA evenement na evenement in Vlaanderen organiseert, precies in de Young Adult doelgroep valt en al meer dan twee jaar trouw blogt geen uitnodiging? Liesbet, die met een blog ouder dan 10 jaar toch echt enorm veel ervaring heeft en die ook maandelijks een groot aantal lezers en lezeressen weet te bereiken lijkt me ook een ideale kandidaat. En wat denk je van Vanessa, die met haar eigen stem voor mij de meest authentieke Belgische blogster is en als schrijfster ook nog eens enorm veel boeken weet te verkopen? Ik vind het erg jammer dat deze fantastische dames niet de kans krijgen een persconferentie of een event speciaal voor bloggers bij te wonen. Ook in Vlaanderen hebben bloggers wat mij betreft meer dan voldoende bereik om mee te tellen in de wereld der boeken.

Om te nuanceren: er zijn natuurlijk uitzonderingen, zelf ben ik twee keer uitgenodigd voor een event, namelijk voor een najaarspresentatie van Blossom Books en onlangs voor de Dag van het Fantastische Genre, maar beide evenementen kwamen mij helaas niet helemaal goed uit. Het is bovendien altijd een moeilijke afweging tussen reistijd, reiskosten en het plezier dat je de dag zelf hoogstwaarschijnlijk zult hebben. Want vier uur in de trein heen en vier uur terug is voor mij toch snel te veel van het goede..

Unplugged-1

Mijn Favoriete Belgische Bloggers

Maar al met al is het fantastisch om tot de Vlaamse bloggers te behoren – al hoop ik dat ze mij tenminste ook als ‘soortgenoot’ zien haha! We zijn een kleine groep, we gunnen elkaar alles en het is mega tof hoe we samen proberen (YA) boeken meer op de kaart te zetten in Vlaanderen!

Om mijn blogpost te beëindigen met een beetje België-liefde van deze Hollandse zet ik graag mijn favoriete Vlaamse boekenblogsters in het zonnetje.

Blogger-Audrey  Blogger-Zwartraafje

Blogger-Annelies  Blogger-Vanessa

Blogger-Sasha   Blogger-Jolien

Ken jij deze fantastische dames al?

Advertenties

21 gedachtes over “Wat het betekent om een Belgische boekblogger te zijn

 1. melissasbookworld zegt:

  Een heel leuk en interessant artikel om te lezen en ik kan me heel goed in je denkwijze vinden ook al ben ik zelf een NL blogger. En ik ga zeker even bezoekjes brengen aan de Belgische blogs die je hierboven vermeld, welke ik nog niet ken.

 2. BySilke zegt:

  Zo tof om te lezen, al pas ik natuurlijk niet echt in het genre van een boekenblogger. Maar ik snap je wel volledig hoor, en je pleidooi vind ik super lief! Je bent de allerleukste NederVlaamse blogster <3 Liefs!

 3. zwartraafje zegt:

  Ik begin steeds te blozen wanneer je lovende woorden in het rond strooit. Super lief van je. Maar je hebt inderdaad wel gelijk. Jammer genoeg rijd ik niet met de auto en moet ik dus bij een evenement steeds de kosten van een treinrit, de bereikbaarheid via het openbaar vervoer én de tijd die nodig is om ter plekke te geraken in overweging nemen. Ik zou het echter wel heel leuk vinden mochten de Vlaamse en Nederlandse bloggers wat vaker offline met elkaar in contact kunnen komen. Ik ben het trouwens ook helemaal met je eens wat je over het kleinere kliekje Vlaamse bloggers zegt. Ik zie jullie als vriendinnen én mede-boekenwormen, niet als concurrenten. Als ik een voorstel krijg dat niet bij mijn blog past maar wel ben die van een collega-blogger dan verwijs ik een uitgeverij met veel plezier naar hen door. One Girl’s Happiness Project ken ik nog niet dus daar ga ik zo meteen even op bezoek.

 4. johannaowlette zegt:

  ik spreek vanuit de boekhandel (mijn werkgever, Standaard Boekhandel): het bloggen is de Vlaamse bedrijven nog niet zo opgevallen. Al zou daar volgens mij toch echt verandering in mogen komen. Content, gemaakt door echte mensen, is erg waardevol. Zelf lees ik trouw Zwartraafjes blog, die ik leerde kennen omdat ze steeds zo trouw haar reviews op onze site zet :) wordt erg geapprecieerd!
  Zelf heb ik totaal geen boekenblog, maar als ik gecontacteerd wordt door een bedrijf voor een samenwerking is dat tot nu toe altijd door een Nederlands bedrijf geweest.

 5. An Boekenvirus zegt:

  Leuke blog en idd waar. Leuk dat je de linken erbij zet want ik had er ook nog enkele niet gevonden maar die krijgen binnenkort ook een bezoekje van mij 😉 . Ik ben dan (nog wel geen blogger) maar lees ze toch graag en lever mijn bijdragen op een andere manier 😁 En zie ook weinig Vlaamse booktubers verschijnen.

 6. Annelies zegt:

  Zo leuk dat je mijn blog ook vermeldt, dankjewel!
  De laatste jaren lijkt er een kentering te zijn, maar ik merk toch ook nog altijd dat Vlaamse uitgeverijen minder snel in zee gaan met bloggers en veel minder activiteiten organiseren. De meeste activiteiten waar ik een uitnodiging voor krijg gaan door in Amsterdam en dat is praktisch bijna onhaalbaar.

 7. Bianca Ronday zegt:

  Mooi hoe je de verschillen omschrijft in de blogwereld, maar ook die van de uitgevers. Mijn complimenten dat je medebloggers in het zonnetje zet. Zelfs als je in NL woont, zijn niet alle evenementen even makkelijk te bereiken als je reistijd en evenement naast elkaar legt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s