Interstellar: Inventief cinematografisch geweld overbrugt tijd en ruimte

Eerder deze maand was het weer tijd voor een beamer avondje met vriendlief – en ik mocht deze keer de film kiezen! Dus besloot ik voor mijn recenst aangekochte dvd te gaan: Interstellar, een geweldige film van Christopher Nolan. Maar wist hij ook op het grote scherm van onze thuisbioscoop te bekoren?

interstellar-1

Matthew McConaughey als boer en ex-NASA piloot Cooper. © Paramount Pictures & Warner Bros, 2014.

In Interstellar kruipt Matthew McConaughey in de huid van boer en ex-NASA piloot Cooper. De film speelt zich af rond het jaar 2050: regeringen en economieën over de hele wereld zijn ingestort, de aarde kampt met grote voedselproblemen en de wereldbevolking flink is uitgedund. Grappig feit: in deze toekomstige wereld wordt de maanlanding ontkent én zijn er slechts enkele wetenschappers bij NASA over. Zij ontdekken in de buurt van Saturnus een wormhole waardoor het mogelijk is een grote afstand af te leggen naar een ander sterrenstelsel. Misschien bevinden zich daar wél bewoonbare planeten voor de mens. Het is aan Cooper om deze missie te aanvaarden en de toekomst van de mensheid proberen veilig te stellen. Hiervoor moet hij echter wel zijn zoon Tom en dochter Murph achterlaten op aarde.

Het kan de vermoeidheid geweest zijn, maar stiekem vond ik het af en toe iets te traag gaan en iets te lang duren. Interstellar duurt maar liefst 169 minuten en wat mij betreft had de film best een beetje ingekort gemogen. Of is dat nu heiligschennis om zoiets te zeggen van een Christopher Nolan film? Daarentegen kan ik niet zeggen dat het een slecht verhaal is. Het plot zit tot in de details goed in elkaar en tijdens het kijken vallen steeds meer puzzelstukjes op hun plaats. Ik had het persoonlijk gewoon fijn gevonden als alle losse lijntjes iets sneller bij elkaar waren gekomen.

Waar het plot hier en daar wat stroef aanvoelt, laten de bijzondere locaties – wondermooi in beeld gebracht – je wegdromen naar buitenaardse taferelen. Dit in combinatie met de fantastische soundtrack van Hans Zimmer, maakt Interstellar een audiovisueel pareltje. De cameravoering is wondermooi. Wijdse shots tonen je de verwoeste aarde of juist de aantrekkingskracht van outer space.

Hoewel ik geen groot fan ben van Matthew McConaughey – met uitzondering van zijn rollen in ‘Dallas Buyers Club’ en in guilty pleasure film ‘How to loose a guy in ten days’ – vond ik dat hij de rol van Cooper met volle overtuiging weet neer te zetten. Enerzijds vind ik hem als vader zijn kinderen te kort doen door ze achter te laten op aarde, maar we zien wel hoeveel impact dit heeft op zijn emoties. Dochter Murph speelt trouwens ook echt een glansrol in Interstellar en Anne Hathaway is fantastisch als altijd. De robots zijn trouwens ook heel tof!

Interstellar is een spectaculair en ontroerend verhaal dat zich afspeelt in outer space – een zoektocht naar een nieuwe thuisplaneet voor de mensheid. Het verhaal voelt heel realistisch aan en vooral het menselijke aspect weegt zwaar. Interstellar is geen film enkel voor geeks, aangezien wetenschap hand in hand gaat met naastenliefde. De manier waarop heden, verleden en toekomst met elkaar in verbinding staan is bovendien mega interessant. Hoewel de film wat mij betreft wat korter had mogen duren, genoot ik van het inventieve verhaal, de wondermooie shots en de muziek. Een aanrader!

InterstellarTitel: Interstellar | Regisseur: Christopher Nolan | Acteurs: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, John Lithgow, Michael Caine | Jaar van verschijnen: 2014 | Beoordeling: ★★★★☆

Advertenties

9 gedachtes over “Interstellar: Inventief cinematografisch geweld overbrugt tijd en ruimte

 1. Evelyne zegt:

  Die zag ik ooit in de Imax in Berlijn. Maar ik begon toen ook net ziek te worden en zat met koorts in de zaal waardoor ik de helft van de film gemist heb. :(

  Misschien hem toch nog eens thuis proberen te bekijken, maar hij duurt wel erg lang he…

  • Marcia zegt:

   De lengte is voor mij wel een serieuze drempel om overheen te stappen om zo’n film te gaan kijken.. maar het verhaal in combinatie met de mooie shots blijft de moeite waard!

 2. verhaalverliefd zegt:

  Ik heb deze film in de bioscoop gezien en ik vond hem echt indrukwekkend! Hij duurt inderdaad lang, maar als je dan in zo’n donkere zal naar een enorm scherm met de prachtigste beelden zit te kijken, heb je daar helemaal geen last van. De weidsheid van het universum wordt treffend en voelbaar in beeld gebracht, waardoor het bijna voelt alsof je ook door de ruimte zweeft.
  Nou krijg ik zin om Interstellar opnieuw te kijken.

 3. zwartraafje zegt:

  Ik had een beetje schrik toen ik zag dat Matthew McConaughey de hoofdrol ging spelen. Net als jij ben ik niet zo gek van hem, maar gelukkig wist hij me aangenaam te verrassen in deze film. Maar om heel eerlijk te zijn ben ik vooral fan van de soundtrack. Echt, die bezorgt me nog steeds kippenvel.

 4. Jolien zegt:

  Net als jij en Liesbet ben ik geen bijzonder grote fan van Matthew McConaughey, maar na het lezen van je stukje ben ik toch heel benieuwd naar deze film geworden! :D

 5. Karlijn zegt:

  Interstellar is een van de weinige films waar ik spijt van heb dat ik hem niet in de bioscoop heb gezien! En tja, mijn grootste issue met Matthew McConaughey is dat ik hem zonder ondertiteling moeilijk kan verstaan :’)

  • Marcia zegt:

   Ik heb Interstellar destijds ook niet in de bioscoop gezien en dat vind ik nog altijd jammer! Hetzelfde geldt voor Arrival, daar ben ik helaas ook nooit naar toe kunnen gaan.. en ik heb hem nog altijd niet gezien :(

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s