Alien dag: 7x Aliens in boeken, films en series

Vandaag is het alien dag, een dag die in het teken staat van de Alien-film-franchise onder regie van Ridley Scott. Om dit te vieren maak ik een opsomming van mijn favoriete aliens in boeken, films en series.

5th wave

The Fith Wave (Rick Yancey, 2013)

In The 5th Wave wordt de aarde, in verschillende fases, aangevallen door aliens. Ik vind het fantastisch hoe Rick Yancey het onderwerp aliens een heel originele invalshoek weet te geven, waardoor dit boek allesbehalve cliché is. Ook de personages zijn me bijgebleven; ik voelde enorm veel sympathie voor Cassie en het wisselende POV wist me keer op keer te verrassen. De verslavende schrijfstijl, de levensechte personages en de ingenieuze manier waarop het plot in elkaar zit slepen je mee in het verhaal en doen je hoe dan ook verlangen naar meer.

Life (Daniel Espinosa, 2017)

Vers van de pers en momenteel draaiende in de cinema: de alienfilm Life onder regie van Daniel Espinosa. Een team astronauten, aan boord van het International Space Station ontdekken een vijandige levensvorm die alle leven op mars deed uit te sterven. Nu zijn de astronauten, maar ook hun thuisplaneet in gevaar. Een mega spannende film!

The Humans

The humans (Matt Haig, 2013)

In The Humans gaat de wiskunde professor Andrew Martin al dood voordat het boek begint. Vlak voor zijn overlijden lost de workaholic een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waardoor er een buitenaardse verstekeling naar de aarde gestuurd wordt om al het bewijs rond deze ontdekking te vernietigen. De alien houdt zich schuil in het lichaam van Andrew en ontdekt algauw dat hij helemaal niet zo’n aardige man was. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, zijn gezin en de wezens op planeet aarde.  Waarom krijgt hij zo’n goede band met de hond des huizes? Waar komt die liefde voor Debussy, Emily Dickinson en pindakaas opeens vandaag? En misschien wel het belangrijkste: kan hij zijn missie op aarde volbrengen?

The Humans is een komische, maar even ontroerende zoektocht naar de essentie van de mens. Een fantastisch mooi en filosofisch verhaal, wat zeker ook aan te raden is aan mensen die niet van science fiction houden. Ondanks het feit dat een alien de hoofdrol speelt, blijft het boek namelijk zeer realistisch. Mede hierdoor komen de scherpe observaties van het menszijn aan. Een boek dat je laat lachen, aan het denken zet en doet huilen. Matt Haig bewijst een geboren verteller te zijn en doet je een pallet aan emoties doorlopen.

Defiance (2013)

Defiance speelt zich af in 2046. Ongeveer 30 jaar nadat verschillende alienrassen op aarde zijn gearriveerd, is het landschap compleet anders dan wij het kennen. Zowel oorlogen als buitenaardse machines hebben de planeet helemaal verwoest. De serie start wanneer Nolan en Irisa in de stad Defiance arriveren – op de plaats waar vroeger St. Louis lag. Nolan is een vroegere marine officier en Irissa is zijn geadopteerde (alien) dochter. Algauw krijgen ze samen een belangrijke taak in het stadje te vervullen.

Defiance schetst een interessante toekomstvisie: mens en alien (in verschillende rassen) moeten planeet aarde delen. In de stad Defiance leven de verschillende groepen in vrede naar elkaar, maar toch lijkt er altijd wel iets de orde te verstoren. Gelukkig zijn Nolan en Irisa ter plaatse om alles in goede banen te lijden. Een toffe en onvoorspelbare serie.

The Book of Strange New Things (Michel Faber, 2014)

The Book of Strange New Things gaat over dominee Peter Leigh die wordt uitgezonden naar de nieuw ontdekte en gekoloniseerde planeet Oasis. Het is zijn taak om het christendom te brengen aan de lokale bevolking – de aliens die door de andere mensen op Oasis Freaks genoemd worden. Om op deze missie te gaan en het woord van God te verkondigen moet Peter echter een hoge prijs betalen; zijn vrouw Bea blijft achter op aarde. Hoewel ze via een soort van e-mails met elkaar communiceren, is het niet gemakkelijk voor hen. Pieter vindt het moeilijk te verwoorden wat hij allemaal meemaakt op deze ‘wereldvreemde’ planeet en Bea krijgt op aarde te maken met enorme rampen en tragedies. Is hun liefde sterk genoeg om dit te doorstaan?

Close encounters of the third kind (Steven Spielberg, 1977)

Close Encounters of the Third Kind gaat over de mogelijkheid van het bestaan van buitenaards leven. Hierbij staan vooral de menselijke emoties en onderlinge relaties centraal. Wie gelooft er in het bestaan van aliens en wie niet? Hoe ga je ermee om als je weet dat er aliens en UFO’s bestaan? Is jouw leven op aarde nog altijd hetzelfde of verandert deze ontdekking voor altijd de manier waarop je in het leven staat?

Het recht van de radch (Ann Leckie, 2013)

Het Recht van de Radch speelt zich af in een verre toekomst, waar de mensheid verspreid door het hele universum leeft. De Radchaai zien zichzelf als de ideale beschaving en hebben als missie om het hele heelal volgens hun normen en waarden te laten leven. Er zijn veel verschillende rassen in het universum en er wordt in de wereld van de Radchaai geen onderscheid gemaakt in geslacht. Hierdoor weet je als lezer negen van de tien keer niet zeker of een personage mannelijk of vrouwelijk is. Voor het verhaal zou dit in principe niet uit moeten maken, maar het is soms heel verwarrend als een personage de ene keer met ‘hij’ en de andere keer met ‘zij’ aangesproken wordt.

Heb jij nog toffe tips voor boeken, films of series waarin aliens een rol spelen?

Advertenties

3 gedachtes over “Alien dag: 7x Aliens in boeken, films en series

  1. Evelyne zegt:

    Oeh, nee, Life ben ik vorige week gaan bekijken en ik viel ver in slaap. :-/

    Ik vond dat het verhaal met alle mogelijke clichés werd afgehaspeld en ik zat geen enkele keer te griezelen omdat het zo voorspelbaar was. Zeker het einde was een complete afgang want ik zag het al van ver aankomen. :(

    Hopelijk wordt Alien: Covenant wél een goeie…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s