Boekenkast

Vertaalde literatuur en romans | Mijn NL Boekenkast #1

In januari begon ik aan een Book Shelf Tour waarin ik mijn complete Engelstalige boekenkast plank voor plank besprak. Een tijdje geleden heb ik eindelijk mijn boekenkast met Nederlandstalige boeken opgeruimd, dus ook deze toon ik graag op mijn blog. Kijk je mee?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVertaalde literatuur en romans

De bovenste plank van mijn kast bevat mijn literaire boeken en romans. Dit zijn ze niet allemaal, maar wel mijn favorieten. De boeken die ik minder goed vond heb ik stiekem achter dit rijtje geplaatst – ik heb helaas maar vier planken in deze kast, dus ik heb geen andere keuze dan de boeken dubbel te zetten.

BoekenkastDe plank begint met twee boeken van mijn favoriete Italiaanse schrijver Paolo Giordano, namelijk Het Menselijk Lichaam en De eenzaamheid van de priemgetallen. Twee heel verschillende boeken die, hoewel de een zich afspeelt in een oorlogssituatie en de ander in het dagdagelijks leven, beide gaan over de psyche van de eenzame mens. Allebei enorme aanraders wat mij betreft!

Ook Wit als melk, rood als bloed (Alessandro D’Avenia) is een boek van Italiaanse bodem. Hoewel het lang geleden is dat ik deze roman gelezen heb, weet ik nog goed dat het verhaal veel indruk op me wist te maken. Hoog tijd voor een reread dus.

Italiaanse boeken

Het volgende boek in de rij is De verborgen taal van bloemen van Vanessa Diffenbaugh, een super mooi verhaal waarin Victoria, die jarenlang heen en weer is geslingerd van het ene pleeggezin naar het andere, de Victoriaanse Taal der Bloemen leert. Hierop volgt één van mijn favoriete boeken van eigen bodem: Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Dit boek heeft een historisch perspectief en vertelt over de liefde tussen Lucia en Cassanova. Ook Maar buiten is het feest en De Gevleugelde van dezelfde auteur kregen een plaatsje op deze plank.

Hierop volgen twee boeken van Jonas Jonasson: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) en de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Hoewel ik ontzettend heb gelachen om het debuut van Jonasson, stelde het boek rond Gangster Anders mij enorm teleur. Een historisch perspectief ontbrak, de humor was niet mijn humor en het boek kwam veel te traag op gang.

De Gevleugelde  Gangster Anders

Dan is het de beurt aan De Grens van Riikka Pulkkinen. Een wondermooi verhaal over een 53-jarige literatuurprofessor die haar aan Alzheimer lijdende man een bijzondere belofte heeft gedaan: ze zal hem helpen met sterven als hij zich niets meer herinnert. Ook Post Mortem van de Vlaamse Peter Terrin is een droevig verhaal, waarin de liefde van een vader op de proef gesteld wordt.

Vita van Matthijs Kleyn staat hoog op mijn lijstje van favoriete boeken aller tijden. Dit boek heeft me echt tranen met tuiten doen huilen. In Vita wordt hoofdpersonage Hylke verliefd op een vreemd, klein meisje: Vita. Vita is niet gelukkig, ze is depressief en verlangt naar de dood. Het enige wat Hylke kan doen om haar gelukkig te maken is haar wens voor de dood inwilligen.

Een boek per dag - Nina Sankovitch

Een boek per dag vertelt het verhaal van Nina Sankovitch die besluit om een jaar lang iedere dag een compleet boek te lezen. Echtgenoot, kinderen, katten en de berg vuile was zullen even moeten wachten. In dit boek verweeft Sankovitch haar persoonlijk herinneringen en familiegeschiedenis met die van de personages over wie ze leest. Het boek zit bomvol inspirerende quotes en geeft je zin om te lezen.

Pussy Album van Stella Bergsma beschrijft de weg naar zelfdestructie op een pijnlijk accurate manier. De 37-jarige Eva, lerares Nederlands, poëzieliefhebster en alcoholverslaafde, houdt wanhopig van het leven. Wanneer ze haar relatie en haar werk verliest raakt ze echter steeds meer de wil om te leven kwijt. Ze drinkt zich een slag in de rondte en neemt ook een grote portie, vaak betekenisloze, seks tot zich. Pussy Album is grof en brutaal, maar tegelijkertijd poëtisch en ritmisch. Bergsma durft tegen heilige huisjes te trappen met haar scherpe observaties van de maatschappij. Met een glansrijke hoofdrol voor Eva, de antiheldin; een vrouw zoals we nog nooit eerder zagen in de Nederlandse literatuur.

Pussy Album - Stella Bergsma

Hierop volgt Niemand in de stad van Philip Huff, een boek dat helaas nog ongelezen is. Daarnaast staan twee boeken van Arnon Grunberg: Tirza en Huid en Haar. Hoewel ik oprecht van Tirza genoten heb, moet ik eerlijk zeggen dat veel andere boeken van Grunberg mij niet hebben kunnen raken.

De volgende boeken zijn van Vlaamse bodem: Kom hier dat ik u kus en Vele hemels boven de zevende. Beide wondermooie boeken geschreven door Griet Op de Beeck. De verdwijntruc van Haley Tanner kocht ik ooit op een Boekenfestijn voor slechts €0,99. Dit boek deed me denken aan de Eenzaamheid van de Priemgetallen; het gaat over twee personen die elkaar gedurende hun levens niet vergeten en steeds opnieuw weer tegenkomen. Zeer mooi geschreven en ontroerend.

De Engelenmaker van Stefan Brijs is een aanrader voor de liefhebbers van horror of spannende boeken. Dit verhaal gaat over een dokter die na twintig jaar terugkeert naar zijn geboortedorp Wolfheim. De dokter heeft drie pasgeboren kinderen en in dit kleine dorpje wordt hij met de nek aangekeken. Waar is de moeder van de kinderen en wat is er aan de hand met deze bijzondere drieling? Ook Arend van dezelfde auteur is een zeer mooi boek, al is de invalshoek een heel stuk realistischer.

De-Engelenmaker  Vele-Hemels-Boven-de-zevende-1

Paaz van Myrthe van der Meer speelt zich af op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, omdat het hoofdpersonage een doodswens heeft. Ook het hoofdpersonage in Murakami’s De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren denkt constant aan de dood. Dit was mijn eerste kennismaker met Murakami, maar het zal zeker niet de laatste zijn!

Als je het licht niet kunt zien (Anthony Doerr) kreeg ik afgelopen jaar van Sinterklaas, maar heb ik tot mijn spijt nog niet gelezen. Hierop volgt De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch, een fantastisch mooi boek.

05 - Martin-Boek

De Wereld van Sofie (Jostein Gaarder) las ik op de middelbare school voor het vak filosofie en ik vond het boek enorm interessant. Ik hoop deze dikke pil binnenkort eens te herlezen. Ik en jij van Niccolò Ammaniti zou eigenlijk bij de Italiaanse auteurs moeten staan. Het gaat over de veertienjarige Lorenzo, die het moeilijk vindt om aansluiting te vinden met zijn leeftijdsgenoten. Om zijn ouders niet teleur te stellen verzint hij een skivakantie met vrienden. In werkelijkheid bevindt Lorenzo zich de hele vakantie in de kelder (van te voren gevuld met proviant).

Lieve van Ronald Giphart las ik voor een leesclub op Hebban. Hoewel het boek voor mij een feest der herkenning was over het werken op een filmset, miste het verhaal toch de nodige diepgang.

Elf minuten van Paulo Coelho vond ik echt een verschrikkelijk boek, maar zijn Veronika besluit te sterven is mijn favoriete boek aller tijden. Op 11 november besloot Veronika dat het moment om zelfmoord te plegen – eindelijk! – was gekomen. De poging mislukt en ze ontwaakt in Villette, het fameuze en beruchte gekkenhuis. Op deze manier neemt Paulo Coelho je in Veronika besluit te sterven mee op verkenning naar de definities van ‘gek’ en ‘normaal’. Ondanks de titel is dit boek een ode aan het leven: een inspirerend en poëtisch verhaal dat hoop geeft in moeilijkere tijden.

Veronika-1

Het leven uit een dag (A. F. Th. van der Heijden) heeft een fantastische premisse – het mensenleven duurt slechts één enkele dag. Ons dagelijks leven vindt plaats in de hel: de wereld van de herhaling.

Het Gouden Ei van Tim Krabbé is zenuwslopend spannend en lichtelijk luguber. Rex doet er alles aan om de ontvoering van zijn vriendin op te lossen, maar dat blijkt niet al te gemakkelijk. Totdat de ontvoerder contact met hem opneemt en zegt het hele verhaal te vertellen, maar alleen wanneer Rex bereid is hetzelfde te ondergaan.

Sonny Boy (Annejet van der Zijl) las ik zo lang geleden dat ik er eerlijk gezegd maar weinig van herinner. De zelfmoordclub van Arto Paasilinna maakte meer indruk en doet me verlangen meer boeken te lezen van deze auteur.

Heb jij nog toffe leestips voor mij die aansluiten bij de boeken op deze plank?

Gouden ei

Advertenties

7 gedachtes over “Vertaalde literatuur en romans | Mijn NL Boekenkast #1

  1. Kiki (De Bookgeek) zegt:

    Ik heb onlangs Tirza gelezen en ik ben er heel erg van geschrokken (en ik gruwde ook onzettend). Het verhaal was wel erg goed.
    Verder heb ik alleen De Honderdjarige man die uit het raam klom en verdween gelezen.
    Ik ben erg benieuwd naar de boeken van Murakami en Japin, dus die staan op mijn nog-te-lezen-lijst!

  2. Annemieke zegt:

    Ik heb 2 jaar geleden een Murakami geprobeerd te lezen maar ik kwam niet door de eerste paar hoofdstukken heen. Jammer want ik hoor wel veel goede dingen over hem. Misschien moet ik een ander boek nog eens een kans geven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s