5 leestips voor mensen die naar YALC gaan

Hoewel ik zelf nog aan het twijfelen ben of ik naar de Young Adult Literature Convention in Londen zal gaan, ben ik dankzij Sasha en Audrey wel op de hoogte van de auteurs die hier hun opwachting maken. Uit de lijst der auteurs selecteerde ik een aantal van mijn favoriete boeken, die je zeker gelezen moet hebben voordat je de auteur ontmoet.

Fractured-1

Slated – Teri Terry

De wereld van de Slated, Fractured en Shattered is heel interessant. Criminelen onder de zestien jaar krijgen een wel heel bijzondere straf: hun geheugen wordt gewist en op deze manier krijgen de delinquenten een nieuwe kans in het leven. Om te controleren dat ze op het goede pad blijven dragen alle Slateds een Levo– een apparaatje dat hun emoties controleert. Maar wat blijkt: niet iedere Slated was in zijn/haar vorige leven een crimineel.. En is het eigenlijk wel zo ethisch verantwoord om mensen op deze manier van hun herinneringen te ontdoen?

The Storm Virginia Bergin

The Rain – Verginia Bergin

In de wereld van Ruby is één regendruppel dodelijk. Het gebeurt van het ene op het andere moment, totaal onverwacht. Eerst zit Ruby nog in een bubbelbad op het feestje van Zach, maar dan moet ze rennen voor haar leven. De ouders van Zach sturen alle feestgangers naar binnen om ze tegen de regenbui te beschermen. De jongeren moeten behoorlijk lachen om de paranoia van de volwassenen, maar algauw blijkt hun bezorgdheid meer dan terecht. De radio meldt: “It’s in the rain! It’s fatal, it’s contagious, and there’s no cure.” The Rain en het vervolg The Storm hebben een zeer originele post-apocalyptische setting. Het hoofdpersonage Ruby is een hilarische tiener die rechtstreeks uit Mean Girls gestapt lijkt te zijn en de boeken zitten boordevol actie.

Only Ever Yours

Only Ever Yours – Louise O’Neill

Only  Ever Yours schetst een toekomstige wereld waarin vrouwen niet langer op de natuurlijke wijze ter wereld komen, maar op scholen gefokt en getraind worden totdat ze klaar zijn voor de buitenwereld. Hun doel: mannen plezieren en zoons voortbrengen. frieda en isabel zijn hun hele leven al beste vriendinnen. De twee zestienjarige dames / ook wel eves genoemd – zitten in het laatste jaar van de School, waar ze worden voorbereid op hun leven als Companion, de echtgenote die de kinderen mag baren, of als Concubine, om de seksuele lusten van de mannen te bevredigen. Ieder jaar worden er namelijk drie keer zoveel vrouwen gemaakt dan er zonen geboren zijn, zodat die wat te kiezen hebben. Aan het eind van het schooljaar maken de zonen hun keuze, dus de spanning tussen de dames onderling neemt steeds verder toe.

Blood Red Road

Blood Red Road – Moira Young

Blood Red Road, Rebel Heart en Raging Star vormen gezamenlijk de Dust Lands trilogie van Moira Young. Saba heeft haar hele leven in Silverlake gewoond, een door zandstormen getergde zandvlakte in de woestijn, vernoemd naar een uitgedroogd meer. Wanneer vier ruiters tijdens een zandstorm haar tweelingbroer Lugh kidnappen, zet Saba de achtervolging in. Plotseling komt ze terecht in een compleet andere wereld: een wetteloze beschaving waarin het ieder voor zich is en Saba letterlijk moet vechten om te overleven. Ik las deze trilogie met veel plezier, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik het slotstuk toch een beetje vond tegenvallen.

The Knife of Never Letting GoThe Knife of Never Letting Go – Patrick Ness

The Choas Walking trilogie van Patrick Ness bestaat uit drie boeken: The Knife of Never Letting GoThe Ask and the Answer en Monsters of Men. In deze serie leer je een wereld kennen waarin iedereen elkaars gedachten kan horen. Oftewel: het is gedaan met de privacy. Todd Hewitt is de laatste jongen in Prentisstown – over een maand is het zijn dertiende verjaardag, de dag die van hem een man zal maken. In Prentisstown hoor je voortdurend Noise, de gedachtes van alle mannen die er wonen maar ook van alle dieren klinken namelijk luidop. Maar dan ontmoet Todd een meisje die een oase van rust uitstraalt – haar gedachten zijn onhoorbaar. Todd dacht dat dat onmogelijk was. Wie is zij? En hoe kan het dat de Noise haar niet fataal geworden is, zoals het bij alle andere vrouwen in de New World wel het geval was? De mannen van Prentisstown hebben gelogen. Met die wetenschap slaat Todd op de vlucht.

Welk boek van een YALC-auteur moet iedereen volgens jou gelezen hebben?

 

Advertenties

2 gedachtes over “5 leestips voor mensen die naar YALC gaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s