Mijn boekenkast

Young Adult Science Fiction | Mijn NL boekenkast #2

Twee weken geleden toonde ik jullie de bovenste plank van mijn Nederlandstalige boekenkast: mijn verzameling (vertaalde) literatuur en romans. Vandaag is het, met een weekje vertraging, tijd voor plank numero dos. Dit is mijn Nederlandstalige Young Adult science fiction collectie.

Mijn boekenkast

Young Adult Science Fiction

Hoewel ik heel graag Engelstalige boeken lees, is mijn collectie Nederlandstalige boeken enorm gegroeid sinds ik begonnen ben met bloggen. Niet alleen door samenwerkingen met uitgeverijen, maar ook doordat ik gewoon veel nieuwsgieriger ben geworden naar vertaalde werken of boeken van eigen bodem.

Mijn boekenkast Young Adult science fiction

Deze plank begint met de Wrekers trilogie van Brandon Sanderson, bestaande uit Staalhart, Vlammenwerper en Calamity.  In de wereld van David wordt de gewone mens onderdrukt door Epics; mensen die bijzondere superkrachten hebben ontwikkeld. Sinds Calamity aan de hemel verscheen kregen deze Epics niet alleen een gave, maar ook een onstilbare honger naar macht en destructie. Niemand durft zich tegen de Epics te verzetten, behalve de Wrekers. Deze geheimzinnige groep maakt er hun missie van om Epics uit de weg te ruimen. Ik ben groot fan van deze actievolle reeks, die een geweldige  combinatie tussen fantasy en science fiction maakt.

Vervolgens is het de beurt aan Phobos en Phobos²twee romantische boeken van de hand van de Fransman Victor Dixen. De boeken gaan over een datingprogramma aan boord van een ruimteschip. Het eerste boek eindigde met een cliffhanger die me gek maakte, maar boek twee wist me – ondanks Victors belofte van een nog spannendere cliffhanger aan het einde – toch wat minder te overtuigen. Desondanks ben ik zeker benieuwd naar boek drie.

Vlammenwerper Phobos

Marionet, Gevangene en Koningin vormen de Blackcoat Rebellion trilogie van Aimée Carter. Deze reeks schetst een toekomstige samenleving waarin de bevolking in rangen verdeeld leeft. Iedere jongere legt op zijn/haar zeventiende verjaardag een geschiktheidsexamen af, die hen van rang I tot en met VII voorziet. Hoe slimmer je bent, hoe hoger de rang die je toegewezen krijgt – en hoe kleiner de kans dat je in armoede moet leven. Meer dan een schamele III heeft Kitty echter niet weten schoren bij haar geschiktheidsexamen, waardoor al haar toekomstdromen in duigen vallen. Dan krijgt Kitty onverwacht de kans om een VII te worden; haar leven lijkt gered. Of zit er toch een addertje onder het gras?

Koningin

Hierop volgen de prachtige covers van de Vuurvogel trilogie, bestaande uit: Duizend stukjes van jouTienduizend hemels boven jou en Een miljoen werelden met jou. In deze trilogie zijn de ouders van Marguerite briljante wetenschappers. Met hun laatste uitvinding, De Vuurvogel, kun je tussen verschillende dimensies reizen en steeds in een andere versie van je eigen leven terechtkomen. Een spannende en avontuurlijke trilogie!

In Op de rand van het niets stevent er een komeet recht op aarde af. De zestienjarige Denise wacht gespannen op het moment van de inslag. De gelukkigen zijn al vertrokken in ruimteschepen, op weg naar een nieuwe bestemming, maar vele andere families – inclusief die van Denise – hebben alleen recht op een plaats in een tijdelijke schuilkelder, waarna ze weer terug moeten keren naar de verwoeste oppervlakte.

Rood en Gouden Zoon zijn de eerste boeken van de Mars trilogie van Pierce Brown. Hoewel boek één me niet echt wist te overtuigen, ging ik halverwege Gouden Zoon toch overstag. Dit is in ieder geval een zeer originele science fiction serie, eentje die je nergens mee kunt vergelijken.

Duizend Stukjes van Jou  Op de rand van het niets

In Duizend hoog staat actie en avontuur niet centraal, maar krijgen we eerder te maken met een cultuur vol roddels. In Manhattan staat een duizend-verdiepingen-tellende toren die zich uitstrekt tot ver boven de wolken. In de Glitter, Glamour en Hightech wereld van de Toren is het je vermogen dat telt: hoe rijker je bent, hoe hoger in de Toren je mag wonen.

In Eenzaam en extreem ver weg maken we kennis met Seren, die aan boord van het ruimteschip de Ventura woont. Dit ruimteschip van de NASA is op verkenning naar een bewoonbare planeet. De generatie van Seren heeft het leven op aarde nooit gekend, maar zal ook de eindbestemming niet bereiken – en wordt daarom de interstellaire generatie genoemd. Dit boek begon wat te zoetsappig naar mijn smaak, maar gaandeweg werd het verhaal steeds spannender.

Eenzaam en extreem ver weg

Onlangs ontving ik Observant en Manipulator van Ole Nyland. In deze dystopische wereld woont de rijke opperklasse in Kernen, terwijl het minderbedeelde Uitschot in Nederzettingen ver buiten deze Kernen leeft. Vita behoort tot het Uitschot en werkt als huisbediende van de familie Rae in Kern 1. Een verkeerde beslissing zorgt er echter voor dat er haar een doodsvonnis boven het hoofd hangt. Gelukkig is er Kalle, de Observant van de zoon des huizes (lees: bodyguard met een speciale gave die hem alert maakt).

Hierop volgt nog een boek van eigen bodem: Slaves van Miriam Borgermans. In het jaar 2558 heeft de rijke elite het voor het zeggen. Door overbevolking, outsourcing en nieuwe technieken als Artificiële Intelligentie en robotica zijn er bijna geen banen meer. De ‘gewone mens’ is gedwongen als slaaf te werken.

Unplugged vertelt een zeer origineel verhaal, waarin de grens tussen de virtuele wereld en de echte wereld duidelijker is dan ooit. In de Appwereld heb je geen lichaam nodig en staat je leven vol van de apps, maar in de realiteit zijn mensen nog altijd afhankelijk van hun armen, benen en andere ledematen. Deze twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en hebben beide zowel voor- als tegenstanders.

Observant Ole Nyland  Unplugged-1

Ik is een spannend verhaal over het bestaan van parallelle werelden. Een verhaal dat je aan het denken zet en niet meer loslaat. Daniël zit al drie jaar in een rolstoel, sinds hij op zijn vijftiende een auto-ongeluk heeft gehad. Wanneer hij erachter komt dat wetenschapster Halmstad onderzoek doet naar parallelle werelden is hij er meteen van overtuigd dat hij het perfecte proefkonijn is. Hoe zou zijn leven eruit hebben gezien als hij niet op dat bewuste moment was gaan joyriden in de auto van zijn vader? En hoe zou het zijn om van plaats te wisselen met de Daniël die niet verlamd is?

Nog meer moois van eigen bodem: Het eiland en De geest. Stef wordt wakker op een eiland. Hij staat bebloed en met gescheurde kleding op een rots en hij kan zich niet herinneren hoe hij hier gekomen is. Het laatste dat hij zich herinnert is zijn zestiende verjaardag. Maar wat doet hij op dit onbekende eiland? Waar is zijn familie? En vooral: hoe komt hij hier ooit nog vandaan. Het Eiland is een heel avontuurlijk survival verhaal, misschien zelfs echt een jongensboek. Het hoofdpersonage is immers een jongen, avontuur is een belangrijk thema en de liefde krijgt weinig tot geen aandacht. Persoonlijk vond ik De geest vele malen beter dan boek één.

de-geest-4

Ondanks het feit dat de titel al behoorlijk veel verraad, heb ik zeker genoten van het vlot lezende Cyberboy van Tanja de Jonge. Twee jaar geleden is Bjorn, de beste vriend van Kevin, bij een auto-ongeluk omgekomen. Ondertussen heeft Kevin zijn leven weer op de rails. Hij schrikt dan ook ontzettend als Bjorn opeens springlevend op school verschijnt. Hij heeft dezelfde ogen en dezelfde stem. Het moet hem wel zijn. Maar hoe kan hij uit de dood zijn teruggekeerd?

De stem van de zee is een mooi voorbeeld van een combinatie van fantasy en dystopia. Nimue kent haar moeder slechts uit verhalen. Na een allesverwoestende storm besluit ze om samen met haar broertje Arthur naar haar op zoek te gaan. Tijdens hun reis ontdekken ze dat hun familiegeschiedenis heeft geleid tot een gevecht tegen een ziekte die de mensheid lijkt uit te roeien. Zullen ze hun moeder vinden? Kunnen ze het opnemen tegen hun nietsontziende oom? En welke rol geeft hun afstamming aan Arthur en Nimue zelf?

Uitbraak van Jesper Wung-Sung is het eerste recensie-exemplaar dat ik ooit in ontvangst mocht nemen. In dit boek maken we kennis met Benjamin, het zoontje van de rector van de school. Wanneer de hele school in quarantaine wordt geplaatst wegens een mysterieuze ziekte, doet Benjamin er alles aan om niet alleen zijn vader maar ook zijn vrienden bij te staan.

Uitbraak  De stem van de zee

Dagboek van een Klotejaar nam ik een keertje mee van het boekenfestijn. Stiekem viel dit boek me behoorlijk tegen, maar ik ben bang dat dit misschien aan de vertaling heeft gelegen. Ooit las ik namelijk online een fragment uit de originele versie en dat sprak me veel meer aan. Toch kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om dit boek weg te doen, dus voorlopig staat hij nog braaf in de kast.

Het Leven van Jenna Fox las ik jaren geleden, toen ik eigenlijk nog helemaal niets had met het science fiction genre. Daarom staat dit boek hoog op mijn lijstje om te herlezen: ik ben benieuwd of ik er nog net zoveel van ga genieten als toen ik nog nauwelijks andere science fiction boeken gelezen had en het verhaal een totale verrassing was.

In de wereld van Shinu (Jonas Boets) weet de regering van al haar inwoners precies hoe oud ze zullen worden. Wie lang leeft is interessant; wie snel zal sterven is waardeloos. Een originele premisse en een bijzonder verhaal dat je aan het denken zet.

Shinu-1

Op de boekenmarkt tijdens de sleepover in de Brugse boekhandel kocht ik onlangs The Cage. Het vervolgboek De Jacht had ik namelijk al in mijn kast staan. Nu is het hoog tijd om aan deze serie te beginnen, lijkt me!

Deze plank eindigt met The Jewel en de bijbehorende novella Opgesloten van Amy Ewing. Violet Lasting is een surrogaat. Sinds haar twaalfde zit ze in Southgate – een houderij voor surrogaten – om zich voor te bereiden op haar taak in de Jewel. Het boek begint op haar laaste dag als Violet: vanaf de dag van de veiling zal ze door het leven gaan als nummer 197. Op deze veiling wordt  Violet verkocht aan een hertogin, één van de rijkste dames van het land. In het landhuis van de hertogin wacht haar een leven vol luxe, maar ook een leven vol gevangenschap en duistere plannen. Want de Jewel is niet zo’n paradijs als het van buitenaf lijkt.

Welk boek van deze plank is jouw favoriet?

Duizend Hoog

Advertenties

5 gedachtes over “Young Adult Science Fiction | Mijn NL boekenkast #2

 1. Sophie vdA zegt:

  Hee Marcia,

  Mooie plank vol boeken! Kleurrijk en bijna allemaal dezelfde hoogte. Wauw! En leuk dat de ‘Vuurvogel’ trilogie van Claudia Gray ertussen staat! :)

  Greetings by Sophie

 2. Sylvia zegt:

  Ik heb tot nu toe maar 3 boeken van deze plank gelezen en de rest staan bijna allemaal op mijn te lezen lijstje ;)
  Van de gelezen boeken ga ik voor Duizend stukjes van jou. Het meest benieuwd ben ik denk ik wel naar Staalhart!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s