Mijn boekenkast

Science Fiction voor volwassenen | Mijn NL boekenkast #3

Ook deze dinsdag neem ik je mee op sleeptouw door mijn Nederlandstalige boekenkast. Ik lees naast Young Adult ook heel graag volwassen boeken, van literatuur en (vertaalde) romans tot – je raadt het al – Science Fiction.

Mijn boekenkast

Science fiction voor volwassenen

Het is geen geheim dat ik heel graag Engelstalige boeken lees, maar toch is mijn collectie Nederlandstalige boeken enorm gegroeid sinds ik begonnen ben met bloggen. Niet alleen door samenwerkingen met uitgeverijen, maar ook doordat ik gewoon veel nieuwsgieriger ben geworden naar vertaalde werken of boeken van eigen bodem. Vandaag bespreek ik mijn plank met ‘volwassen’ science fiction boeken – al is dat natuurlijk niet echt een duidelijke scheiding en bevinden er zich genoeg boeken in grijs gebied.

Mijn boekenkast

Helemaal links ligt stiekem een Engelstalig boek: The Big Book of Science Fiction. Voor deze dikkerd -gewonnen via de Facebookpagina van Hebban – heb ik in mijn Engelstalige boekenkast helaas geen plaats meer. Hieronder ligt het manuscript van Fuzzie, dat ik onlangs via De Club van Echte Lezers van Uitgeverij Atlas Contact ontving.

Hierop volgt Anna van Niccolò Ammaniti: een wondermooi verhaal over een wereld zonder volwassenen. Er valt over te twisten of dit een Young Adult of een volwassen boek is, maar aangezien ik op mijn plank met Young Adult Science Fiction geen plaats meer had, was mijn keuze snel gemaakt!

Absolute pareltjes op deze plank zijn De Oversteek, De Twaalf en De Stad van Spiegels van Justin Cronin. Deze trilogie vertelt het verhaal van de gevolgen van een uit de hand gelopen experiment met virussen, uitgevoerd door het Amerikaanse leger en de Amerikaanse overheid. De FBI ronselde 12 ter dood veroordeelde gevangenen én een zesjarig meisje als proefpersonen. Wanneer de twaalf proefpersonen, de viralen, uitbreken loopt het helemaal mis.

De Kruisdraagster van Lydia Schwarz is mijns inziens eerder een New Adult, maar dan zonder de seksscènes die de meeste mensen daarbij verwachten. In dit boek wordt het christendom onder het science fiction genre geschaard. Het vrije Europa waarin Anna leeft is gestaafd op vier peilers: vrijheid, gelijkheid, verdraagzaamheid en vrede. Op zestienjarige leeftijd moeten jongeren een keuze maken tussen de apollinische en de dionysische levenswijze. Anna volgt de apollinische levenswijze, wat betekent dat ze op school vakken als Orde en Zelfbeheersing volgt om tot het hoogste zelfontplooiingsniveau te komen.

De oversteek

Ze Weten Niet Wat Ze Doen wordt online aangeprezen als ‘de moderne Brave New World‘. Aangezien Brave New World één van mijn favoriete boeken aller tijden is, zorgt deze marketingtruc ervoor dat ik dit boek wel MOEST lezen. Hoewel ik enorm genoot van deze dikke pil, moet ik zeggen dat ik de vergelijking met Brave New World wel wat overenthousiast vind..

Het Zwaard van de Radch (Ann Leckie) is het vervolg op Het Recht van de Radch. Deze serie speelt zich af in een verre toekomst, waar de mensheid verspreid door het hele universum leeft. De Radchaai zien zichzelf als de ideale beschaving en hebben als missie om het hele heelal volgens hun normen en waarden te laten leven. Hiervoor gaan ze geweld allesbehalve uit de weg. Ze annexeren andere bevolkingen en sommigen van hun tegenstanders worden na hun dood gebruikt als ingelijfde; hun lichaam staat dan in dienst van een AI (meestal een ruimteschip).

Ook Game Over is een tweede deel in een serie, namelijk in het Wild Cards universum van George R.R. Martin.  Inmiddels heb ik overigens ook boek drie, Dodelijk spel, mogen ontvangen en heeft ook dit recensie-exemplaar een plaatsje in mijn kast gekregen.

Het Zwaard van de Radch  Het-Spel-Der-Spellen-1

Tinnen Soldaten is een verhaal dat beangstigend dichtbij komt en de complexiteit van de war on terrorism benadrukt. Robotsoldaten worden ingezet om de vrede te bewaren, maar deze westerse bemoeienis wordt algauw afgestraft met een terroristische aanslag die grootse, wereldwijde gevolgen met zich meebrengt. Wat volgt is een verhaal vol actie en de harde realiteit van een oorlog, waarin we deze crisis op de voet volgen door het perspectief van verschillende personages die zich op verschillende locaties en aan verschillende kanten van de strijd bevinden. Een ontzettend interessant verhaal dat jou als lezer aan het denken zet over de westerse bemoeienis in de toekomst van de maatschappij. Actueel en spannend met hier en daar een vleugje romantiek; een absolute aanrader als je het mij vraagt!

Sprong in het Heelal is een boek wat ik van Jimi kreeg, dat stond vroeger bij zijn opa in de kast. Ik heb het boek nog niet gelezen, dus kan er nog weinig over zeggen.

Onze eigen maatschappij als dystopie, dat is het originele uitgangspunt waaruit De man die de tijd meenam vertrekt. Loser Tom Barren komt uit een techno-utopisch 2016, maar komt door een foutje in ons 2016 terecht. En hier ziet de wereld er opeens wel heel anders uit.. Een intrigerende premisse die me van begin tot eind wist te vermaken.

De man die de tijd meenam

Station Elf vertelt over een post-apocalyptische wereld, twintig jaar na de uitbraak van de dodelijke Georgische griep. Het leven in de nieuwe wereld lijkt betrekkelijk veilig, maar de onzekerheid is groot en gevaren liggen overal op de loer. Want kun je overleven zonder antibiotica, stromend water en talloze andere alledaagse gemakken die met de wereld zoals wij die kennen verloren zijn gegaan? Met behulp van sprongen in de tijd en veel verschillende personages schetst Emily St. John Mendel een ijzersterk verhaal – waarvan je als lezer maar al te graag de puzzelstukjes bij elkaar zoekt.

Efter is een zeer intrigerend verhaal, wat je een nieuw en origineel perspectief op de liefde aanreikt. Liefde is niet altijd gezond en in de toekomstvisie van Bervoets wordt het zelfs als een ziekte gezien. Het boek kan zowel gezien worden als ethisch – hoe ver mag je gaan met het testen van medicatie? – als filosofisch – wat is liefde eigenlijk? Het heeft mij in ieder geval enorm aan het denken weten te zetten. Het einde van Efter was bovendien enorm onverwacht. De plotwending zag ik zeker niet aankomen en dit bewijst maar weer dat Hanna Bervoerts een meesteres in vertelkunst is. Tel hier de prachtige schrijfstijl en de interessante world building bij op; en je komt uit op een wondermooi boek.

Dave Eggers brengt met De Cirkel een zeer realistische toekomstvisie, waarin het internet een wel heel machtige rol heeft. Je zou dit zeker kunnen zien als een waarschuwing naar de huidige maatschappij, waar spelers als Apple en Google steeds meer macht in handen krijgen en mensen verslaafd zijn aan sociale media. Hoe vaak per dag zit jij wel niet op Facebook, Twitter, Goodreads, … ?

In Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij schetst Joost Vandecasteele in elf kortverhalen een bizarre, post-apocalyptische toekomstvisie. Soms grappig, soms schrijnend, maar altijd pijnlijk actueel. Een verhalenbundel die je met een nieuwe blik naar de huidige maatschappij doet kijken – en je doet afvragen hoe ver deze grauwe versie van Brussel eigenlijk bij ons vandaan is. Rauw en intens. Bonuspunten voor de verwijzing naar Philip K. Dick.

Station-Elf-2  Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij

Heksenhoeve van An Janssens is een politiethriller met een paranormaal tintje. Wie de Heksenhoeve binnengaat, komt nooit meer naar buiten. Met deze spannende premisse wist An Janssens me te lokken om een stapje uit mijn comfort zone te doen en daar heb ik zeker geen spijt van – ondanks de slapeloze nachten..

Het verhaal van Roodvonk is zeer spannend: In 2037 steekt een coalitie van NASA, ESA en Roscocosmos de Chinezen de loef af door de eerste bemande ruimtemissie naar Mars te lanceren. Twee Amerikanen, twee Europeanen en twee Russen zetten als eerste mensen voet op de Rode planeet. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht als ze hun vlaggen op 4 april 2038 op de planeet planten, maar als er een storm de kop op steekt blijkt het leven op Mars toch niet zo gemakkelijk. Eén van de ruimtepakken verdwijnt en de astronauten hebben algauw dor dat er iets mis is. Maar wat is er aan de hand? En wie is hiervoor verantwoordelijk?

Roodvonk

De Sciencefictionschrijver is een boekenfestijnkoopje, dat helaas nog altijd ongelezen is. Toch spreekt de titel mij zeker aan en ook de voorkant en de grappige achterflap waren redenen waarom ik dit boek wel mee naar huis MOEST nemen. Toevallig had Jimi dit boek ook uitgezocht, dus we zullen hem zeker allebei (ooit^^) gaan lezen.

Max Havelaar en Zombies was eerlijk gezegd geen boek voor mij. Batavus Droogstoppel, makelaar in koffie (Last & Co, Lauriergracht no. 37), laat door zijn stagiair Ernst Stern een verhaal samenstellen uit de notities van een oude vriend. Het moet een boek worden over de koffieproductie op Java van de afgelopen twintig jaar. Maar Stern heeft andere plannen. In zijn wonderlijke vertelling komt het hoofdpersonage Max Havelaar, assistent-resident in het tropische Rangkasbitoeng, oog in oog met zombies te staan.

Deze drie klassiekers: De tijdmachine, De reis om de wereld in 80 dagen en De onzichtbare man vond ik een keertje in een boekenweggeefwinkel. Tot nu toe heb ik enkel de eerst genoemde gelezen.

Welk boek moet ik volgens jou aan deze boekenplank toevoegen?

Barabot-3

Advertenties

5 gedachtes over “Science Fiction voor volwassenen | Mijn NL boekenkast #3

  1. Heidi zegt:

    Ik kan je nu wel gaan spammen met tips, maar ik denk dat je die allemaal al in het Engels gelezen hebt! Maar ik zou zeker ook de twee Harland Awards winnaars van Auke Hulst lezen: ‘Slaap zacht, Johnny Idaho’ en ‘En ik herinner me Titus Broederland’.

    • Marcia zegt:

      ‘Slaap zacht, Johnny Idaho’ heb ik met ontzettend veel plezier gelezen – alleen geleend uit de bibliotheek en dus niet in mijn collectie.. ‘En ik herinner me Titus Broederland’ staat zeker nog op mijn verlanglijstje!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s