5 kortverhalen voor Science Fiction beginners

Hoewel ik ontzettend graag extra novellas lees bij (Young Adult) series, ben ik over het algemeen geen groot fan van kortverhalen. Toen Annemieke me er onlangs op wees dat dergelijke korte verhalen een goede kennismaking zijn met nieuwe auteurs, bedacht ik me opeens dat dit ook voor een genre op zich geldt. Daarom vandaag: vijf kortverhalen die je doen kennismaken met Science Fiction (of je er gewoon nóg meer van laten houden).

Exodus-2

Exodus – Jen Minkman

Exodus schetst een post-apocalyptische wereld, geteisterd door klimaatverandering en oorlogen. De enige hoop van de mensheid is de ruimte, maar zijn er genoeg plaatsen aan boord van COSMA XI om iedereen naar Mars te vervoeren? Het leven op aarde is in dit spannende verhaal niet langer zoals we gewend zijn en Sara moet er alles aan doen om te overleven – en een plekje zien te bemachtigen op een ruimteschip dat haar een kans op een nieuw leven biedt. Met Exodus sleepte Jen Minkman, ook bekend van Het Boek van Voorheen, de tweede prijs van de Harland Awards Verhalenwedstrijd 2016 in de wacht.

als dit zo doorgaat

Als dit zo doorgaat – Auke Hulst

Naar aanleiding van de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen, nam Auke Hulst het initiatief voor verhalenbundel Als dit zo doorgaat. Vierentwintig literaire stemmen wenden de zeggingskracht van literatuur aan om ons lezers te laten nadenken over de toekomst van onze maatschappij. De overheersende toon is behoorlijk somber, maar gelukkig durft Dautzenberg buiten de gebaande paden te treden en de lezer aan het lachen te maken met zijn ‘de bol.com CPNB Top 40 – week 5, 2027’. Als dit zo doorgaat bespreekt een veelvoud aan actuele thema’s, waaronder surveillance, privacy, diversiteit, religie, feminisme, robotisering, vluchtelingen en politiek. Een toffe manier om met via een veelvoud aan kortverhalen in aanraking te komen met de veelzijdigheid van het science fiction genre en nieuwe schrijvers te ontdekken.

Terra Nova Ursula Visser

Terra Nova – Ursula Visser

In de nabije toekomst is de mensheid geëvacueerd naar planeet Centurion. Al decennia lang is de aarde verboden gebied, zodat de planeet zich voldoende kan herstellen voor rekolonisatie. Ver voordat het verbod afloopt, wordt in het geheim een missie naar de aarde uitgevoerd door de androïde PT1. Maar is de aarde klaar voor de bijzondere lading die zij meebrengt? In Terra Nova toont Ursula Visser, net als in haar boek Het Atria Project, dat ze een echte verhalenverteller is. Vooral de manier waarop ze de wereld tot in de details heeft uitgewerkt, wat voor een kortverhaal niet evident is, wist me te raken.

Empty

Empty – Suzanne Weyn

Eigenlijk is Empty niet echt een kortverhaal, maar wat mij betreft bevindt Empty zich gewoon in het grijze gebied tussen short story en full length novel en juist daarom is dit een ideale kennismaking met het science fiction genre – en voor de fans een heerlijk boek voor tussendoor.

Empty speelt zich af in een alledaagse Amerikaanse stad (Sage Valley) op het punt dat alle fossiele brandstoffen wereldwijd aan het opraken zijn. In deze zeer nabije toekomst is er geen gas, geen olie, geen hitte. Mensen kunnen niet langer autorijden. Supermarkten zijn leeg. Winkelcentra zijn gesloten. Na jaren van globalisering, is de samenleving weer aangewezen op zijn lokale omgeving. Niemand had verwacht dat het einde van de wereld zoals wij die kennen, zo snel zou komen. Toch moeten Gwen, Niki en Tom proberen te overleven in een wereld zonder olie.

Het-Spel-Der-Spellen-1

Het spel der spellen – George R.R. Martin

In 1946 ontsnapte een buitenaards virus  dat het DNA herschreef van iedereen die geïnfecteerd raakte. Negentig procent van de bevolking overleed, negen procent muteerde in misvormde monsters en één procent kreeg superkrachten. Jaren later schrijven achtentwintig van deze buitengewone mensen, de zogenaamde Azen, zich in voor een realityprogramma. Als alle verliezers zijn weggestemd, moet de enige echte American Hero overblijven.

Het Wild Cards-universum werd in 1987 bedacht door George R.R. Martin en Melinda Snodgrass. Aan Het Spel der Spellen hebben verschillende bekende fantasy- en science fiction auteurs meegeschreven. Dit boek bundelt eigenlijk allemaal korte verhalen die zich afspelen in dezelfde wereld en waarvan de personages elkaar kennen; ze doen allemaal mee aan het reality-programma American Hero. Een hoofdpersonage in het ene hoofdstuk, maakt in een ander hoofdstuk weer opwachting als een bijpersonage, wat het verhaal echt een diepere lading geeft. Als lezer weet jij in veel gevallen meer van de medekandidaten dan het hoofdpersonage. Al is het soms wel wat lastig om te onthouden wie wie is en wat de speciale krachten van iemand zijn. Geen gemakkelijk boek om te lezen, maar zeker een aanrader voor de meer geoefende science fiction lezer.

Lees jij graag kortverhalen?

Advertenties

8 gedachtes over “5 kortverhalen voor Science Fiction beginners

  1. Elsy zegt:

    Ik heb het korte verhaal Terra Nova gelezen van Ursula Visser. Een spannend verhaal en heel gedetailleerd verteld zodat je helemaal in het verhaal zit en alles zo voor je ziet. Eigenlijk best jammer dat het een kort verhaal is 🙄

  2. Annemieke zegt:

    Exodus wil ik ook nog graag lezen. Kort verhalen zijn best wel leuk om eens te lezen, voornamelijk ook als je minder tijd hebt. Dan heb je niet dat je zolang blijft hangen in een boek. Of je kan eens een keer iets in een keer uitlezen. Heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s