Mijn boekenkast

Harry Potter, Twilight en mijn andere YA’s | Mijn NL boekenkast #4

Vandaag is het alweer tijd om jullie de laatste plank van mijn Nederlandstalige boekenkast te tonen. Op deze plank verzamel ik een aantal favorieten, maar ook gewoon wat random YA boeken die nog een plekje zochten. Kijk je mee?

Mijn boekenkast

Van Harry Potter tot Twilight

Dat ik groot fan ben van Harry Potter, weet je waarschijnlijk wel als je mijn blog regelmatig bezoekt. Ik ben gek op Sneep en Draco en kan me nog altijd verliezen in de toverwereld die J.K. Rowling heeft geschapen. Verder staan er op deze plank ook nog een aantal andere Young Adult boeken.

Mijn boekenkast

Deze plank begint met mijn Harry Potter boeken, allemaal behoorlijk stukgelezen van de vele keren dat ik ervan genoten heb. Nu ik dit typ heb ik zelfs meteen weer zin om opnieuw te beginnen, haha! Ik denk overigens niet dat ik de  Harry Potter boeken in ‘house colours’ ga kopen – ik houd het gewoon bij mijn oude vertrouwde exemplaren. Ik heb zoals je ziet trouwens ook een LEGO Harry Potter boek, drie pop-up boeken, het boek De Wereld van Harry Potter en Harry Potter en de School der Wijzen (over de filosofische ideeën achter de reeks).

Ook de Twilight boeken heb ik vroeger vaak en graag gelezen: iedere keer als er een nieuw boek in de reeks verscheen begon ik weer van voren af aan. Toen ik echter een paar jaar geleden nog eens het eerste boek las, vielen me opeens een heleboel mindere puntjes op. De rest van de serie ga ik dan ook niet herlezen: ik houd het gewoon bij mijn nostalgische gevoel. De rij sluit af met een slechte parodie New Moan en Het korte tweede leven van Bree Tanner. Twee boeken die ik wat mij betreft over had kunnen slaan..  Twilight vormde overigens het startschot voor mijn vampierverslaving, waarvan mijn Engelstalige boekenkast het bewijs vormt.

Snape

Virus van Mirjam Mous won ik ooit via Hebban. In dit boek heeft het hoofdpersonage Kris  het syndroom van Gilles de la Tourette, wat een zorgt voor een zeer interessant perspectief. Het plot stelt echter teleur: Kris en zijn neef komen terecht in een bergdorp waar een mysterieus virus uitbreekt. Dat klinkt heel spannend, maar de uitwerking kon helaas beter.

Een Fakkel tegen het Duister is het tweede deel in de Vuur en As reeks, oftwel het vervolg op De Heerschappij van de MaskersIn De Heerschappij van de Maskers maken we kennis met Laia, die met haar broer en grootouders onder het wrede regime van het Imperium leeft. Wanneer haar broer wordt opgepakt wegens verraad moet ze uit de schaduw treden om zijn leven te redden. Ze sluit een deal met de rebellen: door te spioneren op de grootste militaire academie verleent ze hen een wederdienst. Het eerste boek in deze serie was misschien enigszins cliché; boek twee wist me uitermate te vermaken.

Sneeuw als As heeft een prachtige cover, maar helaas wist het verhaal zelf mijn hart niet te stelen. Ik vond dat er teveel aandacht ging naar de zeer clichématige romantiek van oa. een onbeantwoorde liefde. Ook de grote plottwist was voor mij allesbehalve een verrassing. Ik vraag me af of dit boek zelfs voor fans van fantasy het juiste boek is, want ik heb het idee dat echt alle clichés uit het YA fantasy genre aangehaald worden. Een prima, vlot lezend, boek voor tussendoor, maar wat mij betreft geen hoogvlieger.

Een fakkel tegen het duister  Sneeuw als As

Het lijkt wel een potje klagen te worden hier, maar ook Eerste leven was niet aan mij besteed. Wat mij betreft had Eerste leven beter Eeuwige twijfel geheten. Ik heb me eerlijk gezegd verschrikkelijk geërgerd aan het hoofdpersonage Ten die maar geen keuze kan maken tussen de twee Koninkrijken. Het echte leven begint immers pas na je overlijden en iedereen moet een koninkrijk kiezen waar hij na zijn Eerste Dood naartoe wil. Een tof idee, maar helaas geen goede uitwerking.

Eerste leven - Gena Showalter

Hierop volgen een aantal Young Adult boeken die ik vroeger graag gelezen heb: Land zonder grote mensenNo en ikSlaapliedjes voor kleine criminelen en Je blijft. Stuk voor stuk boeken die wat mij betreft meer aandacht verdienen en zeker de moeite waard zijn, ook voor oudere lezers. Dan hebben we nog Het ganzenmeisje, een tof en sprookjesachtig verhaal, en het nog altijd ongelezen Aan alle jongens van wie ik hield.

Verdwenen en The Fixer las ik voor de Dear Book Nerd Book Club, maar bleken allebei geen boek voor mij te zijn. Ik ga voor beiden op zoek naar een nieuw huisje – zo gaat The Fixer bijvoorbeeld verhuizen naar Audrey! Sterrenstof daarentegen vond ik wel een verrassend mooi boek over een eerste liefde: ik moest zelfs huilen in de trein toen ik het boek uitlas. Het was dan ook erg tof om schrijfster Krystal Sutherland te ontmoeten.

Heb jij ook boeken in de kast staan die je eigenlijk helemaal niet zo goed vond?

Sterrenstof

Advertenties

8 gedachtes over “Harry Potter, Twilight en mijn andere YA’s | Mijn NL boekenkast #4

 1. johannaowlette zegt:

  Ik krijg vaak boeken door mijn job dus ik krijg echt veel boeken die niet mijn ding zijn. Ik geef die zo snel mogelijk door :) pas op, er zitten soms ook onverwachte parels bij dus soms ontdek ik ook wel eens iets. Ik denk niet dat er momenteel in onze kast nog boeken staan die we niet leuk vinden (soms mijn man, soms ikzelf – we hebben deels dezelfde smaak maar niet 100%)

  • Marcia zegt:

   Onverwachte parels ontdekken is inderdaad heel tof! Maar ik denk dat ik er ook meer een gewoonte van ga maken om de boeken die ik niet zo tof vond door te geven aan anderen. Dat scheelt weer ruimte in de kast XD

 2. johannaowlette zegt:

  en als je voorbeelden wil van boeken die ik snel weer heb buitegengewerkt: Het meisje in de trein, De vliegeraar, Maestra, Het geheim van mijn man… vaak grote top 10-titels met hopen fans, maar mij kunnen ze niet bekoren.
  ontdekkingen: Ik ben pelgrim, Het meisje met alle gaven, De onverbiddelijke tijd…

 3. zwartraafje zegt:

  Ja hoor, af en toe is een boek echt mijn ding niet maar dan zorg ik er voor dat het zo snel mogelijk een tweede thuis krijgt. Soms hou ik een boek zelf omdat het gesigneerd is of omdat er een quote van mijn blog op de achterflap staat. Al geef ik meteen ook toe dat bijvoorbeeld het tweede boek van Meredith Wild dat ik NIET leuk vond ergens boven uit het zicht bewaard wordt.

 4. Kiki @ De Bookgeek zegt:

  Ja… Ik had 13 Reasons Why omdat ik de tv-serie redelijk goed vond, maar het boek bleek niet zo goed te zijn als de serie…
  Verder zijn er nog talloze boeken die ik niet zo leuk vond, maar die heb ik allemaal gegeven aan mijn zusje. :)
  Harry Potter! Ik ben erg benieuwd naar de ‘house colour’ edities, maar vooral omdat er nieuwe (?) informatie in staat over de huizen. :)

  • Marcia zegt:

   13 reasons why heb ik jaren geleden gelezen, maar toen ik die onlangs herlas was ook ik teleurgesteld – zelfs zonder de serie te kijken.
   Handig zo’n zusje om boeken aan door te geven trouwens :D

 5. Charlotte zegt:

  Als ik zo nu naar mijn boekenkast kijk staan er inderdaad wel een aantal boeken in die ik minder graag las en zeker niet meer opnieuw ga lezen. Misschien moet ik er ook eens aan denken die door te geven aan iemand die er wel plezier aan kan hebben :-)
  Verder heb ik heel veel e-books. Is net gemakkelijker te vergeten als je hem niet goed vond ;-)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s