The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

7 science fiction klassiekers om deze zomer te tackelen

De zomer is het ideale moment om ongestoord te lezen en je TBR met rasse schreden te verkleinen. Het is echter ook het moment om een wat dikker of moeilijker boek op te pakken, omdat je nu in opperste concentratie bent. Daarom tip ik je vandaag 7 science fiction klassiekers om de zomer mee door te komen.

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

The Hitchiker’s Guide to the Galaxy (Douglas Adams)

Laten we beginnen met een luchtig en komisch verhaal. The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, een space opera van Douglas Adams, zal van begin tot eind een glimlach op je gezicht bezorgen. Op een donderdag rond lunchtijd wordt de aarde vernietigd, om ruimte te maken voor een nieuwe snelweg door de ruimte. Maar dat is niet de eerste vernietiging waar Arthur Dent mee te maken krijgt: eerder die ochtend stond er een gele bulldozer voor zijn deur. Zijn huis stond in de weg voor de aanleg van een snelweg en ondanks het feit dat Arthur zich voor de bulldozer werpt, wordt zijn huis vernietigd. Gelukkig is er zijn vriend Ford Prefect, die hem mee neemt op avontuur in de Melkweg. Gedurende hun doldwaze avontuur is er één houvast om Arthur wegwijs te maken in de ruimte: The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, een transgalactisch liftershandboek. Al op de cover prijkt een goede raad: Don’t Panic!

The Handmaid’s Tale (Margaret Atwood)

Deze feministische science fiction klassieker van de hand van Margaret Atwood is een absolute must read. In de fictieve maatschappij van The Handmaid’s Tale ben je als vrouw alleen nuttig als je vruchtbaar bent (en dat is nog maar een klein percentage van de vrouwelijke bevolking) en als ‘dank’ wordt je ingezet als menselijke broedmachine. Een afstotelijke, maar tegelijkertijd intrigerende toekomstvisie die je doet nadenken over de voorplanting, vruchtbaarheid en de zin van het leven.

De man in het hoge kasteel

De man in het hoge kasteel (Philip K. Dick)

In dit verhaal, voor het eerst verschenen in 1962, heeft de Tweede Wereldoorlog een andere afloop gekregen. Duitsland en Japan kwamen namelijk als winnaars uit de bus. Als gevolg is Noord-Amerika opgedeeld in verschillende territoria: de westkust is Japans grondgebied en de oostkust maakt deel uit van het enorme nazirijk. Tussenin ligt een neutrale zone. In deze neutrale bufferzone woont de mysterieuze schrijver van de underground bestseller De Sprinkhaan sleept zich voort op een bewaakt landgoed, Het Hoge Kasteel. Zijn populaire boek gaat over een wereld waarin Duitsland en Japan de oorlog juist verloren hebben. Als dat geen mindfuck is.. De man in het hoge kasteel biedt de lezer een interessant gedachte-experiment!

This Perfect Day (Ira Levin)

This Perfect Day schetst een bizarre toekomst waarin een computersysteem het leven van haar inwoners bepaalt – zo beslist UniComp bijvoorbeeld over je baan en je partner. Er bestaan maar vier jongensnamen (Li, Bob, Jezus en Karl) en vier meisjesnamen (Yin, Peace, Mary en Anna). Iedereen ziet er hetzelfde uit – door genetische manipulatie via maandelijkse injecties – en er bestaan geen landen meer; iedereen is onderdeel van De Familie en houdt zich braaf aan alle regeltjes. Een wonderlijke bespiegeling van de relatie tussen mens en technologie. Een aanrader voor fans van Black Mirror.

AClockworkOrange

A Clockwork Orange (Anthony Burgess)

A Clockwork Orange speelt zich af in een nabije toekomst, waarin jongeren de straten onveilig maken. Alex, één van de bendeleiders wordt opgepakt, maar blijft lastig doen. De overheid besluit over te gaan tot een wetenschappelijk experiment, om te zorgen dat deze jongeman zal gruwelen van geweld. Dit boek roept verschillende vragen op bij de lezer: Is een mens van nature goed of slecht? Kan het kwade genezen worden? Hoe ver mag je gaan bij het straffen van criminelen? Bestaat de vrije wil? A Clockwork Orange is met recht een klassieker die je aan het denken zet over de vrije wil, misdaad en geweld. En vergeet vooral ook niet de geweldige verfilming van Stanley Kubrick te kijken!

Fahrenheit 451 (Ray Bradbury)

In Fahrenheit 451 krijgen we te maken met een wel heel duistere toekomstvisie – in de toekomst is het namelijk verboden om boeken te lezen dan wel in huis te hebben. In zo’n wereld zou ik zelf nooit of te nimmer willen leven! Het hoofdpersonage Guy Montag is brandweerman en het is zijn taak om alle boeken ter wereld te verbranden. Naast het feit dat boeken verdrongen zijn uit de samenleving, zien we in de personages een sterke hang naar technologie. Iets wat ik voor een boek uit 1953 een behoorlijk juiste voorspelling vind. Een ode aan de literatuur!

Do Androids Dream of Electric Sheep? (Philip K. Dick)

In Do Androids Dream of Electric Sheep? leeft het overgrote deel van de mensheid niet langer op aarde maar in koloniën op andere planeten wegens een radioactieve stof op aarde (als gevolg van World War Terminus). Als huishoudelijke hulp neemt men in de koloniën androids in dienst, maar wanneer deze nauwelijks meer van mensen te onderscheiden zijn – op het tonen van empathie na – worden androids de toegang tot aarde ontzegd. Rick Deckard, één van de hoofdpersonages, is een bounty hunter met als beroep het zoeken en het uitschakelen van dergelijke androids op aarde. Een spannend boek vol actie, dat tegelijkertijd heel filosofisch is. Een heerlijke doordenker voor in de zon.

Welke klassieker raad jij mij aan voor de zomer?

Advertenties

6 gedachtes over “7 science fiction klassiekers om deze zomer te tackelen

  1. dominds zegt:

    Wat een leuke blogpost. Ik vond The Handmaid’s Tale en A Clockwork Orange erg goed! Ik ben erg benieuwd naar Fahrenheit 451, dat boek klinkt interessant. Ik heb niet echt Sci-fi aanraders, aangezien ik (nog) niet erg bekend ben met dat genre.

  2. zwartraafje zegt:

    Ik ben nog steeds niet thuis in de klassiekers, toch blijf ik jouw lijstjes opslagen tegen dat ik er ooit wel aan toe ben. :) Zelf ga ik zo meteen verder lezen in Witte Kaarten van Anne Bishop. Dat is geen klassieker maar wel een boek waar ik een aantal maanden ontzettend naar heb uitgekeken.

  3. Annemieke zegt:

    Do Androids Dream of Electric Sheep klinkt wel heel interessant. Ik ben het natuurlijk helemaal eens met The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Stiekem een must read. ;)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s