Het verschil tussen Science Fiction en Fantasy

Met Oog op de Toekomst wil ik aantonen dat Science Fiction een heel veelzijdig genre is en dat niet ieder Sci-Fi boek per definitie dystopisch hoeft te zijn. Ik heb een hekel aan marketingtrucjes als ‘voor fans van The Hunger Games‘, maar ik vind het nog veel storender wanneer uitgeverijen zelf niet goed weten tot welk genre een boek eigenlijk behoort. Natuurlijk zijn genres hybride en zijn er ook combinaties van Science Fiction en Fantasy mogelijk, maar je wilt niet weten hoe vaak ik Fantasy boeken opgestuurd krijg voor mijn Science Fiction blog. Vandaag probeer ik daarom met deze infographic uit te leggen wat volgens mijn persoonlijke mening het verschil is tussen Science Fiction en Fantasy.

SF vs Fantasy Infographic

Science Fiction of Fantasy, welk genre heeft jouw voorkeur?

Advertenties

13 gedachtes over “Het verschil tussen Science Fiction en Fantasy

 1. Iris zegt:

  He, eigenlijk nooit verder bij nagedacht, maar inderdaad! Dystopie is een subgenre van SF!
  Infographic is mooi en super handig. Al blijft het af en toe moeilijk om in te schatten wat nu SF is en wat niet, met dit erbij wordt het al een stuk makkelijker :)

 2. Lalagè zegt:

  Wat suf dat uitgevers (vakmensen!) dat door elkaar halen. Misschien komt het doordat het allebei een beetje een nerd-imago heeft en als je dan het één leuk vind denken ze dat je het ander ook wel kunt waarderen. Als je ongevraagd boeken toegestuurd krijgt, dan ben je natuurlijk niet verplicht om ze te lezen.
  Ik lees graag af en toe een dystopie, maar moet er ook niet te veel van krijgen, want dan ga ik me zorgen maken over de toekomst. Heb jij dat eigenlijk nooit? Heb je je voorbereid op een mogelijke ramp door extra eten in huis enzo? Dijkt me wel een mooi onderwerp voor jou om over te bloggen!
  Fantasy met heel veel delen zoals ‘A game of thrones’ trekt mij niet zo, maar ‘De verborgen universiteit’ vind ik briljant en ook Miss Peregrine bevalt me goed: lekker wegdromen in een wereld parallel aan de onze. Ik denk dat dat laatste voor mij veel uitmaakt. Doordat het zo’n parallelle wereld is die op de onze lijkt, kan ik me beter inleven dan in een wereld die helemaal verzonnen is.

  • Marcia zegt:

   Als ik teveel dystopieën / post-apocalyptische verhalen achter elkaar heb gelezen, dan maak ik me soms zeker wel zorgen over onze wereld. En vraag ik me af of ik het wel zou willen meemaken – stiekem ben ik misschien liever iemand die door de ‘eerste golf’ geveld wordt, dan dat ik nog maanden moet survivallen om vervolgens alsnog door zombies of aliens opgegeten te worden XD Ik ben echter totaal geen prepper – ik hoop gewoon dat het bij fictie blijft!! Inderdaad wel een tof onderwerp om eens over te schrijven, bedankt voor de tip :)

 3. Kim zegt:

  Ergens snap ik wel dat het door elkaar gehaald wordt. Alles wat niet realistisch is wordt al snel als Fantasy aangezien. Je zou denken dat juist uitgeverijen het verschil wel weten. Mijn voorkeur ligt bij Fantasy. Maar ik lees nu toch ook steeds meer SF.

 4. nikitamaes zegt:

  Zelf ben ik een contemporary-reader, maar sommige boeken daarbuiten vind ik wel enorm goed. Maar ik ken wel het verschil tussen SF en fantasy. Boeken zoals Pupil, The Iron Fey… is pure Fantasy. Maar The Hungergames, Divergent, Unpluggend, Phobos… zijn SF.

 5. Vivian van Leeuwen zegt:

  Ik vind sciencefiction tegenwoordig steeds toffer: dystopische boeken hou ik enorm van, maar ook de verhalen als Duizend stukjes van jou en Eenzaam en extreem ver weg heb ik helemaal ontdekt, gewoon omdat me duidelijk is geworden dat het niet per se nerderig of ingewikkeld of technisch hoeft te zijn, maar dat het ook gewoon enorm cool en mindblowing kan zijn! Met het verschil tussen scifi en fantasy heb ik weinig moeite, al stond ik er nooit zo bij stil dat dystopia ook scifi is.

  • Marcia zegt:

   Zo leuk dat je science fiction steeds toffer begint te vinden! En leuk om te lezen dat je al veel verschillende dingen hebt gelezen :) Duizend stukjes van jou vond ik trouwens ook echt helemaal geweldig!!

 6. Annemieke zegt:

  Maar urban fantasy bevind zich niet in een compleet verzonnen wereld maar gewoon in de onze (waaronder dus ook je voorbeeld Harry Potter) en hoeft toch geen overlapping te hebben met sci-fi. Fantasy kan overigens ook heel vaak een afspiegeling zijn van onze huidige samenleving. Terry Pratchett had daar zo’n handje van. ;)

  Ik zie wel steeds meer boeken die de overlapping hebben met fantasie en sci-fi. Wat het soms wel moeilijk maakt om te zien wat nu het hoofd genre eigenlijk is. En zoals ik boven al benoemde is het niet altijd zo kort door de bocht. Toch mag je van een uitgever verwachten dat zij zich hier in verdiepen. Het is uiteindelijk hun baan.

  Ik probeer wel vaker weer sci-fi te lezen maar dystopia zonder fantasie elementen en ik gaan nog niet altijd door een deur, haha.

  • Marcia zegt:

   haha ik kan dan juist weer niet tegen teveel fantasy elementen in mn science fiction :P en van Terry Pratchett heb ik spijtig genoeg nog altijd geen boeken gelezen..

 7. zwartraafje zegt:

  Mijn voorkeur gaat doorgaans uit naar (Urban) Fantasy maar vermits ik graag af en toe wat afwisseling heb kan ik evengoed genieten van de boeken van bijvoorbeeld Claudia Gray. Die van Brandon Sanderson wil ik trouwens ook eens een keertje lezen.

  Ik zag hier boven Lalagé haar reactie en was me plots aan het afvragen of jij niet ooit al iets hebt gedaan over je kansen om te overleven in een dystopische wereld. Maar hé, mijn geheugen slaagt wel eens iets door elkaar of vergeet het helemaal dus de kans is groot dat ik het helemaal mis heb.

  • Marcia zegt:

   Ik heb wel eens een post geschreven over hoe ik zou overleven tijdens een apocalypse en welke skills van pas zouden komen, maar niet in hoeverre dergelijke boeken me tot doemdenken aanzetten ;)

   • zwartraafje zegt:

    Phew, dan laat mijn geheugen me toch niet altijd in de steek. Een tijdje terug zag ik Felicia Day én haar boekclub-vriendinnen in een youtube-filmpje discussieren over wat er in hun survival-rugzak moest zitten. Best wel grappig om te zien/horen.

 8. zonenmaan11 zegt:

  Sciencefiction is officieel een subgenre van het fantastische genre. Het klopt dan ook niet dat fantasy altijd een eigen wereld heeft; urban fantasy speelt zich namelijk af in een wereld als de onze. High fantasy en epic fantasy hebben hun zelfverzonnen werelden. Maar ook sciencefiction kan eigen werelden bevatten, zoals andere planeten. (voorbeeld; star wars).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s