Als ik een science fiction verhaal zou schrijven

Hoewel ik een lezer in hart en nieren ben, vraag ik me wel eens af wat voor science fiction verhaal er uit mijn pen zou komen, mocht ik die moeite doen. Voorlopig heb ik geen plannen – al heb ik vroeger ontzettend veel geschreven – maar een beetje fantaseren kan geen kwaad.

Blood Red Road

Een post-apocalyptische setting

Mijn verhaal of boek zou zich sowieso afspelen de nasleep van een wereldwijde ramp, omdat ik gewoon ontzettend graag zulke verhalen lees. Misschien begint het verhaal na de inslag van een komeet of na het uitbreken van een besmettelijke dode ziekte, wie weet. Er zullen in ieder geval geen zombies aan te pas komen, want dat subgenre heb ik nog niet helemaal leren appreciëren. Robots daarentegen zijn van harte welkom in mijn verhaal. Ik vind het ontzettend interessant om te filosoferen over de grens tussen mens en machine en sinds het lezen van de Imperial Radch trilogie geloof ik ook hevig in AI’s die gevoelens ontwikkelen.

Geen perfect princess

Qua hoofdpersonage ben ik er nog niet helemaal uit of ik vanuit een man of vrouw zou schrijven – of zelfs zou kiezen voor een wisselend perspectief. Wel zou ik het leuk vinden als het hoofdpersonage ongeveer van mijn leeftijd is (25 -28 jaar). Dat was voor mij het grootste pluspunt aan Tussen de sterren – eindelijk eens lezen over personages van mijn leeftijd die zich in dezelfde levensfase zitten en zich dezelfde vragen stellen. Hoe cool zou dat zijn als mijn personages zich ondanks het einde van de wereld toch zorgen maken omdat iedereen om hen heen gaat trouwen, huizen kopen en baby’s krijgen..

Maar wat ik op  het gebied van personages het allerbelangrijkste vind: ik houd niet van perfecte personages. Ik heb ze graag levensecht, met goede en met slechte eigenschappen. Mensen die af en toe compleet op hun bek gaan, maar weer opkrabbelen en verder gaan. En als het personage een beetje op mij lijkt, zal een grote mond ook niet ontbreken ben ik bang. Het lijkt me eerlijk gezegd ook veel te lastig om over een introvert, verlegen persoon te schrijven.

Unplugged-1

Alles voor de likes

Een vleugje maatschappijkritiek in het verhaal zou leuk zijn. Voornamelijk onze drang om constant alles online te delen – de eeuwige zoektocht naar de likes – lijkt me interessant om mee aan de slag te gaan. Hoe kan je dit uitvergroten of op een grappige manier parodiëren? Daarnaast vind ik de menselijke afhankelijkheid van technologie de moeite waard om over te schrijven, misschien wel door dit compleet uit te vergroten en vervolgens tijdens de apocalyps uit elkaar te laten spatten. Ik zie al flashbacks voor me naar de wereld van voor de apocalyps – toen alles nog ‘normaal’ was.

Wat je absoluut niet zult tegenkomen in mijn verhaal

Love triangles. Insta-love. Slut-shaming. Ik heb een ontzettende hekels aan liefdesdriehoeken. Ik snap dat het mogelijk is dat je soms gevoelens hebt voor meerdere mensen, maar dat wordt heus niet altijd beantwoord en om gewoon twee personen tegelijkertijd aan het lijntje te houden lijkt me ook niet zo netjes. Nee, mijn personages doen dat niet! Ook insta-love kan ik niet verdragen. Ik wil graag weten wat personages in elkaar aantrekt; ik wil het snappen, ik wil het voelen. Tot slot kan ik echt niet tegen de manier waarop seksualiteit in veel Young Adult boeken wordt beschreven, dus daar zal ik in mijn verhaal een stokje voor steken. Geen slut-shaming en wél voorbehoedsmiddelen dus!

Zoals je ziet heb ik eigenlijk alles behalve een plot. En dat lijkt me toch behoorlijk essentieel.. oeps! Heb jij wel eens een science fiction verhaal geschreven?

The Knife of Never Letting Go

Advertenties

5 gedachtes over “Als ik een science fiction verhaal zou schrijven

  1. Vivian (@VivianvLeeuwen) zegt:

    Leuk stuk! Ik zou een sciencefictionboek ook best leuk vinden om te schrijven, maar dan meer in de dystopische sfeer. Ik heb best wat ”wat als…”-ideeën die daarbij zouden passen, bijvoorbeeld een wereld waarin vrouwen aan de macht zijn of waarin alles gebaseerd is op gelijkheid.

  2. zwartraafje zegt:

    Als je één van je robots op mij baseert dan wil ik wel graag een coole of grappige naam. ;) Ik heb ooit overwogen om mijn ziekenhuis-ervaringen neer te pennen in een soort Bridget Jones in het ziekenhuis-achtig verhaal maar dat heb ik al snel opgegeven. Ik wou er immers iets hilarisch van maken en dat bleek een beetje te botsen met het thema. Eigenlijk hou ik veel meer van het lezen dan van het schrijven. Met uitzondering van blogposts -en lijstjes uiteraard. Misschien moet ik gewoon een boek vullen met zotte lijstjes.

  3. Annemieke zegt:

    Ik heb nooit een sci-fi verhaal geschreven maar ooit wel eens een idee gehad voor een soort van space opera haha. Toen keek ik dus veel stargate, battlestar galactica and star trek. :D

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s