Life Daniel Espinosa

9 spannende films die zich afspelen in outer space

Ik weet het, het is mijn eigen stokpaardje dat Science Fiction meer is dan aliens en ruimteschepen, maar stiekem kijk ik toch ontzettend graag naar films die zich afspelen in de ruimte. Vandaag daarom een verzameling van space movies.

The Martian (Ridley Scott, 2015)

Hoe geniaal is deze film? Bijna net zo goed als het gelijknamige boek van Andy Weir. Het is misschien geen film boordevol actie, maar wel eentje die me van begin tot eind wist te boeien. Astronaut Mark Watney is als gevolg van een ongeluk alleen achtergebleven op mars en moet zien te overleven. Gaat het hem lukken?

Wall·E (Andrew Stanton, 2008)

Wanneer de mensheid wegens een overvloed aan vuilnis de aarde als woonplaats heeft ingeruild voor een ruimteschip, is het de taak aan robots om de aarde weer op te ruimen en leefbaar te maken. Jaren later is alleen WALL·E, Waste Allocation Load Lifter Earth-class, nog in leven. Hij neemt zijn taak serieus en probeert nog altijd de aarde weer mooi te maken. Maar dan ontmoet hij EVE – die duidelijk van een andere planeet komt – en is zijn leven niet meer zo als het altijd geweest is. Wall·E is een schattige maar tegelijkertijd akelig actuele Disney film.

2001: A Space Odyssey (Stanley Kubrick, 1968)

Wat mij betreft is deze klassieker zeker een film die je gezien moet hebben. Ja, de film duurt meer dan tweeënhalf uur, maar het is absoluut de moeite waard. Ik heb altijd een zwak voor HAL gehad – en ik kijk er echt naar uit om deze film weer eens opnieuw te kijken, want het is al veel te lang geleden!

Life (Daniel Espinosa, 2017)

Meteen toen ik de trailer van Life op televisie zag was mijn interesse gewekt. Astronauten die aan boord van het International Space Station onderzoek doen naar mogelijk buitenaards leven? Count me in! Hoewel de film in de trailer er wel een beetje creepy uitzag, besloot ik de kans te wagen. Gelukkig viel het horrorgehalte me goed mee en kon ik met volle teugen van de film genieten.

Elysium (Neill Blomkamp, 2013)

We schrijven het jaar 2154. De rijke elite heeft de aarde achter zich gelaten en leeft op Elysium, een enorm luxueus ruimtestation waar iedereen voor eeuwig en in goede gezondheid kan blijven leven. Elk huishouden is namelijk uitgericht met een apparaat – de zogenoemde medical pod – die iedere vorm van ziekte of ouderdom kan stoppen. Het overgrote deel van de wereldbevolking, de arme mensen, is echter achtergebleven op aarde, die eruit ziet als in één grote sloppenwijk. Terwijl minister Delacourt als dictactor van Elysium er alles aan doet om haar luxe leventje te beschermen, is fabrieksarbeider Max ervan overtuigd dat ook hij een plekje in het paradijs verdient. Persoonlijk vind ik Elysium een goede film, door het interessante verhaal maar zeker ook door de mooie vormgeving en de goede acteerprestaties.

Passengers (Morten Tyldum, 2016)

Al bij het zien van de trailer voor Passengers was ik enthousiast. Twee mensen die veel te vroeg wakker worden op een ruimteschip; dat moest een heerlijk romantisch verhaal in outer space zijn. De film bleek heel anders dan gedacht, maar eerlijk gezegd vooral veel beter dan verwacht. Geen cheesy romance, maar een filosofisch drama in de ruimte.

Alien (Ridley Scott, 1979)

In mei ging ik met een collega naar Alien: Covenant, de nieuwste aanwinst in de Alien franchise. Ik genoot opnieuw van de combinatie horror en science fiction – en ik heb enorm veel zin om Alien opnieuw te kijken. Waar de oorspronkelijke film over gaat? De bemanningsleden van een ruimteschip betreden een planeet die een onbekend signaal uitzendt: dat hadden ze beter niet kunnen doen, want ze komen oog in oog te staan met een monsterlijke Alien.

Interstellar (Christopher Nolan, 2014)

In Interstellar kruipt Matthew McConaughey in de huid van boer en ex-NASA piloot Cooper. De film speelt zich af rond het jaar 2050: regeringen en economieën over de hele wereld zijn ingestort, de aarde kampt met grote voedselproblemen en de wereldbevolking flink is uitgedund. Grappig feit: in deze toekomstige wereld wordt de maanlanding ontkent én zijn er slechts enkele wetenschappers bij NASA over. Zij ontdekken in de buurt van Saturnus een wormhole waardoor het mogelijk is een grote afstand af te leggen naar een ander sterrenstelsel. Misschien bevinden zich daar wél bewoonbare planeten voor de mens. Het is aan Cooper om deze missie te aanvaarden en de toekomst van de mensheid proberen veilig te stellen. Hiervoor moet hij echter wel zijn zoon Tom en dochter Murph achterlaten op aarde.

Ender’s Game (Gavin Hood, 2013)

In Ender’s Game maken we kennis met Andrew ‘Ender’ Wiggin, die onderdeel uitmaakt van een militair programma waarin kinderen worden opgeleid om het op te nemen tegen de vijandige aliens, de Formics. Ender blijkt talent te hebben en doorloopt razendsnel de Battle School en de Command School en krijgt algauw een belangrijke taak op zijn schouders.

Wat is jouw favoriete film die zich afspeelt in de ruimte?

Advertenties

8 gedachtes over “9 spannende films die zich afspelen in outer space

 1. Daenelia zegt:

  Alien is wel één van mijn favoriete films. Maar mijn aller-aller-favorietste film die zich afspeelt in de ruimte is … Spaceballs. Ik kan het niet helpen, ik hou ook van comedy, en de persiflages op al mijn favo-ruimtefilms zijn geweldig. Dat ze zelfs John Hurt laten opdraven! Oh man!
  De film die ik het meest gezien heb is Star Trek the motion(less) picture. Dat is een fijne film om bij in slaap te vallen, maar ondertussen kan ik de dialogen bijna woord voor woord meezeggen.

 2. Karlijn zegt:

  Ik denk dat Star Trek: First Contact toch wel een van mijn favofilms in de ruimte is, maar dat komt toch ook wel omdat het Star Trek is haha. Verder wil ik 2001: A Space Odyssey als klassieker ook nog graag een keer zien!

 3. dominds zegt:

  Leuke post, eigenlijk kijk ik helemaal niet zo veel films die zich in de ruimte afspelen. Alleen WALL-E heb ik gezien en die vond ik erg leuk. Ik ben nu toch wel benieuwd geworden naar Passengers en Interstellar!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s