De man in het hoge kasteel

4 uitgeverijen die je als Science Fiction fan in de gaten moet houden

Onlangs kreeg ik de vraag welke uitgeverijen voor mij als science fiction fan het interessantst zijn. Natuurlijk hangt het van boek tot boek af – en kijk ik eigenlijk veel meer naar de titel en de omslag dan de uitgeverij van het boek – maar er zijn een aantal uitgeverijen die ik nauwlettend in het oog houd.

De man in het hoge kasteel

Lebowski Publishers

Met stip op één: Lebowski Publishers. Deze uitgeverij kwam onlangs met een reeks ‘grensoverschrijdende fictie’, waarin ze nieuwe en oude science fiction titels uitgeven. Ik vind het stiekem soms wat spijtig dat er zoveel klassiekers worden uitgegeven in plaats van nieuwe titels, maar tegelijkertijd: science fiction is science fiction natuurlijk. Elke aandacht voor dit genre, ookal noemen ze het ‘grensoverschrijdende fictie’ is wat mij betreft goed.

Graag bespreek ik een aantal boeken uit het aanbod, allereerst De man in het hoge kasteel. Philip K. Dick herschrijft de geschiedenis met dit verhaal. Duitsland en Japan wonnen de Tweede Wereldoorlog en verdeelden het gebied van Noord-Amerika. De grootste verrassing in het verhaal is het boek De sprinkhaan sleept zich voort, waarin een mysterieuze auteur schrijft over een wereld waarin Duitsland de oorlog verloor. En juist dit boek verbindt de verschillende personages en hun verhaallijnen met elkaar. Een interessant gedachte-experiment dat je aan het denken zet.

Een andere topper van Lebowski is wat mij betreft Waterjager. Achter de wondermooie cover zit een origineel post-apocalyptisch verhaal verborgen. De grimmige setting in ondergelopen Paramaribo maakte me nieuwsgierig en de grote verschillen tussen JC en Joshua, de broers die de hoofdrol spelen, zorgen voor de nodige spanning. De focus op de gevoelens en onderlinge relaties van de personages dragen bij aan de originaliteit én de kracht van deze debuutroman. Ook niet science fiction-fans zullen genieten van deze familiekroniek en de zoektocht naar die ene plek waar je jezelf kunt zijn.

Waterjager

Andere Lebowski boeken die mij wisten te smaken zijn onder andere Anna en Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij. Ook De Wezens (Matt Haig) en Fahrenheit 451 zou ik van harte aanbevelen. Beide boeken las ik al in het Engels voordat de vertaling verscheen, maar ik weet zeker dat de verhalen net zo zullen beklijven in het Nederlands.

Op mijn verlanglijstje staan nog Dit gebeurt hier niet (Sinclair Lewis) en High Rise (J.G. Ballard) – van die laatste heb ik stiekem enkel de verfilming gezien.

De genade van de radch

LS Fantasy

LS Amsterdam brengt onder het label LS Fantasy een groot aanbod aan science fiction en fantasy, voor zowel volwassen als Young Adults. Soms is het voor mij even zoeken – ik ben nou eenmaal geen fantasy lezer – maar het lukt me iedere keer weer om een aantal toppers uit hun aanbod te selecteren.

Zo ben ik groot fan van de boeken van Ann Leckie: Het recht van de RadchHet zwaard van de Radch en De genade van de Radch. Het is gewoon bijna niet onder woorden te brengen hoe geniaal deze trilogie eigenlijk is. Een ruimteschip als hoofdpersoon die ook nog eens gevoelens blijkt te hebben?! En dan moet onze Breq ook nog eens strijden tegen de gemene Heer van de Radch – maar gelukkig heeft ze een hele schare trouwe vrienden om zich heen verzameld. De boeken zitten bomvol actie, maar Ann Leckie geeft haar personages desondanks de tijd om de beste versie van zichzelf te worden. Een verhaal zoals ik nog nooit eerder gelezen heb. Dit is gewoon perfectie. Ik hoop echt dat het nieuwste boek van Ann Leckie, Provenance, ook door LS Fantasy vertaald en uitgegeven gaat worden!

Ook de boeken uit het Wild Cards Universum, onder redactie van George R.R. Martin heb ik met veel plezier gelezen. In 1946 ontsnapte een buitenaards virus dat het DNA herschreef van iedereen die geïnfecteerd raakte. Negentig procent van de bevolking overleed, negen procent muteerde in misvormde monsters en één procent kreeg superkrachten. In Het Spel der Spellen maken we kennis met achtentwintig van deze buitengewone mensen, de zogenaamde Azen, die zich inschreven voor het realityprogramma American Hero. In zowel Game Over als Dodelijk Spel blijft het  reality programma veel meer op de achtergrond en proberen de Azen in naam van het comité de wereldvrede te handhaven, maar dat is niet altijd gemakkelijk.

Standalone Tinnen Soldaten vond ik echt mega spannend en ook de thriller In de Val wist me onlangs aangenaam te verrassen – wat een claustrofobische mindfuck is me dat! Het romantische Tussen de sterren was dan weer een heel andere ervaring.

Qua Young Adult las ik oa. de Mars trilogie van Pierce Brown. Hoewel Rood me niet helemaal wist te overtuigen, wisten de laatste honderd pagina’s van Gouden Zoon dat absoluut wel – het derde en laatste deel Morgenster ligt nog braaf op mij te wachten.

Dark Matter

Karakter Uitgevers

Ik ben nog niet zo bekend met deze uitgeverij, maar ik ben nu al fan! In het grote aanbod van Karakter Uitgevers vallen de science fiction boeken misschien wat minder op, maar ik heb de afgelopen maanden maar liefst drie fantastische boeken gelezen van deze uitgeverij. Dark Matter wist me tot tranen toe te roeren en aan het denken te zetten over de keuzes die ik tot nu heb gemaakt in mijn leven. Ik vind het moeilijk om iets over dit boek te zeggen zonder te veel te verklappen, dus ik wil je vooral gewoon aanraden om Dark Matter zelf te lezen. Ik ben nu overigens ook heel benieuwd geworden naar de thriller trilogie van Blake Crouch die begint met Verloren.

Slapende reuzen las ik afgelopen maand en het was één grote, verslavende en vooral onverwachte vertelling. Al na de eerste honderd pagina’s begon ik al mijn vrienden te vertellen dat ze dit boek absoluut moesten gaan lezen – gewoon omdat ik er met iemand over wilde praten. Van begin tot eind was ik verbaasd over de verhaallijn en OMG die cliffhanger aan het einde!! Ik weet echt niet of ik tot november kan wachten om deel twee te lezen. Ik ben stiekem aan het overwegen om boek twee alvast in het Engels te kopen, zo goed was het gewoon.. Maar wie weet oefen ik mijn geduld nog even! Een uitgebreide recensie volgt nog, maar het is me nog niet gelukt om mijn mening deftig op papier te zetten zonder al te veel uitroeptekens.

Een seconde later

Ook Een seconde later is een gruwelijk post-apocalyptisch verhaal. Wat gebeurt er als de wereld door een EMP zonder elektriciteit komt te zitten? William R. Forstchen wist me tot tranen toe toe roeren en tegelijkertijd doen gruwelen met de rauwheid van zijn verhaal. In een wereld zonder elektriciteit, medicijnen, voedsel en communicatietechnieken is de menselijke beschaving algauw gedoemd. Het is een survival of the fittest waarin men geen enkele vorm van geweld schuwt. Verschrikkelijk om te lezen eigenlijk, maar tegelijkertijd een eye opener – dit zou zomaar onze toekomst kunnen zijn. Ik kan niet wachten op het vervolg, dat ook in november zal verschijnen.

Bij Karakter Uitgevers is overigens ook The Martian in het Nederlands verschenen – een boek wat ik ook absoluut fantastisch vond! Young Adult titels Nodig en Zodiak het 13e huis verschenen ook bij deze uitgeverij en wil ik zeker ook ooit nog eens lezen.

Vlammenwerper

Uitgeverij Q

Ook uitgeverij Q verdient een eervolle vermelding, al is het alleen al voor de geniale Wrekers serie van Brandon Sanderson: StaalhartVlammenwerper en Calamity. Ik ben gek op deze boeken over een wereld waarin sommige mensen, Epics genaamd, superkrachten hebben ontwikkeld. En de covers zijn zo mooi!

Als we het dan toch over Young Adult boeken hebben, ik heb Phobos en  Phobos² ook met heel veel plezier gelezen. Daarnaast heeft Uitgeverij Q de boeken van James Dashner uitgeven in het Nederlands (The Maze Runner trilogie en The Eye of Minds) – boeken die ik al eerder in het Engels las, maar zeker ook erg tof vind.

Uitgeverij Q is denk ik de uitgeverij waarvan ik nog de meeste ongelezen boeken op mijn lijstje heb staan. Sowieso staan Ready Player One en Wool me nog in het Engels op te wachten in mijn boekenkast. Verder wil ik ZandDuinRobocalyps en De Tschai-cyclus van Jack Vance nog lezen. Keuze genoeg dus als ik binnenkort weer eens ga shoppen of een bezoekje aan de bibliotheek breng.

Heb jij een favoriete uitgeverij?

Phobos 2 - Victor Dixen

Advertenties

5 gedachtes over “4 uitgeverijen die je als Science Fiction fan in de gaten moet houden

 1. Nancy zegt:

  Allemaal superuitgeverijen!
  Ik heb de meeste boeken die je aanhaalt gelezen.
  Als je over Slapende reuzen wilt praten, ik heb hem gelezen. Ik ben ook nieuwsgierig naar het 2e deel, maar ga het niet in het Engels lezen. Als je het nu al zo lastig had om er met niemand over te kunnen praten, dan zal dat met het 2e deel misschien nog erger zijn ;-)
  Ik ga het alleszins lezen van zodra het verschijnt!

  Een seconde later ligt thuis op me te wachten. Ik hoop in de komende 2 maanden ergens een gaatje te vinden om het te lezen, net zoals Morgenster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s